Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

Poznaj przepisy na fit proteinowe desery! (Fot. Shutterstock/Christian Jung)

Koktajl owocowy

Lodowy deser owocowy
Składniki
Sposób przygotowania
Truskawki rozgniatamy widelcem i mieszamy z lodami o smaku owoców leśnych. Przekładamy do szklanki i dekorujemy ćwiartkami truskawek, rurkami waflowymi i miętą

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa
(6-8 szklanek 200 ml)
Składniki
- 25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
- cieniutko obrana skórka z cytryny
- 8 łyżek cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 3,5 szklanki wody
- 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
- 1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- kostki lodu
Sposób przygotowania
Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

Ekspresowy deser po włosku z wiśniami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 500 g świeżego sera ricotta
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 garści wiśni lub czereśni (bez pestek)
- po kawałku ciemnej i białej czekolady
- kruche ciasteczka (mogą być pełnoziarniste)
Sposób przygotowania
Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem, łączymy z połową wiśni. Przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podajemy posypany resztą wiśni i startą czekoladą, z herbatnikami.

Lodowy koktajl z mango
Składniki
- 1 mango
- 2 kulki lodów o smaku mango
- 1 jogurt naturalny
- garść pistacji
- listki mięty
Sposób przygotowania
Obrane i oczyszczone z pestek mango miksujemy z 2 kulkami lodów o smaku mango i z 1 jogurtem naturalnym. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

Ciastka czekoladowe z płatków owsianych
(ok. 20 sztuk)
Składniki
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek śmietanki 12%
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kg płatków owsianych
Sposób przygotowania
Masło, cukier, śmietankę i kakao gotujemy, aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy płatki owsiane i mieszamy. Łyżką formujemy ciasteczka, układamy je na półmisku i odstawiamy do ostygnięcia. Można użyć ryżu preparowanego zamiast płatków.

Krem Cytrynowy
Składniki
- skórka i sok z 1 cytryny
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 50 g cukru
- 300 ml kremówki śmietany
- 2 białka
- plasterki cytryny i wafelki do przybrania
Sposób przygotowania
W misce łączymy skórkę i sok z cytryny, wino, oraz cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy śmietanę i ubijamy mikserem na sztywną masę.
W drugiej misce ubijamy białka, dodajemy do śmietanki i mieszamy. Krem przekładamy
do kieliszków i wstawiamy do lodówki. Podajemy z plastrami cytryny i wafelkami.

Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem
Składniki
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 1,5 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
- 1/4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu rozgniecionych w moździerzu
- 10-12 dag posiekanej gorzkiej czekolady
- 3 białka (4, jeśli jajka są małe)
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Zagotowujemy śmietankę z kawą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cedzimy przez gęste sitko, łączymy ze stopioną czekoladą, studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowym kremem napełniamy pucharki. Możemy podać z cząstkami gruszek z syropu albo świeżymi owocami jagodowymi, np. malinami.