Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym (Fot. BBS)

Sałata z kurczakiem i cytryną
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 małe cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- szczypta chilli
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 10 listków radicchio
- 1/2 pęczka roszponki
- sól
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Sałatka z kurczaka i sezamu
Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)
Składniki
- 75 dag piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki sezamu
- 1 seler naciowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

Wrapy a la Caesar
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 8 łyżek 12% śmietany
- 4 fileciki anchois
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 4 liście rzymskiej sałaty
- 4 pszenne tortille
Sposób przygotowania
Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.
Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.

Sałatka z kiełkami soczewicy
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty łagodnej papryki
- 1/2 szklanki soczewicy
- 30 g kiełków soczewicy
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 małej czerwonej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Sos cytrynowy:
- 4 łyżki oliwy
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Robimy sos cytrynowy, łącząc jego składniki, mieszamy z sałatką. Smażymy kawałki kurczaka i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę rozkładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy kurczaka. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Omada Komplet noży 7cz. M12... | Starke Komplet noży HARUNA |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z wędzonym kurczakiem i soczewicą
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 20 dag piersi wędzonego kurczaka bez kości
- 2 młode marchewki
- 150 g zielonej soczewicy (może być sucha lub z puszki)
- 1 pęczek bazylii
- skórka i sok z 1 cytryny
- 100 g sera pleśniowego typu roquefort (ale może być też mozarella lub brie)
- 4-5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawałeczki uwędzonego kurczaka. Wrzucamy posiekaną bazylię i marchewkę, na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.
![]() |
![]() |
![]() |
Keramika - komplet talerzy ... | Komplet talerzy 4szt. 113114 | Lubiana Komplet talerzy Vic... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z kurczakiem
Składniki
- 1/2 szklanki pęczaku
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag piersi kurczaka
- 40 dag zielonej fasolki szparagowej
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 szklanki ziaren świeżej kukurydzy
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanych szalotek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- 15 dag koziego sera
Sposób przygotowania
Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę. Polewamy składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem.
![]() |
![]() |
![]() |
KULSAN Salaterka 10132 | Pasabahce Salaterka TOSCANA... | Salaterka 19cm 101703 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |