Awokado na słodko

Czekoladowa tarta z awokado (Fot. Marta Dymek)

Czekoladowy mus z awokado
Składniki
- 1 bardzo dojrzałe awokado, obrane i pozbawione pestki
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka syropu z agawy
- starta gorzka czekolada
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w blenderze i miksujemy na idealnie gładki mus.Podajemy posypany startą czekoladą.
MLEKO ROŚLINNE - Można zrobić je samemu z orzechów lub/i nasion. Może być migdałowe, owsiane, ryżowe, słonecznikowe, z orzechów nerkowca, wiórków kokosowych czy sezamu. Nasiona namacza się na parę godzin, miksuje i odcedza. Po?dokładniejsze przepisy odsyłamy do jadlonomia.com i?innych wegańskich blogów.
1 - Awokado zbiera się, zanim dojrzeją ? toteż w sklepach możemy trafić zarówno na owoce niedojrzałe, jak i takie, które już trzeba zjeść. Niedojrzałe awokado przechowujemy zawinięte w papier (gazetę, papierową torebkę) w temperaturze pokojowej (18 -23°C). W zależności od?stopnia dojrzałości owoc powinien dojść w 3-5 dni.
2 - Awokado dojrzeje szybciej, jeśli zapakujemy je w torebkę razem z pomidorem lub cytrusami.
3 - Jeśli awokado jest już zupełnie dojrzałe, a my nie chcemy zużywać go od razu, przechowujmy je w lodówce ? chłód zatrzyma proces dojrzewania i owoc się nie zepsuje.
4 - Nie kupujemy awokado, jeśli na jego skórce są zauważalne plamy lub?uszkodzenia, a owoc jest wyczuwalnie miękki przy naciśnięciu palcami.
5 - Czarne czy zielone awokado? To obojętne. Można ich używać zamiennie, czarne są delikatnie słodsze i mają nieco mocniejszy aromat, nie ma jednak wielkich różnic w smaku.
6Obrane awokado dość szybko się utlenia, przez co jego kolor robi się nieapetyczny. Utlenianie może spowolnić dodatek soku z cytryny lub limonki. Można też aż do chwili podania pozostawić w gotowym daniu (np. guacamole) pestkę ? nie ma specjalnych antyutleniających właściwości, ale zmniejszy powierzchnię wystawioną na?szkodliwe działanie tlenu.

Czekoladowa tarta z awokado
Czekoladowy spód tarty:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki daktyli namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
- szczypta soli morskiej
Nadzienie:
- 2 bardzo dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
- 1/4 szklanki masła kokosowego
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
Oraz:
- gruba sól morska do posypania
Sposób przygotowania
Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone daktyle i sól, miksujemy dalej, aż otrzymamy gęstą, lepiącą się masę.
Robimy nadzienie: wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a potem masą z orzechów i daktyli - tak jak postąpilibyśmy z kruchym ciastem. Na przygotowany spód wylewamy schłodzone nadzienie i rozsmarowujemy je sylikonową szpatułką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny, aż zgęstnieje. Tartę posypujemy solą i podajemy.

Migdałowy koktajl z awokado
Składniki
- 2/3 szklanki obranych migdałów w słupkach
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Sposób przygotowania
Migdały namaczamy w wodzie przez noc, odcedzamy i opłukujemy, miksujemy w blenderze z 2 szklankami świeżej wody - minuta miksowania powinna wystarczyć. Dodajemy miąższ awokado razem z syropem z agawy lub miodem i krótko blendujemy. Podajemy od razu lub schładzamy przez chwilę w lodówce.