Wołowina, marchew i cebula - zawsze miej je w kuchni
Cottage pie (Fot. BBS)
Pie z wołowiną
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 500 g udźca wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- garść pieczarek
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- 250 ml porter piwa
- 250 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę o boku 2 cm i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym (dzięki temu ładnie się przysmaży, w przeciwnym razie zacznie się dusić). W garnku podsmażamy posiekane czosnek i cebulę.
Wrzucamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy marchewki pokrojone w kostkę i połówki pieczarek, podsmażamy 3 minuty. Łączymy z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy piwo. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Przekładamy farsz do żaroodpornego naczynia. Wierzch szczelnie zalepiamy płatem ciasta francuskiego, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 45 minut. Podajemy z purée ziemniaczanym doprawionym chrzanem.
Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 średnie marchewki
- 3 łyżki manny kaszy
- 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
- po 1/2 łyżeczki cynamonu
- i tymianku
- szczypta mielonych goździków
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- 1 duże jajko
- bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Następnie przykrywamy, aby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygną, dodajemy je do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy.
Sos mięsny bez pomidorów
RAGU' BIANCO DI CARNE
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga naciowego selera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 gałązka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 liście świeżej lub 1/2 łyżki suszonej szałwii
- 50 dag mięsa mielonego (wołowina, cielęcina, wieprzowina)
- 10 dag mielonego boczku wędzonego
- 3 liście laurowe
- 3/4 szklanki białego wina
- sól
- piperz
- 500 ml bulionu mięsnego
- 2 kawałki skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżki 30% śmietanki
Sposób przygotowania
Cebulę, marchewkę i selera obieramy, pietruszkę płuczemy i wszystko drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy warzywa i smażymy ok. 10 min na średnym ogniu. Wrzucamy posiekane rozmaryn i szałwię, dalej smażymy parę minut. Dodajemy mielone mięso, smażymy na większym ogniu, aż puści całą wodę i zacznie się rumienić. Wrzucamy boczek i smażymy, aż tłuszcz dob-rze się wytopi. Dodajemy liście laurowe, smażymy jeszcze 1-2 min, wlewamy wino i mieszamy, aż wyparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bulion, skórkę cytrynową oraz przyprawy korzenne zawinięte w kawałek gazy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy skórkę z cytryny, liście laurowe, przyprawy, wlewamy śmietankę, mieszamy i odstawiamy.
Lazania mięsno-warzywna
(dla 6 osób)
Sos warzywny:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- 1 por
- 1 brokuł
- 250 g brukselek
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
Beszamel:
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki
- 250 ml tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Oraz:
- 200 g startego żółtego sera (cheddara lub goudy)
- 12 płatów lazanii
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos. Posiekane czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso i grubo starte marchewki. Smażymy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pora pokrojonego w plasterki, brokuły i brukselki pokrojone na kawałki. Wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody, dusimy 15 minut.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do zasmażki stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Naczynie żaroodporne (25x30 cm) wykładamy płatami makaronu, układamy warstwę mięsa z warzywami, potem smarujemy beszamelem, następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, mięso i resztę beszamelu. Posypujemy serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.
Do lazanii możecie dodać także szpinak, cukinię, bakłażana, paprykę. Świetnie pasuje tu też tuńczyk, łosoś lub krewetki. Zanim położycie dolną warstwę makaronu, wlejcie kapkę wody lub oliwy - dzięki temu makaron na dnie idealnie się upiecze, nie będzie przypalony ani wysuszony.
Bollito misto
(Dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 ozór wołowy
- 1 kg mięsa wołowego
- 2-3 kości wołowe
- 1 nóżka cielęca
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 pęczka natki
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
Ozór starannie szorujemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy z włoszczyzną, ziarnami pieprzu i solą. Ponieważ ozór gotuje się najdłużej, po godzinie dodajemy wołowinę, kości oraz nóżkę cielęcą i dalej gotujemy 2 godziny. Wyjmujemy ozór, ściągamy skórę i kroimy go w ukośne paski. Mięso wołowe kroimy w plastry. Podajemy na gorącym półmisku wraz z kośćmi (dla tych, którzy lubią szpik) oraz z nóżką cielęcą, podlewamy mięsa gorącym rosołem. Osobno podajemy salsa verde.
Bolognese w cieście
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pęczek oregano
- 10 kropli sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.
Cottage pie
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 łyżka oleju
- 1 duża posiekana cebula
- 2 duże marchewki (pokrojone w kosteczkę)
- 60 dag mielonej wołowiny
- 1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie
- 2 łyżki zalewy z pomidorów lub 1 łyżka koncentratu
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 listek laurowy
- 1 gałązka tymianku
- sól, pieprz
Masa ziemniaczano-pietruszkowa:
- 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée ziemniaków
- 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni pietruszki
- 5 łyżek masła
- 50-60 ml mleka
- 2 łyżeczki startego chrzanu (najlepiej śmietankowego)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebulę i marchewki smażymy na oleju, po 5 minutach dodajemy mięso, po kolejnych 3 minutach - osączone pomidory, zalewę lub koncentrat, bulion, listek laurowy i liście tymianku. Przykrywamy, dusimy pół godziny, przyprawiamy do smaku. Gorące purée ziemniaczane mieszamy z pietruszkowym, dodajemy masło i mleko, przyprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Masę mięsną rozsmarowujemy w okrągłej żaroodpornej formie, przykrywamy warstwą purée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty.
Wołowina z chilli i sosem ostrygowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwone chilli
- kawałek świeżego imbiru
- 3-4 łyżki oleju
- 200 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- garść solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g japońskiego makaronu pszennego somen
- czarny sezam
- cebula dymka
Sposób przygotowania
Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.