Top 7 przepisów na zupę pomidorową. Głosuj!
Pomidorowa z fasolą (Fot. BBS)
Ostra zupa pomidorowa
Składniki
- 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
- 2 czerwone papryczki chilli
- 10 g cukru pudru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- 15 g przecieru pomidorowego
- 10 g chrzanu
- 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
- 60 ml wódki
- 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
- sól, pieprz
- 4 cienkie plasterki cytryny
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.
Guardini Blacha do pieczenia | SNB Blacha do pieczenia | SNB Blacha do pieczenia |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Meksykańska zupa pomidorowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 tortille
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1-2 łyżki suszonego oregano
- 2 puszki pomidorów
- sól, pieprz
- 2 kule (po 125 g) mozzarelli
- 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
Sposób przygotowania
Tortille podpiekamy w piekarniku, aż będą chrupiące. W garnku szklimy na oleju posiekaną cebulę, doprawiając pieprzem kajeńskim. Dodajemy oregano oraz zmiksowane pomidory z zalewą i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w kostkę, układamy na talerzach i zalewamy gorącą zupą. Dekorujemy śmietaną i pieprzem kajeńskim. Podajemy z połamaną na kawałki tortillą
Berghoff Garnek Bistro | BERGNER Garnek | LAMART Garnek |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sycąca zupa pomidorowa z kiszoną kapustą i kluskami
Składniki
- 250 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka świeżej, lekko rozgniecionej żurawiny
- 6 przekrojonych na pół ząbków czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 rozgniecione ziarna jałowca
- 4 pałeczki kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
- 1 litr dowolnego bulionu
- łyżeczka cząbru
- po szczypcie tymianku i oregano
- sól, pieprz
- cukier do smaku
Kluski:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżka wody
- sól
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną kapustę podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, żurawinę, czosnek, listki laurowe, jałowiec i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę. Gotujemy, uzupełniając bulionem. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Przygotowujemy kluski. Roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, powoli dosypujemy mąkę, ucierając gęste, gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy łyżką stołową na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gdy kluski wypłyną, odcedzamy i układamy na talerzach. Uzupełniamy zupą.
FISKARS TAKUMI SANTUKO NÓŻ DO SIEKANIA | Garneczki Szatkownica do kapusty | Victorinox Nóż ceramiczny do siekania |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą i papryką
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- listek laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki kuskusu
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki do posypania
Po szczypcie:
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.
Kilo Przyrząd do krojenia | Küchenprofi Siekacz do cebuli | Zeal Przyrząd do krojenia cebuli |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
Zupa:
- 20 dag włoszczyzny
- 1,5 l wody
- sól, pieprz, cukier
- 50-60 dag świeżych pomidorów
- 2 małe cebule
- 1 czubata łyżka masła
- ew. 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany (22-proc.)
- 1 łyżka posiekanej natki albo koperku
- ew. nieco koncentratu pomidorowego dla koloru
Groszek ptysiowy:
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki wody
- sól
- 10 dag mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- tłuszcz do blachy
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj groszek ptysiowy: zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp przesianą mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie, aby rozbić grudki. Gdy ciasto zrobi się gładkie i szkliste, przestudź je trochę, wbij jajko i dodaj żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gdy przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szprycki i wyciskaj kuleczki wielkości grochu na natłuszczoną blachę. Piecz, aż kuleczki urosną i staną się złote (w temp. 200-220°C). Teraz przygotuj zupę: obraną włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej wodą, posól i ugotuj wywar. Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka cebule, masło i nieco wody. Gotuj, aż pomidory się rozpadną, a cebula będzie miękka. Wtedy przetrzyj pomidory przez sitko i połącz z przecedzonym wywarem jarzynowym. Dodaj (niekoniecznie) mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody, zagotuj, przypraw. Wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada, dodaj do niej trochę koncentratu pomidorowego. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Kuchenprofi szpryca | Kuchenprofi Szpryca | TALA Szpryca z tylką |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Pomidorowa z fasolą
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 50 dag perłowej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki bazylii
- szczypta soli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem zupy (min. 6 godz.). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Fasolę odcedzamy, dodajemy pomidory, suszoną bazylię, wsypujemy sól, wlewamy oliwę. Czosnek rozgniatamy, wkładamy do garnka, całość zalewamy wodą (ok.1,5 l). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godz., aż fasola będzie miękka. Doprawiamy solą oraz posiekaną świeżą bazylią.
Alessi Przykrywka | CONTACTO Pokrywka do naczyń | THK Okrągła przykrywka |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Zupa pomidorowa z kozim serem i czerwoną papryką
(Dla 4 osób)
Składniki
- 1 cebula
- 1 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 100 g koziego sera
- przyprawy: oliwa, sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 3 min. Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryki smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i cukrem, a potem pieczemy w 140°C, aż sczernieją. Studzimy papryki i zdejmujemy z nich skórkę. Jedną paprykę dodajemy do pomidorów i miksujemy razem z nimi oraz z cebulą na gładki krem. Drugą paprykę kroimy w drobną kostkę. W głębokich talerzach układamy małą wieżę z plastrów koziego sera, przekładaną pieczoną papryką, i zalewamy zupą.
Patelnia CAMRY | Patelnia CAMRY | Patelnia Tefal |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |