Kukurydza - szybki obiad z puszki

Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem
(Dla 8 osób)
Składniki
- 8 pszennych tortilli
- 200 g żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- sok z 2 limonek
- 2 cebule
- 2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
Sposób przygotowania
Posypka: 6 łyżek pokruszonego białego sera, 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula, 4 łyżki posiekanej kolendry, gęsta kwaśna śmietana do polania Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220°C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MUM 54920 | Electrolux EKM4200 | MOULINEX FP 662 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ekspresowe nudle
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 200 g makaronu udon (może być również makaron jajeczny lub soba)
- 200 g ligawy wołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- po małej garści: mrożonego zielonego groszku i kukurydzy
- 1 chilli (bez pestek)
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy mięso na paski o długości 2 cm, zalewamy sosem sojowym oraz ostrygowym i odstawiamy na 5 minut. W woku lub na patelni podsmażamy na oleju posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki paprykę i cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem.

Sałatka meksykańska
Składniki
- 50 dag makaronu fusilli (świderki)
- 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy
- pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna
- 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę
- 3 szklanki kukurydzy (z puszki)
- 3 pokrojone w słupki duże marchewki
- 1/2 dużej posiekanej cebuli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z limonki albo cytryny
- 2 papryczki jalapeno oczyszczone z nasion i posiekane
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 pęczki grubo pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz i przełóż do miski. Dodaj 1,5 łyżki oliwy, wymieszaj. Włóż mięso kurczaka, pomidory, kukurydzę, marchewki i cebulę, wymieszaj ponownie. Zrób sos: utrzyj musztardę i sok z limonki. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę. Dodaj papryczki jalapeno, chili i kumin, polej składniki sałatki, wsyp kolendrę. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz wstawić na 30-40 minut do lodówki, aby sałatka się "przegryzła".

Chowder z kukurydzą
Składniki
- 0,75 litra rosołu z kury
- 2 ziemniaki
- 1 por
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 puszka mięsa z krabów (ew. 250 g filetu z dorsza)
- 1 puszka kukurydzy
- sok z 1 limonki
- 150 ml mleka
- 1papryczka chilli
- garść posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
Gotujemy rosół, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pora pokrojonego w talarki, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy mleko kokosowe, krewetki, osączone mięso krabowe lub rybę, kukurydzę i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 5 min. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej kremową, na tym etapie możemy zmiksować jej połowę i dopiero potem dodać mleko. Jeśli nie, dodajemy mleko od razu. Zupę podajemy z posiekanymi chilli i kolendrą.

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 biała cebula
- oliwa do smażenia
- 2 puszki słodkiej kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka nachos
- garść startego sera cheddar
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy
(dla 2 osób)
Pasta z awokado:
Pasta z kukurydzy:
- 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy
Oraz:
- 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)
Sposób przygotowania
Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.