Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

MG
Sałatka włoska

Sałatka włoska (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Seler idealny dla osób na diecie. Odtruwa, przyspiesza trawienie, zawiera sporo błonnika i witamin - zwłaszcza nać. Działa uspokajająco, koi nerwy i relaksuje. Wprowadź go do swojego menu!
1 z 9
Fot. Shutterstock/vanillaechoes
Fot. Shutterstock/vanillaechoes

Sok z selera naciowego i jabłek - gwiazdy Hollywood pija go codziennie

Składniki

 

Sposób przygotowania

Seler i jabłka dokładnie myjemy, wycinamy nasiona z jabłek. Następnie miksujemy wszystkie składniki i uzyskujemy pyszny, świeży sok.

2 z 9
Fot. Giedré Barauskiené
Fot. Giedré Barauskiené

Paj z kurczakiem i warzywami

(dla 6 osób)

 

Bulion:

 

Nadzienie:

 

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g zimnego masła
  • jajko

 

Sposób przygotowania

Robimy bulion. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Potem odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy, dodajemy do ziemniaków. Podobnie robimy z pokrojonymi porami - tyle że gotujemy je 4 minuty. Kiedy już obgotujemy i wyjmiemy wszystkie warzywa, jeszcze raz zagotowujemy bulion i pozostawiamy na ogniu przez 20-30 minut, aż odparuje do mniej więcej 400 ml. Odstawiamy. Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwając skórę i kości. Dorzucamy razem z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a po zdjęciu z palnika dodajemy śmietankę, oregano, gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z mięsem i warzywami, przekładamy wszystko do dwulitrowego, żaroodpornego naczynia. Studzimy. Przesiewamy mąkę do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia. Formę przykrywamy ciastem, dociskamy jego brzegi do rantu naczynia. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 200°C, aż ciasto się przyrumieni, a nadzienie zacznie bulgotać. Po pierwszych 10 minutach warto ponownie posmarować ciasto jajkiem, a jeśli będzie rumieniło się za szybko - przykryć je folią aluminiową.

3 z 9
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Zapiekany seler z orzechami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Seler starannie obieramy i myjemy, kroimy na ćwiartki i - jeśli to konieczne - usuwamy włóknisty środek. Każdą ćwiartkę kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojony seler skrapiamy olejem z orzechów włoskich, posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania, wlewamy wywar i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 min, po czym posypujemy seler orzechami i pokruszonym serem. Pieczemy kolejny kwadrans, aż seler będzie przyrumieniony i chrupiący.

4 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bloody Mary po tuningu

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 300 ml soku pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól (użyłem wędzonej), pieprz
  • po kilka kropel tabasco i sosu Worcestershire
  • 100 ml czystej wódki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
  • lód w kostkach

 

Sposób przygotowania

Schłodzony sok pomidorowy mieszamy z cytrynowym, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcestershire. Wlewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Łodygi selera naciowego dzielimy na pół, owijamy szynką i wkładamy do Bloody Mary.

5 z 9
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Warzywa z tymiankiem pieczone w oliwie

Świetny dodatek do wołowiny (dla 4-5 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa (oprócz cebuli i czosnku) myjemy, kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, czosnku nie obieramy. Wrzucamy wszystko do miski, doprawiamy oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy, by oliwa z przyprawami oblepiła warzywa. Przekładamy je do formy, pieczemy 45 min w 200oC (podczas pieczenia trzeba je dwa-trzy razy wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku.

6 z 9
Fot. Shutterstock.com/ monbibi
Fot. Shutterstock.com/ monbibi

Bulion

Do garnka wkładamy pokrojone:

 

Dodajemy:

  • kilka pieczarek przekrojonych na połówki
  • oraz 3 całe ząbki czosnku
  • listki laurowe
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • Solimy i pieprzymy do smaku.

 

Sposób przygotowania

Wlewamy 2 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy godzinę. Cedzimy, studzimy, zamrażamy w pojemniczkach. Na wywarze warzywnym gotujemy wegetariańskie zupy i sosy oraz risotta.

7 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka włoska

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.

8 z 9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

9 z 9
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Zupa marcowa

Składniki

  • 150 g łupanego grochu
  • mięso z kością, najlepiej kilka rodzajów: golonka, gicz jagnięca lub cielęca, wołowe - łącznie około 2 kg
  • 50 g pęczaku
  • marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebule
  • 8 niedużych pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • liście laurowe
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Groch moczymy przez noc, odcedzamy i wkładamy do sagana razem z mięsem i pęczakiem, wlewamy 3 litry wody i gotujemy pomału przez dwie godziny, skrupulatnie usuwając szumowinę i dodając wodę w miarę potrzeby. Dodajemy grubo posiekane warzywa i liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy pomału jeszcze trzy kwadranse. Zupa ma być gęsta, lecz pozostać zupą, więc w razie potrzeby należy ją rozcieńczać wodą lub wywarem mięsnym.

Więcej na ten temat: dieta, seler, warzywa