Klopsy - obiad po pracy gotowy w 30 minut
Klopsiki (shutterstock)
Klopsy - obiad po pracy gotowy w 30 minut
Mało czasu, a szybko chcesz szybko zjeść coś konkretnego. Klopsy świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Po jakichś 30 minutach pachnący obiad będzie gotowy.
Klopsiki z mozzarellą
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone cebule
- olej lub oliwa do smażenia
- 250 g mielonej wołowiny
- 125 g mozzarelli
- mała garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 3-4 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.
Klopsiki drobiowe z kolendrą
Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka (nie z piersi)
- 1 jajko
- garść posiekanej świeżej kolendry
- 2 posiekane dymki
- 1-2 łyżki tartej bułki
- sól
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać sos sojowy lub sos cumberland oraz miskę zielonej sałaty.
Klopsiki z indyka i pieczarek
Składniki
- 20 dag pieczarek
- oliwa lub olej do smażenia
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.
Klopsiki w stylu hinduskim
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g ryżu basmati
- 200 g mielonej jagnięciny
- 100 g wołowiny
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g orzeszków ziemnych
- duża garść świeżego szpinaku
- ewentualnie do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania
Ryż basmati dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę mieszamy z wołowiną oraz wszystkimi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy klopsiki i smażymy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie drobno mielemy orzeszki ziemne (w blenderze). Do sosu z klopsikami dodajemy posiekany szpinak i zmielone orzeszki, mieszamy i dusimy 5 minut. Do miseczek nakładamy po porcji ryżu, na ryż kładziemy klopsiki, polewając je obficie sosem. Danie możemy udekorować listkami mięty.
Wege klopsiki z pikantnym dipem
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
- 1/2 cukinii
- 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Dip:
- 1 papryczka chilli
- sok z 1 limonki
- 200 ml jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę, mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy połową soku z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy do miseczki, podajemy do klopsików.
Singapurskie klopsiki z makaronem
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- kilkucentymetrowy kawałek imbiru
- 5-6 pieczarek
- 2 papryczki chilli
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki pasty miso
- 250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.
Klopsiki rybne
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g filetu z dorsza
- 8 krewetek
- 1 por
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek kolendry
- 3 limonki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki sezamu
- 3-4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Dorsza miksujemy w blenderze razem z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki dodajemy do masy rybnej, skrapiamy sokiem z jednej limonki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Posypujemy sezamem i smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki. Klopsiki możemy też podać zawinięte w sałatę z kawałkami mango.
Marokańskie klopsiki
Składniki
- 50 dag mielonej lub siekanej jagnięciny
- 6-7 gałązek natki
- 2 garści ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża puszka pomidorów
- trochę koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- oliwa
- po 1/2 łyżeczki pieprzu
- soli
- cynamonu
- kolendry i kminu rzymskiego
Sposób przygotowania
Mięso zagnieć z posiekaną natką, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Do masy dodaj ryż i jeszcze raz dobrze zagnieć. Z masy ulep kulki i usmaż je w głębokiej oliwie. Włóż do rondla, wlej pomidory z puszki razem z zalewą i dodaj nieco koncentratu pomidorowego. Duś w przykrytej patelni lub wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C, aż ryż w klopsikach będzie miękki, a sos zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Teraz przypraw do smaku sokiem z cytryny. Możesz podawać z sałatą, arabskim chlebkiem, kaszą kuskus albo ryżem basmati.
Klopsiki z chorizo
(dla 4 osób)
Klopsiki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 250 g mielonej wołowiny
- 200 g chorizo
- 100 g zielonej fasolki
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Dodatki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 200 g kuskusu
- 2 zielone papryczki chilli
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę siekamy. Dodajemy do wołowiny wraz z drobno pokrojonym chorizo oraz fasolką, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Przygotowujemy dodatki: czosnek i cebulę siekamy, szklimy na oleju, zdejmujemy z patelni. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy klopsiki przez 7-10 minut, obracając je, by zrumieniły się z każdej strony. Wrzucamy podsmażone: paprykę, cebulę i czosnek, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką. Posypujemy posiekanym chilli.
Nawet patriota pisze "polskie" małą literą.
no jeszcze niech na pomidorowa daja bo nikt nie zna...
Pod warunkiem, ze umie mowic po polsku, a nie po "polskiemu"
250/250 wołowe/wieprzowe mielone...pół cebulki drobniutko posiekanej,
czosnek do woli, jajeczko całe, sól i pieprz do smaku, i przynajmniej 2/3
starej bułki namoczone przedtem w wodzie....albo i więcej, jak ci się chce...
Wyrobić dobrze, i formować dowolnej wielkości...smażyć na smalcu....albo na
klarowanym maśle, albo na oleju....
Dzieci znają ten przepis...