Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron
Warzywa stir-fry z tofu (Fot. Marcin Klaban)
Azjatycki makaron na ostro
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- sól, pieprz
- 50 dag azjatyckiego makaronu pszennego (może być ramen)
- 12 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
- garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki
Sposób przygotowania
Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.
Kaczka stir-fry z gryczanym makaronem soba
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oleju
- 1 pierś kaczki (bez skóry)
- 1 kapusta bok choi (lub pekińska)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 200 g makaronu gryczanego soba lub pszennego udon
- 1 niewielki pęczek dymki
Sposób przygotowania
W woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy posiekane chilli (bez pestek, jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku). Dodajemy cienkie plasterki kaczki i smażymy przez 3-4 min, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną kapustę oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 2 min, aż kapusta zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Wrzucamy na patelnię na 30 sekund. Danie podajemy posypane posiekaną dymką.
Warzywa stir-fry z tofu
(dla 3 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 250 g brokułów
- 1 czerwona papryka
- 150 g wędzonego lub naturalnego tofu
- garść orzechów nerkowca
- 200 g chińskiego makaronu pszennego
Sposób przygotowania
Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.
Wołowina z chilli i sosem ostrygowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwone chilli
- kawałek świeżego imbiru
- 3-4 łyżki oleju
- 200 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- garść solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g japońskiego makaronu pszennego somen
- czarny sezam
- cebula dymka
Sposób przygotowania
Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.
Zupa z kapustą PAK CHOI
Czas przygotowania: 15 minut
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 300 g schabu bez kości
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
- 300 g "gotowego" chińskiego makaronu
- 150 g pieczarek
- 4 dymki
Sposób przygotowania
Wywar wlewamy do rondla, dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Schab przekładamy do gorącego woka lub na patelnię, dodajemy do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smażymy przez 3-5 min, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Zupę podajemy w małych miseczkach - nalewamy do każdej wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki schabu i dymki.
Wołowina z sosem grzybowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 250 g zielonej fasolki (może być z mrożonki)
- 2 łyżki sosu grzybowego
- 300 g chińskiego makaronu pszennego instant
- 1 jajko (niekoniecznie)
Sposób przygotowania
Podsmażamy plasterki czosnku na oleju - w woku lub na patelni. Wrzucamy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodajemy fasolkę pokrojoną na kawałki o długości 2 cm (mrożoną rozmrażamy), sos grzybowy i dalej smażymy przez 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka (teraz można też wbić jajko). Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.
Ekspresowe nudle
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 200 g makaronu udon (może być również makaron jajeczny lub soba)
- 200 g ligawy wołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- po małej garści: mrożonego zielonego groszku i kukurydzy
- 1 chilli (bez pestek)
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy mięso na paski o długości 2 cm, zalewamy sosem sojowym oraz ostrygowym i odstawiamy na 5 minut. W woku lub na patelni podsmażamy na oleju posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki paprykę i cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem.