Światowy Dzień Pieczenia inspiruje!

Mg
Światowy Dzień Pieczenia

Światowy Dzień Pieczenia (Fot. Materiały partnera)

Upieczcie ciasto dla kogoś bardzo ważnego i wyjątkowego, niech to będzie wyraz miłości, przyjaźni i wdzięczności! Światowy Dzień Pieczenia - już w tę niedzielę 18 maja
1 z 4
Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera

Tort czekoladowy z owocami proponowany przez Vitorię - Portugalia

Vitoria piecze w tym roku 18 maja w Światowy Dzień Pieczenia dla swoich współpracowników, ponieważ nie ma czegoś takiego jak zły poniedziałek, gdy można nadrobić weekendowe plotki

Czas przygotowywania: 40 minut, Czas pieczenia: 30 minut, Temperatura piekarnika: 175°C / 350°F / stopień gazowy 4

Sprzęt

3 tortownice 23cm - natłuszczone i wyłożone papierem

Ilość porcji: 16

 

Ten tort czekoladowy przyciąga tłumy. Naprawdę robi wrażenie, ale jest zaskakująco prosty do wykonania.

 

Na ciasto:

  • 30g kakao w proszku
  • 150ml wody
  • 250g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 125g Kostki do pieczenia Kasia
  • 200g mąki pszennej uniwersalnej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g mrożonych czerwonych jagód

Na krem:

  • 200g serka śmietankowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • skórka i sok z cytryny lub limonki
  • 200 ml świeżej śmietany do ubijania

 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzać piekarnik do 175°C/350°F/st. gazowy 4. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).

2. Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.

2. Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać kostkę do pieczenia Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników.

4. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.

5. Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.

6. Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.

7. Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.

8. Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.

9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).

10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.

11. Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.

12. Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami.

Porada

Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków.

2 z 4
Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera

Ciasto z ukrytym sercem proponowane przez Anastazję - Niemcy

Anastasia piecze 18 maja w Światowy Dzień Pieczenia dla swojego chłopaka, ponieważ poluje on na okazje, tak aby ona mogła robić zakupy w butikach

Czas przygotowywania: 45 minut, Czas pieczenia:105 minut, Temperatura piekarnika: 180 °C / 350 °F / stopień gazowy 4

Sprzęt

"Wykrojnik do ciasta w kształcie serca (szer. 5-6 cm)

Długa prostokątna forma o dł. ok. 30 cm lub keksówka 22x12 cm"

Ilość porcji

16

Zaskocz kogoś specjalnego tym ciastem z ukrytym sercem. Jest tak pyszne jak wygląda i o wiele łatwiejsze do zrobienia niż sobie wyobrażasz.

Składniki

  • 2 x 200g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 x 200g cukru
  • 2 x 4 jajka
  • 2 x 300g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 x 100ml mleka
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • 200g czekolady na polewę (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm).

2. Utrzeć na gładką masę 200g margaryny Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.

3. W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.

4. Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożyczym (zacząć od niwielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).

5. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok.. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.

6. Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.

7. Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.

8. Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.

Porada

Można użyć innego koloru i wykrojnika o innym kształcie. Jeśli nie serce, to może motyl albo gwiazda?

3 z 4
Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera

Babeczki Red Velvet Candice - RPA

Candice piecze ciasto 18 maja w Światowy Dzień Pieczenia - dla mamy, ponieważ posiada ona magiczne zdolności usypiania nawet najbardziej niespokojnych dzieci

Czas przygotowywania: 35-45 minut, Czas pieczenia: 20-25 minut, Temperatura piekarnika: 180 °C / 350 °F / stopień gazowy 4

Sprzęt

Forma na 12 babeczek

Ilość porcji

12

Te babeczki z ciasta o zachwycającym czerwonym odcieniu są popularne w piekarniach na całym świecie, ale równie łatwo można je wykonać w domu.

 

Na babeczki:

  • 180g Kostki do pieczenia Kasia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na lukier:

  • 250ml (1 filiżanka) mleka
  • 55g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
  • 210g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • Około 125ml mleka/śmietanki

 

Sposób przygotowania

Ciasto:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.

2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.

3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.

4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.

5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.

6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

 

Lukier:

1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.

2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.

Porada

Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55g kostki do pieczenia Kasia, 300g cukru pudru i 125g serka śmietankowego.

4 z 4
Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera

Światowy Dzien Pieczenia - podziel się miłością

W Polsce podobnie jak w innych krajach najczęściej pieczemy ciasta z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, a także na urodziny, rocznice i inne ważne dla nas okazje. Upieczenie ciasta w inny dzień,  zwłaszcza jeśli nie mamy tego w zwyczaju, będzie wyjątkowym wydarzeniem, a także miłym wyrazem naszych uczuć i uznania dla osoby, której nasze ciasto podarujemy.

 

Partnerem Światowego Dnia Pieczenia jest kostka do pieczenia Kasia. Natomiast temat przewodni tegorocznego dnia pieczenia ?podziel się miłością został zaproponowany, aby dodać nam motywacji do upieczenia pysznego ciasta w zwyczajną niedzielę dla kogoś wyjątkowego w naszym życiu.

 

Na Światowy Dzień Pieczenia w 2014 roku została przygotowana lista 17, łatwych do przygotowania i popularnych ciast z różnych krajów. Własnoręczne przygotowanie ciasta może być bardzo proste i przyjemne nawet dla osób poczatkujących, które nie maja w zwyczaju poświęcać się wypiekom w każdy weekend. Obdarowana osoba na pewno ucieszy się i doceni wysiłek włożony w upieczenie pysznej, słodkiej niespodzianki. Bo to coś więcej niż kupienie gotowego ciasta w cukierni!

Więcej na ten temat: światowy dzień pieczenia