Awokado jest o niebo lepsze...

Ruloniki z łososia faszerowane pesto (Fot. BBS)

Quesadilla
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- zioła prowansalskie do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 awokado
- 1 pomidor
- sok z 1 cytryny
- 1 zielona papryczka chilli
- sól i pieprz
- 4 pszenne tortille
- 1 łyżka musztardy
- garść dowolnego żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach)
- 4 łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy musztardą, na dwóch układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałymi plackami i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160°C). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, aby ser się stopił). Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.

Ruloniki z łososia faszerowane pesto
Składniki
- 10 dag twarożku
- 1/4 szklanki domowego pesto
- 20-30 dag plasterków wędzonego łososia
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 4-6 pszennych tostów zrumienionych w opiekaczu
Sposób przygotowania
Mieszamy twarożek z pesto. Pastą smarujemy dość grubo plasterki łososia, na wierzchu układamy cienkie cząstki awokado skropione sokiem z cytryny. Zwijamy w luźne ruloniki i podajemy ze zrumienionymi tostami.

Grillowany kurczak po kubańsku
(dla 6 osób)
Sos pomarańczowy:
- 1 szklanka oliwy
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Kurczak:
- 2 łyżeczki kuminu
- 6-8 roztartych ząbków czosnku
- 1 oczyszczona z pestek i posiekana zielona papryczka chilli
- 3/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
Oraz:
- 2 pokrojone na kawałki mango
- 2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
- 30 dag mieszanych drobnolistnych sałat
- garść nerkowców (prażonych i solonych)
Sposób przygotowania
Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.

Śniadaniowe buritto z jajecznicą z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 200 g chorizo
- 1 papryczka chilli
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 4 tortille kukurydziane
- 1 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 5 jajek (z wolnego chowu)
- sól, pieprz
- 1 garść startego sera żółtego (może być cheddar)
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Faszerowane awokado
(dla 4 osób)
Składniki
- 25 dag filetu z łososia
- 1 cała cytryna + sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 pęczek szczypiorku (posiekany)
- 2 awokado
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Łososia drobno siekamy ostrym nożem, mieszamy z sokiem z połowy cytryny, musztardą, szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu, odstawiamy. Cytrynę kroimy w cienkie plastry. Awokado przekrawamy na połówki i ostrożnie wyjmujemy najpierw pestkę, a potem miąższ, nie uszkadzając skórki. Miąższ miażdżymy widelcem, dodając resztę soku z cytryny i oliwę. Łączymy z łososiem i wypełniamy skórki owoców. Dekorujemy cienkimi plastrami cytryny

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.