Awokado na słodko

Marta Dymek (jadlonomia.com)
Czekoladowa tarta z awokado

Czekoladowa tarta z awokado (Fot. Marta Dymek)

U nas nazywa się je smaczliwką - bo dobre. Często słyszy się też nazwę alligator pear (aligatorza gruszka) - bo skórę ma podobną. Aztekom zaś kojarzyło się fizjologicznie i po męsku - słowo ahuacatl oznacza również jądra
1 z 3
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Czekoladowy mus z awokado

Składniki

  • 1 bardzo dojrzałe awokado, obrane i pozbawione pestki
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • starta gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w blenderze i miksujemy na idealnie gładki mus.Podajemy posypany startą czekoladą.

 

MLEKO ROŚLINNE - Można zrobić je samemu z orzechów lub/i nasion. Może być migdałowe,  owsiane, ryżowe, słonecznikowe, z orzechów nerkowca, wiórków kokosowych czy sezamu. Nasiona namacza się na parę godzin, miksuje i odcedza. Po?dokładniejsze przepisy odsyłamy do jadlonomia.com i?innych wegańskich blogów.

 

1 - Awokado zbiera się, zanim dojrzeją ?  toteż w sklepach możemy trafić zarówno na owoce niedojrzałe, jak i takie, które już trzeba zjeść. Niedojrzałe awokado przechowujemy zawinięte w papier (gazetę, papierową torebkę) w temperaturze pokojowej (18 -23°C). W zależności od?stopnia dojrzałości owoc powinien dojść w 3-5 dni.
2 - Awokado dojrzeje szybciej, jeśli zapakujemy je w torebkę razem z pomidorem lub cytrusami.
3 - Jeśli awokado jest już zupełnie dojrzałe, a my nie chcemy zużywać go od razu, przechowujmy je w lodówce ? chłód zatrzyma proces dojrzewania i owoc się nie zepsuje.
4 - Nie kupujemy awokado, jeśli na jego skórce są zauważalne plamy lub?uszkodzenia, a owoc jest wyczuwalnie miękki przy naciśnięciu palcami.
5 - Czarne czy zielone awokado? To obojętne. Można ich używać zamiennie, czarne są delikatnie słodsze i mają nieco mocniejszy aromat, nie ma jednak wielkich różnic w smaku.
6Obrane awokado dość szybko się utlenia, przez co jego kolor robi się nieapetyczny. Utlenianie może spowolnić dodatek soku z cytryny lub limonki. Można też aż do chwili podania pozostawić w gotowym daniu (np. guacamole) pestkę ? nie ma specjalnych antyutleniających właściwości, ale zmniejszy powierzchnię wystawioną na?szkodliwe działanie tlenu.

2 z 3
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Czekoladowa tarta z awokado

Czekoladowy spód tarty:

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki daktyli namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
  • szczypta soli morskiej

Nadzienie:

  • 2 bardzo dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
  • 1/4 szklanki masła kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy

Oraz:

  • gruba sól morska do posypania

Sposób przygotowania

Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone daktyle i sól, miksujemy dalej, aż otrzymamy gęstą, lepiącą się masę.

Robimy nadzienie: wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a potem masą z orzechów i daktyli - tak jak postąpilibyśmy z kruchym ciastem. Na przygotowany spód wylewamy schłodzone nadzienie i rozsmarowujemy je sylikonową szpatułką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny, aż zgęstnieje. Tartę posypujemy solą i podajemy.

3 z 3
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Migdałowy koktajl z awokado

Składniki

  • 2/3 szklanki obranych migdałów w słupkach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu

 

Sposób przygotowania

Migdały namaczamy w wodzie przez noc, odcedzamy i opłukujemy, miksujemy w blenderze z 2 szklankami świeżej wody - minuta miksowania powinna wystarczyć. Dodajemy miąższ awokado razem z syropem z agawy lub miodem i krótko blendujemy. Podajemy od razu lub schładzamy przez chwilę w lodówce.

Więcej na ten temat: awokado, kuchnia wegetariańska, marta dymek