Jesteś wyznawcą Kościoła Latającego Potwora Spaghetti? Musisz wypróbować te przepisy!

MG
Latający Potwór Spaghetti

Latający Potwór Spaghetti (Fot. Shutterstock/IvanNikulin)

Sąd orzekł że Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji ma ponownie rozpatrzyć wniosek wyznawców Latającego Potwora Spaghetti o uznanie ich wierzeń za legalną religię. Trzymamy kciuki i zapraszamy na spaghetti. Niech będzie posolony. Ramen
1 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Spaghetti z sosem pomidorowym

Latający Potwór Spaghetti (ang. Flying Spaghetti Monster)  - bóstwo, w którego istnienie wierzą wyznawcy pastafarianizmu. Religia narodziła się w czerwcu 2005, w USA, w stanie Kansas, jego założycielem i pierwszym mesjaszem jest Bobby Henderson. Kościół Latającego Potwora Spaghetti oficjalnie twierdzi, że pastafarianizm parodią religii nie jest.

Rytualnym nakryciem głowy jest durszlak, a najważniejszą, świętą potrawą jest oczywiście makaron!

 

(dla 4 osób)

Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo

 

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
  • 4 pałki kurczaka
  • drobna sól morska
  • niecała szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 l domowego sosu pomidorowego
  • 400 g spaghetti

 

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.


Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).

2 z 7
Fot. Shutterstock.com/ Olga Miltsova
Fot. Shutterstock.com/ Olga Miltsova

Spaghetti alla carbonara

"Chociaż Jego Makaronowatość nie ustanowił żadnych przykazań, za których łamanie szłoby się do piekła czy gdziekolwiek indziej gdzie nie można pić piwa, to dał nam osiem zwięzłych wskazówek, dotyczących rzeczy, których wolałby abyśmy nie robili:

7. Naprawdę wolałbym byś nie rozpowiadał ludziom wkoło że przemawiam do Ciebie. Nie jesteś aż tak interesujący. Zrozum to. Mówiłem Ci przecież byś kochał swych bliźnich, rozważ to."

-kosciol-spaghetti.pl

Składniki

 

Sposób przygotowania

Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy razem 2-3 minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem w dużej misce, solimy, mieszamy ze śmietanką i parmezanem. Spaghetti ugotowane według przepisu na opakowaniu odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy do chwili, gdy jajka lekko się zetną. Dodajemy stopiony boczek z cebulą. Przekładamy na półmisek lub podajemy w naczyniu, w którym danie było przyrządzane. Carbonarę należy jeść bardzo ciepłą.

3 z 7
Fot. Francesco83/Shutterstock.com
Fot. Francesco83/Shutterstock.com

Spaghetti z pesto z pietruszki

"Koncepcja Nieba dla każdego Pastafarianina jest dość prosta. Składa się z wielu elementów, które każdy dobrze postępujący wielbiciel Latającego Potwora Spaghetti uzna za Niebo dla siebie.

Lubisz sernik? W Niebie będzie cukiernia z wszelkiego rodzaju sernikami tylko dla Ciebie! Masz ochotę na chipsy? Będzie ich pod dostatkiem w najbliższym darmowym sklepie, a w dodatku nigdy nie pójdą Ci w boczki!

Takich miejsc jest w Niebie pełno, można się między nimi przemieszczać dzięki zaawansowanemu systemowi gryficznego transportu lotniczego, lub zamieniając się w ptaka czy smoka (no chyba że ktoś boi się latać to zawsze może zamienić się w pociąg, albo cuś...)."

-kosciol-spaghetti.pl

Składniki

 

Pesto:

  • 7-8 dag posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 4 dag uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
  • 6-7 dag startego parmezanu
  • 150 ml dobrej oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.

4 z 7
Fot. Elena Elisseeva
Fot. Elena Elisseeva

Spaghetti z sosem pomidorowym

"Oprócz tych indywidualnych zmiennych miejsc dostępnych dla Niebiańskich Pastafarian, są też często powtarzane, stałe elementy Makaronowatego Nieba, takie jak:

- Piwne Wulkany, jak okiem sięgnął, różniące się typem wylewającego się piwa!

- Fabryka Striptizerek, tak damskich, jak i męskich (w zależności od upodobania).

- Karzeł, który został stworzony na samym początku przez Jego Makaronowatość. Można z nim usiąść, napić się piwa i pogadać, koleś zna multum ciekawych historyjek (w końcu był przy początku Świata!), a co najważniejsze - jest naprawdę klawy.

- Szerokie rzeki whisky (czy też whiskey), dżinu, lemoniady itp. Bagna likieru, ciepłej czekolady i ajerkoniaku.

- Drzewka, na których rosną małe, słodkie kociaczki (te najsłodsze, robiące tak "mi... mi..." sami wiecie).

- Darmowy, szerokopasmowy Internet.

- Wiele, wiele innych."

-kosciol-spaghetti.pl

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti w 10 minut

"Strach jest efektem niedostateczego używania przypraw!" Bracia nie bójcie się przyprawiać. Jeden drugiemu!!! w imię miłości"

Cytat ze starego Pastamentu

 

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • czerwona hawajska sól morska

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

6 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Zielone spaghetti

"Jego Świętobliwość Latający Potwór Spaghetti jest Wieczny, bez   początku i bez końca i z strasznie poplątanym wnętrzem."

 

Cytat ze starego Pastamentu

Sobór Pierwszej Rady Ogrodu Oliwnego Tłumaczenie

Pastafarianin Artur

 

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

7 z 7
Fot. Shutterstock.com / marco mayer
Fot. Shutterstock.com / marco mayer

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą

Pierwszy w Polsce ślub pastafarian, odbył się  21 lutego 2014 w Łodzi . Para młoda wspólnie zjadła nitkę makaronu i upiła po łyku piwa. Goście siedzieli w durszlakach na głowie i jedli makaron.

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedza-my, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, spaghetti