Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją
Karkówka z szałwią glazurowana musztardą (Fot. Natalia Nowak-Bratek)
Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 golonki o wadze ok. 1 kg każda
- 2 l piwa imbirowego (lub piwa typu pils wymieszanego z 2 łyżeczkami sproszkowanego imbiru)
- 4 liście laurowe
- 12 goździków
- 5 łyżek dżemu pomarańczowo-imbirowego
- 1,5?łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
Sposób przygotowania
Golonki wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym. Jeśli nie są całkiem przykryte, dolewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godziny ? zalewa powinna tylko lekko mrugać. Mięso jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od kości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Robimy glazurę: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Zdejmujemy skórę z golonek, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Golonki smarujemy glazurą (1/3 zosta-wiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia), układamy w brytfannie wyściełanej folią aluminiową. Odmierzamy 1/2 l wywaru z gotowania golonek, wlewamy do brytfanny dookoła mięsa. Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu smarując mięso pozostałą glazurą ? golonki są gotowe, gdy się przyrumienią. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika, a sos cedzimy ? jeśli jest zbyt rzadki, odparowujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Golonki podajemy z sosem oraz purée ziemniaczanym.
Adler AD 1204 | Bodum elektryczny Bistro | Siemens TW 60103 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Schab z miodem i sokiem pomarańczowym
(dla 6 osób)
Składniki
- kawałek (1 kg) schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfannie. W miseczce mieszamy miód z sokiem, oliwą i tymiankiem, polewamy mięso. Do brytfanny wlewamy bulion. W najgrubszą część schabu wbijamy termometr kuchenny, pieczemy, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 65-66°C. Trwa to od 45 minut do godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstającym sosem. Schab wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy, aby soki równomiernie się w nim rozłożyły. Sos z pieczenia cedzimy i redukujemy, aż nieco zgęstnieje. Podajemy do schabu.
KOENIC KMW 203 | Severin 7864 | Siemens HF 15M541 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Karkówka z szałwią glazurowana musztardą
(dla 6 osób)
Składniki
- kawałek (około kilograma) karkówki
- 12 listków świeżej szałwii
- sól
- chilli w proszku
- 2 łyżki musztardy Dijon
Oraz:
- 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody - do brytfanny
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny do sosu
- ew. listki natki do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Nacinamy mięso wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości, i rozkładamy je jak książkę. Powstały płat obkładamy 8 listkami szałwii, solimy i pieprzymy, a następnie składamy mięso, tak aby wyglądało, jak przed rozkrojeniem. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Do brytfanny wlewamy oliwę i wodę. Pieczeń smarujemy z każdej strony musztardą, oprószamy solą i chilli, układamy w brytfannie. Pozostałe listki szałwii wrzucamy do oliwy w brytfannie. Pieczemy 45 minut, a potem wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i pozostawiamy, aby chwilę ?odpoczęło?. Do brytfanny, w której piekła się karkówka, wlewamy miód i sok z cytryny. Zagotowujemy, cedzimy, gotujemy bez przykrywki, aż sos odparuje i nieco zgęstnieje. Podajemy do mięsa, które dekorujemy natką.
Axentia Naczynie do zapiekania | HENDI Naczynie do zapiekania | Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Szynka w czerwonym winie ze śliwkami suszonymi
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg szynki bez skóry i kości
- sól, grubo mielony pieprz
- 300 g suszonych śliwek
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- oliwa
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osu-szamy, równomiernie nacieramy pastą z soli, pieprzu, majeranku, rozgniecionego czosnku i odrobiny oliwy. Pozostawiamy na 2 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy krótko obgotować śliwki, jeśli są bardzo twarde. Jeśli są miękkie, nic z nimi nie trzeba robić, tylko usunąć pestki. Mięso wyjmujemy z lodówki i rumienimy z każdej strony na sklarowanym maśle. Zdejmujemy z ognia, nacinamy wzdłuż na całej długości, ale nie głęboko. W powstałą kieszeń wpychamy połowę śliwek i spinamy mięso wykałaczkami ponad nadzieniem. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (z termoobiegiem). Mięso układamy w brytfannie, podlewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy kilka łyżek gorącej wody. Przykrywamy, wkładamy na 1,5 godziny do piekarnika. Przez pierwszych 45 minut nie zdejmu-jemy pokrywki, potem pieczemy już w otwartej brytfannie i polewamy mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Na 15 minut przed końcem wrzucamy do brytfanny resztę śliwek i wlewamy wino. Pieczeń wyjmujemy i kroimy, podajemy ze śliwkami z brytfanny. Sos cedzimy, redukujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Można go zagęścić, dodając (już po zredukowaniu) kawałek zimnego masła albo nieco mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie, ale nie jest to absolutnie konieczne.
Andrew James Electric | Kenwood KN650 | TEFAL Nóż elektryczny |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Wolno pieczony boczek z zielonym sosem
(dla 6 osób)
Pieczeń:
- duży kawałek (2 kg) surowego boczku z kośćmi i skórą
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 4 duże ziemniaki
Sos:
- garść liści natki
- garść liści bazylii
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- garść pokruszonego miękiszu białego pieczywa (tosty, biały chleb pszenny, bagietka)
- 1 łyżka białego octu winnego
- 80 ml oliwy
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny (150°C). Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180°C, pieczemy 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia. Robimy zielony sos, miksując natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty. Usuwamy kości z boczku, kroimy go na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym.
Ravanson HP-7010B | Ravanson HP-8020 | Severin KP 1013 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |