Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Ciastka (Fot. Paulina Kolondra)

Dzień matki. Nie ma jak u mamy
Pamiętacie pewnie, ale na wszelki wypadek przypominamy - 26 maja obchodzimy Dzień Matki! Spędźcie ten dzień ze swoimi mamami, posiedźcie razem i poplotkujcie. I upieczcie coś razem - to dobry pretekst, żeby wyciągnąć od mamy jej popisowe przepisy.
Murzynek przekładany
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 15 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jaja
- 1 łyżeczka octu
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- 1 słoik dżemu (najlepiej z owoców leśnych)
Polewa:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy, aż składniki się połączą, lekko studzimy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz ekstrakt. Mieszamy, kolejno dodając żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Na końcu łączymy z octem. Wlewamy masę do blaszki 26x40 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180°C. Studzimy ciasto, przekrawamy je na 2 placki. Spód smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim plackiem. Robimy polewę kakaową. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy, albo robimy wzorki.

Ciastka z konfiturą
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka drobno zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- masło do wysmarowania blachy
Lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- konfitura z malin lub czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy. W dużej misce miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę i sok z cytryny, zagniatamy miękkie ciasto. Dzielimy je na pół, z każdej części formujemy kulę, owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki przynamniej na pół godziny. Następnie jedną kulę rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy foremką krążki o średnicy 4 cm. Układamy je na natłuszczonej blasze. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy i wykrawamy identyczne krążki, z tym, że na środku każdego wycinamy jeszcze dziurkę o średnicy 1 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Pieczemy ciasteczka 6-8 minut na złoty kolor, studzimy. Robimy lukier. Ucieramy cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy ciastka z dziurką. Pozostałe smarujemy konfiturą, na nich układamy ciasteczka z dziurką, tak by lukier był na wierzchu.

Mini Pavlovy
Składniki
- białka z 8 dużych jajek
- szczypta soli
- 500 g drobnego cukru
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 750 ml śmietanki 36%
- cukier puder do smaku
- owoce sezonowe (ewentualnie z puszki)
- mrożone truskawki lub maliny na polewę
- listki mięty lub melisy do przybrania
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ubijamy białka z solą na niezbyt sztywną pianę. Powoli - po jednej łyżce - wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się lśniąca i gładka. Oprószamy pianę mąką kukurydzianą, skrapiamy ekstraktem waniliowym oraz octem, mieszamy kilkoma ruchami łyżki. Blachę wyściełamy pergaminem i układamy na nim kopczyki z piany, nadając im okrągły kształt. Między kopczykami zostawiamy spore odstępy, bo piana trochę się rozleje w czasie pieczenia. W każdej bezie łyżeczką robimy zagłębienie. Wstawiamy blachę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150°C. Suszymy 30 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak bezy jeszcze na pół godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miksujemy owoce, lekko słodzimy. Na wystudzonych bezach układamy porcje bitej śmietany, kawałki owoców, polewamy zmiksowanymi truskawkami lub malinami. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Pleśniak
Składniki
- 1/2 kg mąki tortowej
- 15 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki płynnego smalcu
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- masło do wysmarowania formy
- 5-6 gruszek (mogą być świeże lub z kompotu)
- 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i smalec. Mieszamy łyżką. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz szybko zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (można też zostawić ciasto w lodówce na całą noc). Formę 20x30 cm smarujemy masłem. Palcami rozkruszamy do niej jedną porcję jasnego ciasta, a następnie ciemnego. Na wierzchu rozkładamy gruszki pokrojone w kawałeczki i wiśnie (można też użyć innych ulubionych owoców). Ubijamy sztywną pianę z białek i szklanki cukru. Rozkładamy ją równomiernie na owocach, wierzch posypujemy resztą pokruszonego ciasta. Pieczemy przez 40-45 minut w 180°C, aż kruszonka będzie rumiana.