Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm
Sałatka włoska (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Sok z selera naciowego i jabłek - gwiazdy Hollywood pija go codziennie
Składniki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 jabłka
- woda mineralna
- ew. sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Seler i jabłka dokładnie myjemy, wycinamy nasiona z jabłek. Następnie miksujemy wszystkie składniki i uzyskujemy pyszny, świeży sok.
Paj z kurczakiem i warzywami
(dla 6 osób)
Bulion:
- 1 kurczak (1,5-2 kg)
- 1-2 cebule
- 1-2 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 4 świeże liście laurowe
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżka młotkowanego pieprzu
Nadzienie:
- 350 g ziemniaków
- 250 g drobnych marchewek
- 2 pory (tylko białe części)
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 75 g masła
- 200 g drobnych pieczarek
- 45 g mąki
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g zimnego masła
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Robimy bulion. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Potem odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy, dodajemy do ziemniaków. Podobnie robimy z pokrojonymi porami - tyle że gotujemy je 4 minuty. Kiedy już obgotujemy i wyjmiemy wszystkie warzywa, jeszcze raz zagotowujemy bulion i pozostawiamy na ogniu przez 20-30 minut, aż odparuje do mniej więcej 400 ml. Odstawiamy. Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwając skórę i kości. Dorzucamy razem z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a po zdjęciu z palnika dodajemy śmietankę, oregano, gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z mięsem i warzywami, przekładamy wszystko do dwulitrowego, żaroodpornego naczynia. Studzimy. Przesiewamy mąkę do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia. Formę przykrywamy ciastem, dociskamy jego brzegi do rantu naczynia. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 200°C, aż ciasto się przyrumieni, a nadzienie zacznie bulgotać. Po pierwszych 10 minutach warto ponownie posmarować ciasto jajkiem, a jeśli będzie rumieniło się za szybko - przykryć je folią aluminiową.
Zapiekany seler z orzechami
Składniki
- 1 spory seler korzeniowy
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 300 ml wywaru z warzyw
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Seler starannie obieramy i myjemy, kroimy na ćwiartki i - jeśli to konieczne - usuwamy włóknisty środek. Każdą ćwiartkę kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojony seler skrapiamy olejem z orzechów włoskich, posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania, wlewamy wywar i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 min, po czym posypujemy seler orzechami i pokruszonym serem. Pieczemy kolejny kwadrans, aż seler będzie przyrumieniony i chrupiący.
Bloody Mary po tuningu
(dla 2 osób)
Składniki
- 300 ml soku pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól (użyłem wędzonej), pieprz
- po kilka kropel tabasco i sosu Worcestershire
- 100 ml czystej wódki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
- lód w kostkach
Sposób przygotowania
Schłodzony sok pomidorowy mieszamy z cytrynowym, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcestershire. Wlewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Łodygi selera naciowego dzielimy na pół, owijamy szynką i wkładamy do Bloody Mary.
Warzywa z tymiankiem pieczone w oliwie
Świetny dodatek do wołowiny (dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler (30 dag)
- 2 ziemniaki
- 1 słodki ziemniak (batat)
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i obrane warzywa (oprócz cebuli i czosnku) myjemy, kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnku nie obieramy. Wrzucamy wszystko do miski, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy, by oliwa z przyprawami oblepiła warzywa. Przekładamy je do formy, pieczemy 45 min w 200oC (podczas pieczenia trzeba je dwa-trzy razy wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku.
Bulion
Do garnka wkładamy pokrojone:
- 1 cebulę
- 1 marchewkę
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ziemniaka
Dodajemy:
- kilka pieczarek przekrojonych na połówki
- oraz 3 całe ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 łyżkę sosu sojowego
- Solimy i pieprzymy do smaku.
Sposób przygotowania
Wlewamy 2 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy godzinę. Cedzimy, studzimy, zamrażamy w pojemniczkach. Na wywarze warzywnym gotujemy wegetariańskie zupy i sosy oraz risotta.
Sałatka włoska
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 30 dag drobnej białej fasolki
- 4 łodygi naciowego selera
- 1 czerwona cebula
- 100 g koziego sera
- 2 świeże pomidory
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 3 suszone śliwki
- sól
- pieprz
- po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku i oregano
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.
Zupa krem z białych warzyw
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 szklanka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.
Zupa marcowa
Składniki
- 150 g łupanego grochu
- mięso z kością, najlepiej kilka rodzajów: golonka, gicz jagnięca lub cielęca, wołowe - łącznie około 2 kg
- 50 g pęczaku
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 8 niedużych pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Groch moczymy przez noc, odcedzamy i wkładamy do sagana razem z mięsem i pęczakiem, wlewamy 3 litry wody i gotujemy pomału przez dwie godziny, skrupulatnie usuwając szumowinę i dodając wodę w miarę potrzeby. Dodajemy grubo posiekane warzywa i liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy pomału jeszcze trzy kwadranse. Zupa ma być gęsta, lecz pozostać zupą, więc w razie potrzeby należy ją rozcieńczać wodą lub wywarem mięsnym.