3 powody, by jeść żółty ser [PRZEPISY]
Kanapki BLT z jajkiem, bekonem i serem (Fot. Marcin Klaban)
Omlet Columbo
(dla 1 osoby)
Składniki
- 3 jajka
- do 1/2 szklanki mleka
- starty żółty ser do smaku
- 1 cebula
- sól
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
Omlet przygotowujemy w tzw. biegu, w nie swojej kuchni. Wymagane okrycie wierzchnie, najlepszy będzie siedmioletni prochowiec. Wbijamy jajka do przezroczystej miski, dodajemy odpowiednią ilość mleka i startego żółtego sera (według gustu). Kroimy cebulę w grube krążki i wrzucamy do miski. Mieszamy, solimy i smażymy na maśle. Omlet jemy z kawą, świeżo zaparzoną przez właścicielkę kuchni.
Kulki serowe z jalapeno
Składniki
- 2 dymki (bez szczypiorku)
- 1 marynowana zielona papryczka jalapeno
- 150 dag ostrego żółtego sera
- 250 dag gęstego, naturalnego serka do smarowania
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Panierka:
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Składniki panierki mieszamy i odstawiamy. Dymki i papryczkę drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce z małymi oczkami i dokładnie mieszamy z dymką, jalapeno i pozostałymi składnikami, aż powstanie gęsta masa. Schładzamy ją w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie lepimy z niej kulki i obtaczamy je w panierce. Podajemy ze świeżymi pomidorami i rukolą. Serową masę można wykorzystać także jako farsz do pieczonej papryki lub - dodając jogurt lub śmietanę - jako dip.
Grzanki smażone z serem
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki Guinnessa
- 1 szklanka startego sera Cheddar
- sól, pieprz
- 4 kromki chleba
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, uważając, by zasmażka nie zbrązowiała. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ubijając widelcem, dodajemy mleko. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż płyn zgęstnieje.
Dodajemy musztardę, miód i piwo. Gotujemy 2-3 min, po czym dodajemy żółty ser i zmniejszamy płomień. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy chleb i pieczemy w piekarniku (180°C), aż grzanki zbrązowieją.
Quesadilla
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- zioła prowansalskie do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 awokado
- 1 pomidor
- sok z 1 cytryny
- 1 zielona papryczka chilli
- sól i pieprz
- 4 pszenne tortille
- 1 łyżka musztardy
- garść dowolnego żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach)
- 4 łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy musztardą, na dwóch układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałymi plackami i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160°C). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, aby ser się stopił). Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.
Kanapki BLT z jajkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 4 plasterki boczku
- 8 plasterków żółtego sera
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki pikli lub majonezu
- 4 liście sałaty rzymskiej lub karbowanej
- 2 pomidory
Sposób przygotowania
Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy przez kilka minut na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami).
Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.
BLT to skrót od ang. bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Moja wersja nieco różni się od klasycznej - przyrządziłem kanapkę z dwustronnie obsmażonym jajkiem.