Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz. 2

Linguine z anchois (Fot. Shutterstock/marco mayer)

Conchiglioni nadziewane łososiem
Składniki
- szczypta szafranu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 300 g świeżego łososia
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 250 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 100 g tartego parmezanu
- pieprz, sól
- cukier, pieprz, sól do smaku
Sos pomidorowy:
Sposób przygotowania
Szafran zaparzamy podgrzanym winem, mieszamy z masłem. Łososia kroimy w kostkę 1 x 1 cm, oprószamy mąką, podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietankę. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Przygotowujemy sos pomidorowy. Sparzone pomidory obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy obrane ząbki czosnku. Dodajemy łyżkę bazylii i pomidory, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i resztą bazylii. Sos wlewamy do żaroodpornego naczynia. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, układamy na warstwie sosu wgłębieniem do góry. Nadziewamy farszem, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 5 minut w 220°C.

Lazania po bolońsku
Składniki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 750 g pomidorów
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól do smaku
- 12 płatów zielonej lazanii
- 50 g masła
- 150 g mozzarelli w plastrach
- 100 g tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 1 litr mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Składniki
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 400 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron przekładamy na patelnię, wsypujemy natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy na ogrzany półmisek i od razu podajemy.

Penne z pieczarkami
Składniki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego boczku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz, sól
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Tagliatelle z trzema serami
Składniki
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 60 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
- 150 g ricotty
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 400 g zielonego tagliatelle
- kilka listków szałwii
- grubo mielony pieprz, sól
Sposób przygotowania
Do dużego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą jednolitą gładką masę. Ugotowany według przepisu na opakowaniu i odcedzony makaron wkładamy do garnka z sosem, wsypujemy posiekaną szałwię i pieprz. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Przekładamy na ogrzany półmisek i natychmiast podajemy.

Tagliatelle słoma i siano
Składniki
- 1 łyżka masła
- 50 g wędzonego boczku lub bekonu
- 1 mała cebula
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- kilka listków szałwii
- po 200 g zwykłego i zielonego makaronu tagliatelle
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojoną w paski wędlinę. Dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Wlewamy śmietankę, wrzucamy szałwię, solimy i gotujemy 2 minutyna średnim ogniu. Do sosu wkładamy odcedzone tagliatelle, ugotowane według przepisu na opakowaniu, posypujemy połową parmezanu, doprawiamy solą, mieszamy, oprószamy resztą sera i natką. Podajemy na patelni, na której danie było przyrządzane.

Pappardelle z polędwicą wieprzową
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- 1 świeży strączek chilli
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 400 g makaronu pappardelle
- 100 g świeżo startego sera cheddar
Sposób przygotowania
Polędwicę kroimy w dwucentymetrową kostkę. Drobno siekamy obraną cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę obrane pomidory. Chilli przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i mięso, stale mieszając. Dodajemy pomidory, chilli i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, miodem, sosem worcestershire. Dodajemy bulion, dusimy pół godziny pod przykryciem na średnim ogniu. Po kwadransie duszenia mięsa gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po osączeniu dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy. Makaron podajemy od razu, posypany cheddarem.

Farfalle z kremem marchewkowym
Składniki
- 350 g marchwi
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 125 ml śmietany 18%
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 g makaronu farfalle
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanej melisy
Sposób przygotowania
Obraną i umytą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy w garnku, krótko dusimy na nim marchewkę, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i bulion, nakrywamy garnek pokrywką, dusimy na małym ogniu 10-12 minut. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałowe rumienimy bez tłuszczu na małej patelni, zdejmujemy z ognia. Odkładamy połowę marchewki, resztę miksujemy razem z wywarem i zagotowujemy. Dodajemy pozostałą marchewkę i doprawiamy do smaku. Makaron mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze, każdą porcję posypujemy płatkami migdałowymi i melisą.

Fettuccine all'Alfredo
Składniki
- 80 g masła
- 120 g świeżo startego parmezanu
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- 400 g makaronu fettuccine
Sposób przygotowania
W litrowym garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu wkładamy do ogrzanej miski, wlewamy sos, mieszamy i od razu podajemy.

Linguine z anchois
Składniki
- 400 g makaronu linguine
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 8 filecików anchois
- 1,5 szklanki pokruszonego miąższu ze świeżego chleba
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Linguine gotujemy według prze- pisu na opakowaniu, odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez minutę posiekany czosnek oraz anchois. Dorzucamy chleb i smażymy 5-7 minut, aż się chleb zrumieni. Wrzucamy makaron, mieszamy. Kładziemy na talerze, każdą porcję posypujemy natką.