Przepisy na cały tydzień. Dania z kokosem
Kurczak z mango i mlekiem kokosowym (Fot. Marcin Klaban)
Kurczak z mango i mlekiem kokosowym
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli (bez pestek)
- 3-4 łyżki oleju
- 3-4 łyżki oleju
- 2 (ok. 300 g, każda umyte i oczyszczone z błon) piersi kurczaka
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- 1 mango
- 3-4 świeże grzyby shiitake
- 200 ml mleka kokosowego
- 250 g makaronu ryżowego (wstążki jak tagliatelle)
- kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)
Sposób przygotowania
Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.
Fasola w mleku kokosowym
Dla 4-6 osób
Składniki
- 80 dag czerwonej fasoli
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- oliwa do smażenia
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz).
Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Doprowadzamy do delikatnego ?pyrkotania?, uważając, by danie się nie zagotowało. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 40 min (do 1 godziny), mieszając od czasu do czasu.
Potrawę podajemy z ryżem.
Curry tika masala
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 l rzadkiego przecieru pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- garść zmielonych orzeszków ziemnych
- sól
- pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.
Tom yam z krewetkami
Sonchai Jitpleecheep
Składniki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli (czerwone)
- 3 listki limonki kaffir
- garść (najlepiej świeżych shiitake) grzybów
- 10-15 (średnich lub dużych) krewetek
- 1 słodka papryka
- 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- szczypta brązowego cukru
- sok z limonki do smaku
- garść grubo pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Odcinamy kawałek (1/3 od dołu) trawy cytrynowej, miażdżymy płaską stroną noża. Wrzucamy do bulionu razem z resztą trawy, gotujemy kilka minut, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekany czosnek, chilli, kaffir i pokrojone w cienkie plasterki grzybki, gotujemy 5 minut. Teraz wrzucamy obrane krewetki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy 5-6 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i doprawiamy - jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sosu rybnego, jeśli ma być bardziej ostra - więcej chilli. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzimy, dodając nieco brązowego cukru, za słony - sokiem z limonki. A jeśli się okaże, że danie wyszło za ostre, dodajemy więcej mleka kokosowego. Przed podaniem zupę posypujemy kolendrą.
Kokosowe semifreddo z marakują
Składniki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100-110 g drobnego cukru
- 125 ml 36% śmietanki
- 125 ml miąższu z marakui
- 80 ml śmietanki kokosowej
Sposób przygotowania
W stalowej misce mieszamy jajka, żółtko i cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i ubijamy składniki (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) przez 3-4 min, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy wszystko do plastikowego naczynia o pojemności 1,25 litra, przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Babeczki kokosowe z twarogiem
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 2 laski wanilii
- 4 jajka
- 500 g twarogu z kwaśnego mleka
- 200 g mąki semoliny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 sparzonej pomarańczy
- 60 g wiórków kokosowych
- masło i mąka do formy
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Gdy powstanie kremowa masa, kolejno dodajemy żółtka, stale ucierając, a potem, porcjami, twaróg. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i po łyżce wsypujemy do masy. Następnie, cienką strużką, wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy, dokładnie mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz drobno startą skórkę z pomarańczy. Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą.
Wlewamy ciasto do 8-10 foremek na babeczki (jak na małe babki wielkanocne bez kominka) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w 175°C przez 35 minut na złoty kolor.
Kokosanki z płatkami owsianymi
Składniki
- 8 łyżek masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- po 1 szklance mąki pszennej, pokruszonych płatków kukurydzianych i płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1?łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do?pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Miksujemy masło z oboma rodzajami cukru oraz ziarenkami wanilii. Wbijamy jajko i ucieramy, aż masa będzie puszysta i gładka. Łączymy pozostałe składniki i dodajemy do masy, mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyściełamy pergaminem i łyżeczką kładziemy na niej porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka). Zachowujemy odstęp, bo ciastka wyrosną. Pieczemy 12 minut na złoty kolor. Upieczone kokosanki zdejmujemy z blachy i studzimy ? najlepiej na kratce.