Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Spaghetti z sosem pomidorowym (Fot. Elena Elisseeva)

Spaghetti z sosem pomidorowym
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 3 nieduże pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 400g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania
Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.

Rigatoni z kiełbaskami i mascarpone
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g makaronu rigatoni (grubsze rurki)
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 białe kiełbaski (np. tuluskie lub cumberland)
- 1 gruszka
- 3 garście szpinaku
- 4 łyżki serka mascarpone
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 10 minut). W tym czasie podsmażamy na oliwie posiekane czosnek oraz cebulę. Kiełbaski bardzo drobno kroimy lub rozrywamy na małe kawałki i dorzucamy na patelnię, podsmażając, aż się zrumienią. Gruszkę myjemy, nie obieramy (usuwamy tylko gniazda nasienne), kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy dokładnie umyty i osuszony szpinak, wlewamy 3 łyżki wody i dusimy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone, skórkę cytrynową i mieszamy. Odcedzony makaron łączymy z powstałym sosem i podajemy. Jeśli lubimy ostre potrawy, możemy dodać posiekane chilli.

Lumache z sosem pomidorowym
Składniki
- 700 g dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- cukier, pieprz, sól do smaku
- 400 g makaronu lumache
Sposób przygotowania
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na brązowo obrane ząbki czosnku. Dodajemy łyżkę bazylii i pomidory, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i resztą bazylii. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.

Capunti z papryką
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g makaronu penne lub rigatoni
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oliwa
- po 1 czerwonej i zielonej papryce
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść czarnych oliwek
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i podsmażamy. Wsypujemy cukier, dolewamy 1/4 szklanki wody i powoli dusimy, aż warzywa się skarmelizują. Dodajemy posiekane oliwki oraz tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem, skrapiamy oliwą i podajemy. Możemy posypać świeżo startym parmezanem.

Spaghetti alla carbonara
Składniki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 100 g wędzonego boczku
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 50 g tartego parmezanu
- 400 g makaronu spaghetti
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy razem 2-3 minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem w dużej misce, solimy, mieszamy ze śmietanką i parmezanem. Spaghetti ugotowane według przepisu na opakowaniu odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy do chwili, gdy jajka lekko się zetną. Dodajemy stopiony boczek z cebulą. Przekładamy na półmisek lub podajemy w naczyniu, w którym danie było przyrządzane. Carbonarę należy jeść bardzo ciepłą.

Farfalle z cukinią
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 400 g makaronu farfalle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

Tagliatelle z sosem tymiankowo - pietruszkowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 1,5 szklanki liści natki pietruszki
- po 1/2 szklanki świeżego tymianku
- startego parmezanu
- i posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Oraz:
- 30 dag makaronu (najlepiej grubych wstążek)
- sól morska
- nieco oliwy
- 1 nieduży oscypek
Sposób przygotowania
Natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek miksujemy na gładką pastę. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Możemy przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem, posypujemy startym na grube wióry oscypkiem.

Pappardelle z gorgonzolą i gruszkami
Składniki
- 3 dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki
- 1 garść orzechów włoskich
- 400g makaronu pappardelle
- 200 g sera gorgonzola
- świeżo zmielony pieprz, sól
Sposób przygotowania
Obrane gruszki kroimy w niewielką kostkę, podduszamy w rondelku bez dodatku wody. Orzechy mielemy lub bardzo drobno siekamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, wykładamy na podgrzane talerze. Posypujemy pokruszonym serem, ciepłymi gruszkami i orzechami. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Lazania z ricotta fetą i szpinakiem
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 300 g grubo posiekanego szpinaku
- 300 g ricotty
- 100 g fety
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 12 płatów lazanii
- 130 g cheddara
Sposób przygotowania
Na dużej patelni szklimy na oliwie czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak, podsmażamy minutę (aż "zwiędnie"), mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy z ricottą i pokruszoną drobno fetą. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i gotujemy partiami płaty makaronu. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy trzy płaty lazanii. Rozkładamy na nich po 1/3 nadzienia szpinakowego. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 20 minut w 200°C.

Fusilli z marynowanym kurczakiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
- sól, pieprz
- 6-8 dużych pieczarek
- 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
- 50 dag fusilli
- 1 posiekana czerwona cebula
- 30 dag ugotowanego zielonego groszku
- 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)
Sposób przygotowania
Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.

Conchiglioni z grzybami i tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 14-16 muszli makaronu conchiglioni
- 1/2 cebuli
- oliwa do smażenia
- 1/2 papryki pomarańczowej
- garść dorodnych grzybów leśnych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.