Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

MG
Buraczki z kozim serem i zieloną solą

Buraczki z kozim serem i zieloną solą (Fot. Marcin Klaban)

Jest przedwiośnie, mamy niewiele warzyw do wyboru, ale to nie znaczy, że mamy jeść nudno. Zobacz nasze propozycje
1 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Buraczki z kozim serem i zieloną solą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 ugotowane buraki
  • 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 pęczek oregano
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania

Ugotowane, obrane buraki kro-imy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.

2 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Cebulowa z brandy

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • cebule
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżka mąki
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • parę gałązek majeranku
  • 750 ml wody

 

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości na rozgrzanej w garnku oliwie. Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.

3 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Marchewki w śmietanie

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • biały pieprz i sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o grubości centymetra i długości kilku. Rozgrzewamy rondel, wsypujemy cukier, lekko karmelizujemy (nie mieszając, tylko poruszając rondlem). Dodajemy masło, a gdy się stopi, wkładamy marchewki. Potrząsamy rondlem, aby karmel dokładnie oblepił warzywa. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy, aż marchewki będą półtwarde, około 10 minut. Odkrywamy, odparowujemy wywar, wlewamy śmietankę, gotujemy bez pokrywki 8 minut, aby sos zgęstniał. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Marchewki możemy jeść jako oddzielne danie lub podać jako dodatek do mięs.

4 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Szczi

Składniki

  • 50 dag  kapusty kiszonej
  • 4 łyżki  masła
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 marchewka
  • 2 dag  pietruszki
  • 10 dag  cebuli
  • 3-4 łyżki  przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • śmietana
  • natka, szczypiorek, koperek

 

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, wlewamy tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykrywamy i dusimy 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kroimy marchewkę, pietruszkę i cebulę, podsmażamy je na pozostałym maśle. Dodajemy przecier, smażymy razem jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Następnie wlewamy resztę wrzącego rosołu, gotujemy przez 20-30 minut. Dodajemy sól, pieprz i listek laurowy, gotując razem jeszcze 5-10 minut. Przelewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.

5 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sałatka z ziemniaków z mielonym kminkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 duże ziemniaki (najlepiej odmiany charlotte)
  • odrobina białego octu
  • 3 łyżeczki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu, dzięki czemu nie rozpadną się. Gdy będą już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy. Przygotowujemy sos, łącząc oliwę z sokiem cytrynowym i kminkiem. Ciepłe ziemniaki mieszamy z sosem i posiekaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy letnie.

6 z 10
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Pieczona pietruszka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce mąkę z parmezanem, dodając nieco soli i pieprzu. Obieramy pietruszkę, płuczemy, kroimy każdy korzeń wzdłuż i wycinamy zdrewniały rdzeń. Tak przygotowane korzenie kroimy na 5-centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wrzącej wody, by przykryła pietruszkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Odcedzamy i ? póki gorące ? wrzucamy po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsamy miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przekładamy na talerz. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do sporej żaroodpornej formy wlewamy tyle oleju, by przykrył równomiernie jej dno. Dodajemy kawałek masła i wstawiamy formę do piekarnika na kilka minut. Kiedy tłuszcz jest naprawdę gorący, wyjmujemy formę i wkładamy do niej obtoczone kawałki pietruszki. Za pomocą łyżki lub szczypiec kuchennych przewracamy każdy kawałek tak, by z obu stron był pokryty tłuszczem, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 min. Po tym czasie odlewamy zbędny olej, przewracamy kawałki i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą chrupkie i złociste. Podajemy natychmiast.

7 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka Coleslaw

Składniki

  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 pokrojona w paseczki marchewka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta kminku
  • sól

 

Sposób przygotowania

Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

8 z 10
Fot. Travel Chanel
Fot. Travel Chanel

Warzywne curry z ryżem i groszkiem

Składniki

  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżeczki proszku curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 pokrojone, dojrzałe pomidory
  • 1 papryka habanero, bez nasion, drobno posiekana
  • 450g pokrojonej w cienkie plasterki dyni, bez pestek
  • 1 pokrojona, czerwona papryka
  • pokrojona 1/4 główki małej białej kapusty
  • 1 puszka/ 400g odsączonej i opłukanej ciecierzycy
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu paprykowego
  • 2 garści szarłatu, bez łodyg, posiekane

 

Ryż i groszek:

  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 pokrojona w drobna kostkę czerwona papryka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka habanero, drobno posiekana
  • 225g ryżu długoziarnistego
  • 2 liście cynamonu lub liście laurowe
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 młode, pokrojone cebule
  • 3 łodygi tymianku
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę aż się mocno zarumieni. Dodaj czosnek, imbir - smaż prze 1-2 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj przyprawy, cały czas mieszając, aż danie nabierze wyrazistego aromatu.

Ciągle mieszając dodaj pokrojone pomidory i dynię, zostaw na kilka minut na ogniu.

Dodaj papryki, kapustę, bulion, poczekaj aż wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś przez 10 minut.

Aby przygotować ryz z groszkiem - na patelni podgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę, czosnek i paprykę habanero aż zmięknie. Dodaj liście cynamonu, ryż fasolę, mleko kokosowe, bulion, sos paprykowy i zagotuj. Dodaj młodą cebulę, tymianek, sól i pieprz - dobrze zamieszaj i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i się ugotuje.

Do curry dodaj szarłat i gotuj kolejne 5 minut.

Nałóż ryż z groszkiem na talerze i polej curry.

9 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Pomidory pieczone z serem Krzywonos

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 6 kawałków sera Krzywonos
  • 6 dużych liści szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 6 średnich pomidorów
  • 6 małych gałązek świeżego majeranku

 

Sposób przygotowania

Ser kroimy w kostkę o boku 2 cm i zawijamy w liście szpinaku. Rozgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na oliwę wrzucamy zawiniątka z serem i obsmażamy nie dłużej niż 30 sekund. Odcinamy w pomidorach "strefę okołobiegunową", czyli miejsce wokół rdzenia, wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy do środka obsmażone zawiniątka oraz po gałązce majeranku i z powrotem przykrywamy ściętym plastrem. Pieczemy 15 minut w 180°C.

WINO: Powinno być radosne, choć nieoczywiste w zapachu. Mogłaby to być jakaś viura z Navarry. Jeśli się wahacie - sięgnijcie po szampana.

10 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Bakłażany po prowansalsku

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 drobno posiekane szalotki
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką pestki i część miąższu, zostawiając ścianki grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dusimy na niej do miękkości szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dodajemy ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy. Z wydrążonych bakłażanów odlewamy sok, osuszamy je papierowym ręcznikiem i smarujemy wewnątrz pozostałą oliwą. Nakładamy farsz z ryżem, układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, zalewamy sokiem pomidorowym. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 180°C. Podajemy posypane natką.

Więcej na ten temat: przepisy na wiosnę