Cały dzień za 10 zł. Lekkie sałatki

MG
Menu na cały dzień - żeby czuć się lekko w te upały. Polecamy menu dla singla na cały dzień za 10 zł
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka aromatyczna - 2,10 zł

Składniki potrzebne do przygotowania aromatycznej sałatki dla 2 osób kosztują 8,41 zł, jedna porcja kosztuje około 2,10 zł.

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię i czosnek. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym - 6,28 zł

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kurczaka dla 2 osób kosztują 12, 56 zł, czyli jedna porcja 6,28 zł

Składniki

 

Sos musztardowy

  • odrobina cukru - 0,05 zł
  • 2 łyżeczki musztardy - 0,05 zł
  • 4 łyżeczki białego octu winnego - 0,50 zł
  • 5-7 pomidorków koktajlowych - 2,00 zł
  • sól - 0,01 zł
  • świeżo mielony pieprz - 0,01 zł
  • 2 łyżki oliwy - 0,01 zł

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka makaronowo-paprykowa - 2,42

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki makaronowej dla 3 osób kosztują 7,27 zł, czyli jedna porcja 2,42 zł

Składniki
  • 250 g dowolnego rodzaju krótkiego makaronu (penne, fusilli) - 1,87 zł
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce - 3.20 zł
  • 1 pęczek koperku 1,50 zł
  • garść świeżo startego sera - 0,50 zł
  • oliwa- 0,20 zł

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

Fot. Marcin Klaban

Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy posiekanym koperkiem oraz serem. Studzimy, a przed podaniem skrapiamy oliwą.

3
Więcej na ten temat: dzień za 10 zł, sałatka