3 sposoby na sernik. Kuchenne szaleństwa

Sernik (Fot. Kulinarne szaleństwa)

Sernik tradycyjny - prosty przepis
Na okrągłą tortownicę śr. 19 cm
Składniki:
- 500g półtłustego twarogu
- 3duże jajka
- niepełna szklanka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g ciastek digestive
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W miskę robota kuchennego wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy żółtka jaj (białka
odkładamy - będziemy je ubijać na sztywną pianę) - całość ucieramy na wysokich obrotach na jasną masę (kogel-mogel). Następnie dodajemy mascarpone, mąkę oraz kaszę mannę - ucieramy na gładką masę. W międzyczasie kruszymy ciastka i równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Twaróg odsączamy z nadmiaru wody (ja robiłam to przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego) i dodajemy do miski z masą razem z proszkiem do pieczenia - miksujemy na jednolitą masę. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie (ręcznie) mieszając dodajemy do masy serowej. Masa jest gotowa - wylewamy ją do formy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Według mnie najlepiej smakuje następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchenne Szaleństwa
![]() |
![]() |
![]() |
Pavoni Tortownica INFORMAMRS | Spinwar Tortownica KLASYCZN... | Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sernik z serka philadelphia z polewą krówkową
Na tortownicę 19 cm średnicy
Spód:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka jogurtu naturalnego
Masa serowa:
- 500g serka philadelphia
- 2 żółtka jajek
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 70ml śmietanki 30%
- 100g krówek mlecznych
Dodatkowo:
- łyżka kaszki manny
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagniatamy w jednolitą masę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 45 minut. W wyłożonej papierem do pieczenia foremce równomiernie rozgniatamy schłodzone ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut. W międzyczasie łączymy ze sobą na jednolitą masę wszystkie składniki masy serowej. Na podpieczony spód wysypujemy równą warstwą kaszkę mannę. Na kaszkę wykładamy masę serową i wygładzamy jej powierzchnię. Serniczek pieczemy najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około godziny( aż masa się zetnie). Studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
Przed podaniem przygotowujemy polewę krówkową: w rondelku rozpuszczamy krówki w śmietance i odrobinę całość gotujemy na wolnym ogniu, by masa zgęstniała. Mój sernik udekorowałam dodatkowo truskawkami. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchenne Szaleństwa
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MFQ 4070 | Clatronic Profi Cook HM 1026 | MPM MMR-02Z |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sernik nowojorski z lukrem fiołkowym
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
masa serowa:
- 1000 g serka śmietankowego ( np. philadelphia)
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka suszonej, mielonej skórki cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
spód:
- 100 g miękkiego masła
- 250 g ciastek owsianych (u mnie z dodatkiem sezamu)
lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki przecieru fiołkowego*
*przecier fiołkowy (choć w sumie nie wiem czy tak mogę to nazwać) przygotowałam gotując ok. 300 g fiołków z dodatkiem 150 g drobnego cukru i sokiem z 1/2 cytryny. Gdy fiołki się lekko skurczyły a cukier całkowicie rozpuścił tworząc syrop całość przetarłam przez sitko. Przechowywałam w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Sposób przygotowania:
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchenne Szaleństwa
![]() |
![]() |
![]() |
Bloomingville Talerzyk dese... | Nuova R2S 4 TALERZE DESEROW... | Nuova R2S TALERZYK - Le Jar... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |