Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

Buraczki z kozim serem i zieloną solą (Fot. Marcin Klaban)

Buraczki z kozim serem i zieloną solą
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ugotowane buraki
- 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 pęczek oregano
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Ugotowane, obrane buraki kro-imy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.

Cebulowa z brandy
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 cebule
- 3-4 łyżki oliwy
- 50 ml brandy
- 1 łyżka mąki
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- parę gałązek majeranku
- 750 ml wody
Sposób przygotowania
Cebule kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości na rozgrzanej w garnku oliwie. Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.

Marchewki w śmietanie
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- biały pieprz i sól do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o grubości centymetra i długości kilku. Rozgrzewamy rondel, wsypujemy cukier, lekko karmelizujemy (nie mieszając, tylko poruszając rondlem). Dodajemy masło, a gdy się stopi, wkładamy marchewki. Potrząsamy rondlem, aby karmel dokładnie oblepił warzywa. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy, aż marchewki będą półtwarde, około 10 minut. Odkrywamy, odparowujemy wywar, wlewamy śmietankę, gotujemy bez pokrywki 8 minut, aby sos zgęstniał. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Marchewki możemy jeść jako oddzielne danie lub podać jako dodatek do mięs.

Szczi
Składniki
- 50 dag kapusty kiszonej
- 4 łyżki masła
- 1,5 litra rosołu
- 1 marchewka
- 2 dag pietruszki
- 10 dag cebuli
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 listek laurowy
- śmietana
- natka, szczypiorek, koperek
Sposób przygotowania
Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, wlewamy tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykrywamy i dusimy 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kroimy marchewkę, pietruszkę i cebulę, podsmażamy je na pozostałym maśle. Dodajemy przecier, smażymy razem jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Następnie wlewamy resztę wrzącego rosołu, gotujemy przez 20-30 minut. Dodajemy sól, pieprz i listek laurowy, gotując razem jeszcze 5-10 minut. Przelewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.

Sałatka z ziemniaków z mielonym kminkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 duże ziemniaki (najlepiej odmiany charlotte)
- odrobina białego octu
- 3 łyżeczki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mielonego kminku
- natka pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu, dzięki czemu nie rozpadną się. Gdy będą już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy. Przygotowujemy sos, łącząc oliwę z sokiem cytrynowym i kminkiem. Ciepłe ziemniaki mieszamy z sosem i posiekaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy letnie.

Pieczona pietruszka
Składniki
- 15 dag mąki
- 5 dag świeżo startego parmezanu
- 1 kg korzeni pietruszki
- olej arachidowy
- masło
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy w misce mąkę z parmezanem, dodając nieco soli i pieprzu. Obieramy pietruszkę, płuczemy, kroimy każdy korzeń wzdłuż i wycinamy zdrewniały rdzeń. Tak przygotowane korzenie kroimy na 5-centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wrzącej wody, by przykryła pietruszkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Odcedzamy i ? póki gorące ? wrzucamy po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsamy miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przekładamy na talerz. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do sporej żaroodpornej formy wlewamy tyle oleju, by przykrył równomiernie jej dno. Dodajemy kawałek masła i wstawiamy formę do piekarnika na kilka minut. Kiedy tłuszcz jest naprawdę gorący, wyjmujemy formę i wkładamy do niej obtoczone kawałki pietruszki. Za pomocą łyżki lub szczypiec kuchennych przewracamy każdy kawałek tak, by z obu stron był pokryty tłuszczem, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 min. Po tym czasie odlewamy zbędny olej, przewracamy kawałki i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą chrupkie i złociste. Podajemy natychmiast.

Sałatka Coleslaw
Składniki
- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
- 1 pokrojona w paseczki marchewka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta kminku
- sól
Sposób przygotowania
Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

Warzywne curry z ryżem i groszkiem
Składniki
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 posiekana cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 łyżeczki proszku curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 3 pokrojone, dojrzałe pomidory
- 1 papryka habanero, bez nasion, drobno posiekana
- 450g pokrojonej w cienkie plasterki dyni, bez pestek
- 1 pokrojona, czerwona papryka
- pokrojona 1/4 główki małej białej kapusty
- 1 puszka/ 400g odsączonej i opłukanej ciecierzycy
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu paprykowego
- 2 garści szarłatu, bez łodyg, posiekane
Ryż i groszek:
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 1 pokrojona w drobna kostkę czerwona papryka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 żółta papryka habanero, drobno posiekana
- 225g ryżu długoziarnistego
- 2 liście cynamonu lub liście laurowe
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 młode, pokrojone cebule
- 3 łodygi tymianku
- 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę aż się mocno zarumieni. Dodaj czosnek, imbir - smaż prze 1-2 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj przyprawy, cały czas mieszając, aż danie nabierze wyrazistego aromatu.
Ciągle mieszając dodaj pokrojone pomidory i dynię, zostaw na kilka minut na ogniu.
Dodaj papryki, kapustę, bulion, poczekaj aż wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś przez 10 minut.
Aby przygotować ryz z groszkiem - na patelni podgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę, czosnek i paprykę habanero aż zmięknie. Dodaj liście cynamonu, ryż fasolę, mleko kokosowe, bulion, sos paprykowy i zagotuj. Dodaj młodą cebulę, tymianek, sól i pieprz - dobrze zamieszaj i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i się ugotuje.
Do curry dodaj szarłat i gotuj kolejne 5 minut.
Nałóż ryż z groszkiem na talerze i polej curry.

Pomidory pieczone z serem Krzywonos
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 6 kawałków sera Krzywonos
- 6 dużych liści szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 6 średnich pomidorów
- 6 małych gałązek świeżego majeranku
Sposób przygotowania
Ser kroimy w kostkę o boku 2 cm i zawijamy w liście szpinaku. Rozgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na oliwę wrzucamy zawiniątka z serem i obsmażamy nie dłużej niż 30 sekund. Odcinamy w pomidorach "strefę okołobiegunową", czyli miejsce wokół rdzenia, wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy do środka obsmażone zawiniątka oraz po gałązce majeranku i z powrotem przykrywamy ściętym plastrem. Pieczemy 15 minut w 180°C.
WINO: Powinno być radosne, choć nieoczywiste w zapachu. Mogłaby to być jakaś viura z Navarry. Jeśli się wahacie - sięgnijcie po szampana.

Bakłażany po prowansalsku
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 średnie bakłażany
- 2 łyżki oliwy
- 4 drobno posiekane szalotki
- 1 ząbek rozgniecionego czosnku
- 1 pokrojony w kostkę pomidor
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką pestki i część miąższu, zostawiając ścianki grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dusimy na niej do miękkości szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dodajemy ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy. Z wydrążonych bakłażanów odlewamy sok, osuszamy je papierowym ręcznikiem i smarujemy wewnątrz pozostałą oliwą. Nakładamy farsz z ryżem, układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, zalewamy sokiem pomidorowym. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 180°C. Podajemy posypane natką.