W marcu śledzie są najlepsze!

MG
Uwielbiamy śledzie we wszystkich postaciach - idealne są do pieczenia, smażenia, marynowania. Masz już swój sposób na śledzia? Zerknij do przepisów
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)

Składniki

  • 4-6 dorodnych śledzi matias
  • 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • oliwa
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • Sól, Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz

 

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz (jeśli lubisz łagodniejsze, możesz namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku
i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), pokrój w dzwonka. Ułóż na większym półmisku, polej oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posyp orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Ułóż ćwiartki jajek między śledziami i całość oprósz pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Możesz dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.

Zdjęcie Dary Natury OLEJ CZOSNKOWY ekologiczny 350ml Zdjęcie Dary Natury OLEJ ZIOŁOWY DO DAŃ Z RYB ekologiczny 350ml Zdjęcie Ekologiczny olej krokoszowy 500ml 1 szt.
Dary Natury OLEJ CZOSNKOWY Dary Natury OLEJ ZIOŁOWY DO RYB Ekologiczny olej krokoszowy
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille

Domowe śledzie

(dla 12 osób)

 

Składniki

 

Zalewa:

  • 400 ml wody
  • 250 ml cukru pudru
  • liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania

Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.

Zdjęcie Dekoria Zestaw obiadowo-kawowy Larisa 30 części Zdjęcie Luminarc KOMPLET OBIADOWY 18EL MOKA BROWN Zdjęcie Revol GRANDS CLASSIQUES Zestaw Obiadowy dla 4 Osób 642405
Dekoria Zestaw obiadowo-kawowy Luminarc KOMPLET OBIADOWY Revol GRANDS CLASSIQUES Zestaw
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille

Marynowane smażone śledzie z topinamburem

(dla 8 osób)

 

Zalewa:

 

Ryba:

 

Oraz:

  • 700 g topinamburu
  • 25 g solonego masła
  • sól, pieprz
  • 1 duża czerwona cebula

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy śledzie i usuwamy płetwy. Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy kozi twarożek widelcem, mieszamy z tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami cebuli.

Zdjęcie Ambition Sztućce 24cz. SARAGOSSA 69808 Zdjęcie HOFFNER HF 2670 72 EL Zdjęcie Tramontina Churrasco Zestaw 12 szt 66950/634
Ambition Sztućce 24cz. HOFFNER HF 72 elementy Tramontina Zestaw
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Śledzie po skandynawsku

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śledzie umyj, wykrój filety, skrop od środka sokiem z cytryny i posól. Końce filetów załóż do środka. Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Polej śmietaną wymieszaną z keczupem i chrzanem, skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże zielone LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania Skeppshult Forma do zapiekania Vialli Design Naczynie do zapiekania
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

Zdjęcie Tefal VC 3008 STEAM&LIGHT Zdjęcie TEFAL VS4001 Vitacuisine Zdjęcie ZELMER EK1300
Tefal VC 3008 STEAM&LIGHT TEFAL VS4001 Vitacuisine ZELMER EK1300
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Śledzie w oleju lnianym

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zdjęcie Dary Natury OLEJ WITAMINOWY ekologiczny 350ml Zdjęcie LINUMVITAL olej lniany tłoczony na zimno 1000 ml Zdjęcie Oleofarm Lenvitol Olej lniany budwigowy 1l
Dary Natury OLEJ WITAMINOWY LINUMVITAL olej lniany tłoczony na zimno Oleofarm Lenvitol Olej lniany
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Śledzie na sposób sycylijski

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi - najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliwie cebulką. Dodajemy przyprawy, startą skórkę z jednej pomarańczy i jajko, mieszamy. Farszem wypełniamy tuszki śledzi i układamy na blaszce wyłożonej pokrojonymi w plastry pomarańczami. Pieczemy 20 minut w 160°C. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z sałatką z rukoli, kaparów, czerwonej cebuli i pomarańczy.

Zdjęcie CROCKPOT SCV400D Zdjęcie Morphy Richards 48615 Intellichef Zdjęcie Morphy Richards Wolnowar 48718A 6,5l
CROCKPOT SCV400D Wolnowar Morphy Richards 48615 Wolnowar Morphy Richards Wolnowar
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. BBS Fot. BBS

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie

(dla 10 osób)

 

Składniki

  • 800 g solonych filetów ze śledzia
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • 100 g masła
  • gruszek
  • 100 g lipowego miodu

 

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze. Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.

Zdjęcie Berghoff - Łyżki kuchenne na stojaku STRAIGHT Zdjęcie BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów 7cz 1107363 Zdjęcie Joseph Joseph Elevate 10087
Berghoff - Łyżki kuchenne BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów Joseph Joseph Elevate przybory drewniane
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Więcej na ten temat: kuchnia polska, post, śledzie, śledzik