Top 7 przepisów na zupę pomidorową. Głosuj!

MG
Pomidorowa z fasolą

Pomidorowa z fasolą (Fot. BBS)

Każda zupa pomidorowa jest wspaniała, ale która najlepsza? Wypróbuj nasze przepisy
1 z 7
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Ostra zupa pomidorowa

Składniki

  • 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 10 g cukru pudru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 15 g przecieru pomidorowego
  • 10 g chrzanu
  • 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
  • 60 ml wódki
  • 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 4 cienkie plasterki cytryny

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.

Zdjęcie Guardini Blacha do pieczenia HAPPY HOUR 9022 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 90 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 95
Guardini Blacha do pieczenia SNB Blacha do pieczenia SNB Blacha do pieczenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Meksykańska zupa pomidorowa

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Tortille podpiekamy w piekarniku, aż będą chrupiące. W garnku szklimy na oleju posiekaną cebulę, doprawiając pieprzem kajeńskim. Dodajemy oregano oraz zmiksowane pomidory z zalewą i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w kostkę, układamy na talerzach i zalewamy gorącą zupą. Dekorujemy śmietaną i pieprzem kajeńskim. Podajemy z połamaną na kawałki tortillą

Zdjęcie Berghoff Garnek Bistro 4410022 Zdjęcie BERGNER Garnek BG-6507 Zdjęcie LAMART Garnek LTSS2211
Berghoff Garnek Bistro BERGNER Garnek LAMART Garnek
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Sycąca zupa pomidorowa z kiszoną kapustą i kluskami

Składniki

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka świeżej, lekko rozgniecionej żurawiny
  • 6 przekrojonych na pół ząbków czosnku
  • listki laurowe
  • 4 rozgniecione ziarna jałowca
  • 4 pałeczki kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
  • 1 litr dowolnego bulionu
  • łyżeczka cząbru
  • po szczypcie tymianku i oregano
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

 

Kluski:

  • jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka wody
  • sól

 

Sposób przygotowania

Drobno posiekaną kapustę podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, żurawinę, czosnek, listki laurowe, jałowiec i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę. Gotujemy, uzupełniając bulionem. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Przygotowujemy kluski. Roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, powoli dosypujemy mąkę, ucierając gęste, gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy łyżką stołową na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gdy kluski wypłyną, odcedzamy i układamy na talerzach. Uzupełniamy zupą.

Zdjęcie FISKARS TAKUMI SANTUKO NÓŻ DO SIEKANIA 977731 Zdjęcie Garneczki Szatkownica do kapusty CZERWONA 37722 Zdjęcie Victorinox Nóż ceramiczny do siekania Santoku 7.2503.17G
FISKARS TAKUMI SANTUKO NÓŻ DO SIEKANIA Garneczki Szatkownica do kapusty Victorinox Nóż ceramiczny do siekania
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą i papryką

Składniki

 

Po szczypcie:

 

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.

Zdjęcie Kilo Przyrząd do krojenia cebuli i warzyw HA11 Zdjęcie Küchenprofi Siekacz do cebuli 1307072800 Zdjęcie Zeal Przyrząd do krojenia cebuli J256
Kilo Przyrząd do krojenia Küchenprofi Siekacz do cebuli Zeal Przyrząd do krojenia cebuli
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 7
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Zupa:

  • 20 dag włoszczyzny
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, cukier
  • 50-60 dag świeżych pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 1 czubata łyżka masła
  • ew. 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany (22-proc.)
  • 1 łyżka posiekanej natki albo koperku
  • ew. nieco koncentratu pomidorowego dla koloru

 

Groszek ptysiowy:

  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 10 dag mąki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • tłuszcz do blachy

 

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj groszek ptysiowy: zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie, aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste, przestudź je trochę, wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gdy przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szprycki i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. Piecz, aż kuleczki urosną i staną się złote (w temp. 200-220°C). Teraz przygotuj zupę: obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, a cebula będzie miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sitko i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Dodaj (niekoniecznie) mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody, zagotuj, przypraw. Wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada, dodaj do niej trochę koncentratu pomidorowego. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zdjęcie Kuchenprofi szpryca do dekorowania 805502800 Zdjęcie Kuchenprofi Szpryca do dekorowania 805602800 Zdjęcie TALA Szpryca z tylką 9690
Kuchenprofi szpryca Kuchenprofi Szpryca TALA Szpryca z tylką
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Pomidorowa z fasolą

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem zupy (min. 6 godz.). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Fasolę odcedzamy, dodajemy pomidory, suszoną bazylię, wsypujemy sól, wlewamy oliwę. Czosnek rozgniatamy, wkładamy do garnka, całość zalewamy wodą (ok.1,5 l). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godz., aż fasola będzie miękka. Doprawiamy solą oraz posiekaną świeżą bazylią.

Zdjęcie Alessi Przykrywka 14 cm. La cintura di Orione Zdjęcie CONTACTO Pokrywka do naczyń z aluminium z serii 6100 do /240 Seria 6100 Zdjęcie THK Okrągła przykrywka żaroodporna śr.24 OPT5985
Alessi Przykrywka CONTACTO Pokrywka do naczyń THK Okrągła przykrywka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 7
Fot. Kuba Mount / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Kuba Mount / Agencja Wyborcza.pl

Zupa pomidorowa z kozim serem i czerwoną papryką

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 3 min. Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryki smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i cukrem, a potem pieczemy w 140°C, aż sczernieją. Studzimy papryki i zdejmujemy z nich skórkę. Jedną paprykę dodajemy do pomidorów i miksujemy razem z nimi oraz z cebulą na gładki krem. Drugą paprykę kroimy w drobną kostkę. W głębokich talerzach układamy małą wieżę z plastrów koziego sera, przekładaną pieczoną papryką, i zalewamy zupą.

Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6687 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6690 Zdjęcie Patelnia Tefal D0750482
Patelnia CAMRY Patelnia CAMRY Patelnia Tefal
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: kuchnia polska, zupa pomidorowa