W marcu śledzie są najlepsze!

MG
Uwielbiamy śledzie we wszystkich postaciach - idealne są do pieczenia, smażenia, marynowania. Masz już swój sposób na śledzia? Zerknij do przepisów
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)

Składniki

  • 4-6 dorodnych śledzi matias
  • 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • oliwa
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • Sól, Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz (jeśli lubisz łagodniejsze, możesz namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku
i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), pokrój w dzwonka. Ułóż na większym półmisku, polej oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posyp orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Ułóż ćwiartki jajek między śledziami i całość oprósz pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Możesz dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.

1
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille

Domowe śledzie

(dla 12 osób)

Składniki

  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)
  • 2 marchewki (pokrojone w talarki)
  • 2 gałązki koperku (same listki)

Zalewa:

  • 400 ml wody
  • 250 ml cukru pudru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.

2
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille

Marynowane smażone śledzie z topinamburem

(dla 8 osób)

Zalewa:

  • 500 ml octu z białego wina
  • 300 g cukru pudru
  • 2 listki laurowe
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli

Ryba:

  • 12 świeżych filetów śledziowych
  • 200 g mąki żytniej
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g koziego twarożku
  • 2 łyżki posiekanych listków tymianku
  • 30 g solonego masła

Oraz:

  • 700 g topinamburu
  • 25 g solonego masła
  • sól, pieprz
  • 1 duża czerwona cebula

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy śledzie i usuwamy płetwy. Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy kozi twarożek widelcem, mieszamy z tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami cebuli.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Śledzie po skandynawsku

Składniki

  • 75 dag świeżych niesolonych, oczyszczonych śledzi
  • 3/4 szklanki śmietany 22-proc.
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

Śledzie umyj, wykrój filety, skrop od środka sokiem z cytryny i posól. Końce filetów załóż do środka. Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Polej śmietaną wymieszaną z keczupem i chrzanem, skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

4
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 30 dag śledzi korzennych
  • 1 czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

5
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Śledzie w oleju lnianym

(dla 6-8 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

6
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Śledzie na sposób sycylijski

(dla 6-8 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi - najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliwie cebulką. Dodajemy przyprawy, startą skórkę z jednej pomarańczy i jajko, mieszamy. Farszem wypełniamy tuszki śledzi i układamy na blaszce wyłożonej pokrojonymi w plastry pomarańczami. Pieczemy 20 minut w 160°C. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z sałatką z rukoli, kaparów, czerwonej cebuli i pomarańczy.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie

(dla 10 osób)

Składniki

  • 800 g solonych filetów ze śledzia
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • 100 g masła
  • 5 gruszek
  • 100 g lipowego miodu

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze. Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.

8
Więcej na ten temat: kuchnia polska, post, śledzie, śledzik