Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

Zupa pasterska (Fot. BUDHAZI LASZLO)

Gerbaud
Ciasto:
Masa:
- 3 szklanki dżemu morelowego
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 40 dag cukru
Polewa:
- 30 dag cukru
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Mąkę delikatnie rozetrzyj z margaryną, zostawiając grudkę, która będzie potrzebna do zrobienia polewy. W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę, żółtka, cukier, sól i drożdże. Tę masę wlej do mąki i starannie wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Pierwszą rozciągnij i za pomocą wałka przełóż na posmarowaną margaryną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 35 x 35 cm, wysoką na 1,5 centymetra. Dopasuj wałkiem do kształtu blachy, posmaruj dżemem morelowym i posyp połową mielonych orzechów zmieszanych z cukrem. Przykryj drugą częścią ciasta i znów posmaruj dżemem i posyp orzechami z cukrem. Przykryj ostatnią częścią ciasta i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Gdy ciasto odpocznie, upiecz je w temp. 180-200°C (30 minut) na jasnozłocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika wygładź delikatnie wierzch placka wałkiem, aby wycisnąć pęcherzyki powietrza, jakie utworzą się w cieście w czasie pieczenia. Zrób polewę: szklankę wody z cukrem gotuj do momentu, aż powstały syrop będzie sklejał palce. Wtedy wsyp kakao, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj margarynę, stale przy tym mieszając. Polewą pokryj placek, odstaw w chłodne miejsce. Pokrój na kwadraciki.
![]() |
![]() |
![]() |
eBook Kuchnia węgierska | Odchudzająca książka kucharska | Polska książka kucharska |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zrazy bite pod cebulą
Składniki
- 1 kg rostbefu wołowego
- 4 cebule
- 20 dag mąki
- 200 ml oleju
- 100 ml czerwonego wina
- musztarda
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso pokrój na zrazy, lekko rozbij, skrop olejem i posmaruj musztardą. Ułóż w misce, wstaw do lodówki. Cebule pokrój na plastry, włóż do miseczki i posyp mąką. Przykryj, potrząśnij miseczką, aby okleiły się mąką. Przełóż na sitko i otrząśnij z nadmiaru mąki. Ponacinaj brzegi zrazów. Oprósz solą i pieprzem po jednej stronie, a mąką po drugiej. Na oleju usmaż najpierw plastry cebuli. Zdejmij, a na tym samym tłuszczu usmaż zrazy: najpierw 5 minut od strony z mąką, a po odwróceniu jeszcze 5 minut. Zdejmij z patelni. Zrób sos: tłuszcz ze smażenia połącz z winem i grudką masła. Zagotuj, mieszając. Zrazy posyp cebulą, sos podawaj osobno.
![]() |
![]() |
![]() |
BOHMANN GARNKI |
Garnek Le Creuset The | Silit Vitaliano Rosso |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Papryka faszerowana
Składniki
- 8 strąków papryki
- 10 dag ryżu
- 30 dag mielonej niezbyt tłustej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 20 dag przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
- natka selera
Zasmażka:
- 1,5 łyżki smalcu
- 2 płaskie łyżki mąki
Sposób przygotowania
Przecier rozprowadź wodą, przypraw solą i cukrem, włóż całą cebulkę. Dodaj natkę selera, zagotuj. Odetnij spody papryk, wyjmij nasionka i białe środki. Zrób farsz: podgotuj ryż w osolonej wodzie, dodaj mięso, zmiksowaną cebulę i jajko. Przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem napełnij papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, gdyż ryż w czasie gotowania pęcznieje i może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania |
Roemertopf Naczynie do pieczenia | Vialli Design Naczynie do zapiekania |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa pasterska
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag drobnego makaronu (zacierki)
- 1 cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pomidora
- 5 dag wędzonego boczku
- 1 1/2 łyżki tłuszczu
- sól
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1-2 gałęzie natki selera
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozpuść łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, przyrumień drobno pokrojony boczek i cebulę. Wrzuć ziemniaki i duś na małym ogniu 10 minut. Zdejmij z ognia, wsyp słodką paprykę i wlej 2,5 litra wody. Dodaj pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, obrany pomidor i makaron (Węgrzy podsmażają zacierki na łyżeczce smalcu, zanim wrzucą je do zupy). Przypraw vegetą i solą. Gotuj do miękkości. W zupie możesz ugotować kawałek dobrze uwędzonej kiełbasy - będzie jeszcze lepiej smakowała.
![]() |
![]() |
![]() |
Skeppshult Outdoor Kociołek na zupę |
APS kociołek na zupę 10 l z podgrzewaczem | Waza stalowa na zupę z pokrywką |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pogacze
Składniki
- 30 dag mąki
- 30 dag dobrze odciśniętego twarogu
- 30 dag masła lub margaryny
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 1 jajko
- gruboziarnista sól
Sposób przygotowania
Twaróg rozgnieć widelcem, po czym wyrób z mąką i masłem. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładkie ciasto, owiń je w pergamin i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj do grubości jednego palca i wytnij krążki o średnicy 4-5 cm. Ułóż na blasze (niezbyt gęsto, bo urosną), posmaruj jajkiem, posyp gruboziarnistą solą i tartym serem. Piecz na złoty kolor w temp. 200°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Guardini Blacha do pieczenia | Kaiser La Forme Plus Blacha | Tchibo Blacha do pieczenia |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa wiejska
Składniki
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- 2-3 cebule
- 20 dag wędzonej kiełbasy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
Sposób przygotowania
Kapustę zalej 3 litrami wody, zagotuj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni. Dodaj do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Kiełbasę pokrój na plasterki (możesz je krótko obsmażyć, ale nie jest to konieczne), dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy. Zagotuj jeszcze raz, ciągle mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem.
![]() |
![]() |
![]() |
Smaczne zupy | Zupy 150 przepisów | Zupy siostry Marii |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Paprykarz z kurczaka
na 4 osoby
Składniki
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku (węgierskiej!)
- piersi kurczaka na 4 osoby
- 1/2 szklanki bulionu z kury
- trochę białego wytrawnego wina
- 1/4-1/3 szklanki śmietanki 30-proc.
- dobry olej
Sposób przygotowania
Posiekaj cebulę i zeszklij na dużej patelni na małym ogniu. Dodaj paprykę, duś 2-3 minuty. Piersi rozetnij na filety, włóż do torebki plastikowej i lekko rozbij tłuczkiem. Zwiększ płomień, podsmaż filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smaż je partiami i odkładaj na talerz. Na patelnię wlej kieliszek wina (doda smaku) i rosół. Gotuj 2-3 minuty, zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolej śmietankę, gotuj 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Włóż filety i podgrzej. Podawaj z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnia Skeppshult 0130t | Patelnia Skeppshult 0250 | SKEPPSHULT Patelnia grillowa |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Racponty - Karp z pieca
Składniki
- 1 sprawiony karp o wadze 2,5 kg
- sól
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 5 kg ziemniaków
- 25 dag cebuli
- 10 dag masła
- 3/4 l gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200°C. W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką. Podawaj od razu po przygotowaniu.
![]() |
![]() |
![]() |
Najlepsze przepisy na ryby |
Ryby i owoce morza | Ryby na różne sposoby |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Gulyasleves
Pod koniec gotowania można dodać do gulaszu pokrojone w kostkę ziemniaki lub domowe galuszki.
Składniki
- 40 dag (łącznie) wołowiny i wieprzowiny od szynki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kminku
- ewentualnie 1 czuszka
- pomidor
- zielona papryka
Sposób przygotowania
Cebulę posiekaj, usmaż na oleju, posyp słodką papryką, wymieszaj. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, zwiększ płomień. Przypraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem we własnym sosie (jeśli będzie to konieczne, wlej trochę wody). Gdy mięso będzie prawie miękkie, dolej tyle wody, ile chcesz mieć zupy, i dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości. Dodaj kminek i czosnek. Możesz też włożyć zieloną paprykę (bez nasionek) i całego pomidora. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjmij pietruszkę, paprykę i pomidora. Od razu podawaj. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, może dorzucić czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki. Zamiast mięsa można dać 4 parówki (podsmażone i pokrojone w plasterki) lub podobną ilość podsmażonej kiełbasy pokrojonej w kostkę.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff 7 częściowy zestaw przyborów |
FISKARS PRZYBORY KUCHENNE | Zassenhaus przybory kuchenne |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Bogracz
Składniki
- po 30 dag selera
- marchwi
- pietruszki
- i pieczarek
- 1 mała puszka groszku
- 3 cebule
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 szklanki ostrego keczupu
- po 1 strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 dag wołowiny bez kości
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz kajeński
Sposób przygotowania
Wołowinę pokrój na cienkie paski, seler, marchew i pietruszkę w słupki, a cebulę w kostkę. Mięso i warzywa podsmaż na połowie oliwy, przykryj i duś do miękkości. Na pozostałej oliwie usmaż pieczarki pokrojone na plasterki, przełóż je do rondla. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, keczup, groszek i koncentrat. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Wymieszaj, duś jeszcze 15 minut. Podawaj z kluskami kładzionymi lub pieczywem.
![]() |
![]() |
![]() |
KAROLINA Garnitur do Kawy |
KAROLINA Garnitur do kawy |
LUBIANA Serwis kawowy |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |