3 powody, by jeść żółty ser [PRZEPISY]

MG
Kanapki BLT z jajkiem, bekonem i serem

Kanapki BLT z jajkiem, bekonem i serem (Fot. Marcin Klaban)

Po pierwsze - zawierają mnóstwo wapnia, który wzmacnia kości. Po drugie - sery są kaloryczne i dostarczają sporo energii. I po trzecie - żółty ser jest pyszny.
1 z 5
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Omlet Columbo

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 3 jajka
  • do 1/2 szklanki mleka
  • starty żółty ser do smaku
  • 1 cebula
  • sól
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

Omlet przygotowujemy w tzw. biegu, w nie swojej kuchni. Wymagane okrycie wierzchnie, najlepszy będzie siedmioletni prochowiec. Wbijamy jajka do przezroczystej miski, dodajemy odpowiednią ilość mleka i startego żółtego sera (według gustu). Kroimy cebulę w grube krążki i wrzucamy do miski. Mieszamy, solimy i smażymy na maśle. Omlet jemy z kawą, świeżo zaparzoną przez właścicielkę kuchni.

2 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Kulki serowe z jalapeno

Składniki

  • 2 dymki (bez szczypiorku)
  • 1 marynowana zielona papryczka jalapeno
  • 150 dag ostrego żółtego sera
  • 250 dag gęstego, naturalnego serka do smarowania
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Panierka:

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Składniki panierki mieszamy i odstawiamy. Dymki i papryczkę drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce z małymi oczkami i dokładnie mieszamy z dymką, jalapeno i pozostałymi składnikami, aż powstanie gęsta masa. Schładzamy ją w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie lepimy z niej kulki i obtaczamy je w panierce. Podajemy ze świeżymi pomidorami i rukolą. Serową masę można wykorzystać także jako farsz do pieczonej papryki lub - dodając jogurt lub śmietanę - jako dip.

3 z 5
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Grzanki smażone z serem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki Guinnessa
  • 1 szklanka startego sera Cheddar
  • sól, pieprz
  • 4 kromki chleba

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, uważając, by zasmażka nie zbrązowiała. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ubijając widelcem, dodajemy mleko. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż płyn zgęstnieje.
Dodajemy musztardę, miód i piwo. Gotujemy 2-3 min, po czym dodajemy żółty ser i zmniejszamy płomień. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy chleb i pieczemy w piekarniku (180°C), aż grzanki zbrązowieją.

4 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Quesadilla

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • sok z 1 cytryny
  • 1 zielona papryczka chilli
  • sól i pieprz
  • 4 pszenne tortille
  • 1 łyżka musztardy
  • garść dowolnego żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach)
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy musztardą, na dwóch układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałymi plackami i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160°C). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, aby ser się stopił). Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.

5 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kanapki BLT z jajkiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki pikli lub majonezu
  • 4 liście sałaty rzymskiej lub karbowanej
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy przez kilka minut na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami).

Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.

BLT to skrót od ang. bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Moja wersja nieco różni się od klasycznej - przyrządziłem kanapkę z dwustronnie obsmażonym jajkiem.

Więcej na ten temat: żółty ser