Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

MG
Warzywa stir-fry z tofu

Warzywa stir-fry z tofu (Fot. Marcin Klaban)

Smakują wybornie, nie potrzeba wielu składników, a przygotowanie ich zajmuje kilka minut - dziś po pracy ugotuj makaron!
1 z 7
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Azjatycki makaron na ostro

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • sól, pieprz
  • 50 dag azjatyckiego makaronu pszennego (może być ramen)
  • 12 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
  • garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki

Sposób przygotowania

Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.

2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kaczka stir-fry z gryczanym makaronem soba

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pierś kaczki (bez skóry)
  • 1 kapusta bok choi (lub pekińska)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 200 g makaronu gryczanego soba lub pszennego udon
  • 1 niewielki pęczek dymki

Sposób przygotowania

W woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy posiekane chilli (bez pestek, jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku). Dodajemy cienkie plasterki kaczki i smażymy przez 3-4 min, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną kapustę oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 2 min, aż kapusta zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Wrzucamy na patelnię na 30 sekund. Danie podajemy posypane posiekaną dymką.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Warzywa stir-fry z tofu

(dla 3 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 250 g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g wędzonego lub naturalnego tofu
  • garść orzechów nerkowca
  • 200 g chińskiego makaronu pszennego

Sposób przygotowania

Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wołowina z chilli i sosem ostrygowym

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chilli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 łyżki oleju
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • garść solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g japońskiego makaronu pszennego somen
  • czarny sezam
  • cebula dymka

Sposób przygotowania

Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.

5 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa z kapustą PAK CHOI

Czas przygotowania: 15 minut
(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 300 g schabu bez kości
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
  • 300 g "gotowego" chińskiego makaronu
  • 150 g pieczarek
  • 4 dymki

Sposób przygotowania

Wywar wlewamy do rondla, dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Schab przekładamy do gorącego woka lub na patelnię, dodajemy do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smażymy przez 3-5 min, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Zupę podajemy w małych miseczkach - nalewamy do każdej wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki schabu i dymki.

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wołowina z sosem grzybowym

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 250 g zielonej fasolki (może być z mrożonki)
  • 2 łyżki sosu grzybowego
  • 300 g chińskiego makaronu pszennego instant
  • 1 jajko (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

Podsmażamy plasterki czosnku na oleju - w woku lub na patelni. Wrzucamy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodajemy fasolkę pokrojoną na kawałki o długości 2 cm (mrożoną rozmrażamy), sos grzybowy i dalej smażymy przez 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka (teraz można też wbić jajko). Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ekspresowe nudle

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 200 g makaronu udon (może być również makaron jajeczny lub soba)
  • 200 g ligawy wołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • po małej garści: mrożonego zielonego groszku i kukurydzy
  • 1 chilli (bez pestek)
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy mięso na paski o długości 2 cm, zalewamy sosem sojowym oraz ostrygowym i odstawiamy na 5 minut. W woku lub na patelni podsmażamy na oleju posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki paprykę i cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem.