Umami znaczy pyszny

Kanapki z masłem anchois (Fot. BBS)

Zupa pomidorowo-miętowa
dla 4 osób
Składniki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- masło
- oliwa
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- szczypta chilli
- 1/2 litra bulionu wołowego
- 3/4 litra soku pomidorowego
- 3 łyżeczki cukru
- pieprz
- sok z 1/2 limonki
- garść drobno pokrojonych kandyzowanych lub suszonych cherry pomidorków
- 1 pęczek posiekanej mięty
Sposób przygotowania
Szalotki kroimy w półksiężyce, czosnek i selera drobno siekamy i wrzucamy do garnka na odrobinę rozgrzanego masła i oliwy. Gdy szalotki zmiękną, dodajemy pokrojony miąższ z pomidorów, sos Worcestershire, garam masala, imbir i chilli. Podsmażamy, mieszając, aby wydobyć aromat przypraw. Zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym, słodzimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidorki kandyzowane i sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy grubo posiekaną miętę.
![]() |
![]() |
![]() |
Morphy Richards Zupowar | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ | Villeroy & Boch - Anmut - waza |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kanapki z masłem anchois
dla 10 osób
Składniki
- 10 filecików anchois
- 200 g miękkiego masła
- 2 małe szalotki (posiekane)
- 1/3 szklanki dobrej oliwy
- pumpernikiel (pokrojony na kawałki)
- 1 pomidor
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz pumpernikla i pomidora) miksujemy na gładką pastę. Smarujemy masłem kromki pumpernikla i na każdej układamy plasterki pomidora.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender HYUNDAI HB 962 | Blender Kenwood HB714 | Blender SENCOR SHB 4360 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Halibut z nori
dla 4 osób
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina mirin
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wody
- 1,5 arkusza alg nori (podartego na drobne kawałki)
- 4 filety z halibuta
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- ćwiartki cytryny
Sposób przygotowania
Na patelni mieszamy sos sojowy, ocet, wino i wodę, zagotowujemy i wrzucamy nori. Mieszamy, aż algi zmiękną i połączą się z płynem (2-3 minuty). Halibuta przyprawiamy solą i pieprzem, przysmażamy na oliwie w brytfance. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Filety podajemy z sosem nori i skrapiamy sokiem z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnia Fissler Special | Patelnia Le Creuset | STALGAST Patelnia |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym
dla 4 osób
Składniki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu pieprzowego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 120 g grzybów shiitake
- 1 ziarno zielonego pieprzu
- 4 szalotki
Sposób przygotowania
Mieszamy mąkę z sherry, dodajemy sok z cytryny, sosy sojowy i pieprzowy, imbir oraz czosnek. Mięso kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i zostawiamy na 3-4 godziny. Podprażamy nasiona sezamu na suchej patelni, odkładamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i roślinny. Wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka (marynatę zostawiamy!), rumienimy i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy grzyby i smażymy 3 minuty. Pod koniec dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Łączymy z kurczakiem i marynatą. Smażymy, aż wszystko pokryje się sosem, wsypujemy uprażony sezam. Podajemy z ryżem.
![]() |
![]() |
![]() |
BRABANTIA Nóż do mięsa | FISKARS nóż do mięsa | Solingen Nóż do mięsa |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem
dla 6 osób
Składniki
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1,5 szklanki tłustego mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- 45 ml limoncello
- 1 pomidor malinowy
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- parmezan
Sposób przygotowania
Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać, nie zagotowujemy! Odmierzamy szklankę płynu i cienką strużką wlewamy do żółtek, miksując. W ten sposób dodajemy jeszcze dwie szklanki. Powstały płyn wlewamy do rondla i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i limoncello. Przecedzamy przez sito, schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów, według instrukcji, albo w zamrażalniku, mieszając od czasu do czasu. Robimy sos. Pomidora miksujemy, przecieramy przez sito. Odmierzamy 1/2 szklanki purée. Gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia, powoli dodajemy purée. Kiedy sos się skarmelizuje, znów stawiamy go na ogniu i mieszamy, aż grudki się rozpuszczą. Studzimy. Lody polewamy karmelem i posypujemy wiórkami parmezanu.
![]() |
![]() |
![]() |
Zelmer 481.64 Ivory | ZELMER 481.64 Lime | ZELMER 481.63 Symbio |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |