Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Magazyn Kuchnia
Ciastka

Ciastka (Fot. Paulina Kolondra)

Pamiętacie pewnie, ale na wszelki wypadek przypominamy - 26 maja obchodzimy Dzień Matki! Spędźcie ten dzień ze swoimi mamami, posiedźcie razem i poplotkujcie. I upieczcie coś razem - to dobry pretekst, żeby wyciągnąć od mamy jej popisowe przepisy.
1 z 4
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Pamiętacie pewnie, ale na wszelki wypadek przypominamy - 26 maja obchodzimy Dzień Matki! Spędźcie ten dzień ze swoimi mamami, posiedźcie razem i poplotkujcie. I upieczcie coś razem - to dobry pretekst, żeby wyciągnąć od mamy jej popisowe przepisy.

Murzynek przekładany

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4  jaja
  • 1 łyżeczka octu
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • 1 słoik dżemu (najlepiej z owoców leśnych)

 

Polewa:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania

Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy, aż składniki się połączą, lekko studzimy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz ekstrakt. Mieszamy, kolejno dodając żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Na końcu łączymy z octem. Wlewamy masę do blaszki 26x40 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180°C. Studzimy ciasto, przekrawamy je na 2 placki. Spód smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim plackiem. Robimy polewę kakaową. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy, albo robimy wzorki.

2 z 4
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Ciastka z konfiturą

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • masło do wysmarowania blachy

 

Lukier:

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. W dużej misce miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę i sok z cytryny, zagniatamy miękkie ciasto. Dzielimy je na pół, z każdej części formujemy kulę, owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki przynamniej na pół godziny. Następnie jedną kulę rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy foremką krążki o średnicy 4 cm. Układamy je na natłuszczonej blasze. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy i wykrawamy identyczne krążki, z tym, że na środku każdego wycinamy jeszcze dziurkę o średnicy 1 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Pieczemy ciasteczka 6-8 minut na złoty kolor, studzimy. Robimy lukier. Ucieramy cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy ciastka z dziurką. Pozostałe smarujemy konfiturą, na nich układamy ciasteczka z dziurką, tak by lukier był na wierzchu.

3 z 4
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Mini Pavlovy

Składniki

  • białka z 8 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 750 ml śmietanki 36%
  • cukier puder do smaku
  • owoce sezonowe (ewentualnie z puszki)
  • mrożone truskawki lub maliny na polewę
  • listki mięty lub melisy do przybrania

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ubijamy białka z solą na niezbyt sztywną pianę. Powoli - po jednej łyżce - wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się lśniąca i gładka. Oprószamy pianę mąką kukurydzianą, skrapiamy ekstraktem waniliowym oraz octem, mieszamy kilkoma ruchami łyżki. Blachę wyściełamy pergaminem i układamy na nim kopczyki z piany, nadając im okrągły kształt. Między kopczykami zostawiamy spore odstępy, bo piana trochę się rozleje w czasie pieczenia. W każdej bezie łyżeczką robimy zagłębienie. Wstawiamy blachę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150°C. Suszymy 30 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak bezy jeszcze na pół godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miksujemy owoce, lekko słodzimy. Na wystudzonych bezach układamy porcje bitej śmietany, kawałki owoców, polewamy zmiksowanymi truskawkami lub malinami. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

4 z 4
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Pleśniak

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego smalcu
  • 250 g masła
  • jajek
  • 2 łyżki kakao
  • masło do wysmarowania formy
  • 5-6 gruszek (mogą być świeże lub z kompotu)
  • 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i smalec. Mieszamy łyżką. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz szybko zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (można też zostawić ciasto w lodówce na całą noc). Formę 20x30 cm smarujemy masłem. Palcami rozkruszamy do niej jedną porcję jasnego ciasta, a następnie ciemnego. Na wierzchu rozkładamy gruszki pokrojone w kawałeczki i wiśnie (można też użyć innych ulubionych owoców). Ubijamy sztywną pianę z białek i szklanki cukru. Rozkładamy ją równomiernie na owocach, wierzch posypujemy resztą pokruszonego ciasta. Pieczemy przez 40-45 minut w 180°C, aż kruszonka będzie rumiana.

Więcej na ten temat: przepisy na dzień matki