Makaron z mięsem. 10 najlepszych przepisów

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami (Fot. Marcin Klaban)

Makaron z mięsem. 10 najlepszych przepisów
Jak dowodzi przykład Włochów, makaron z sosem lub farszem można jadać codziennie i nigdy się nie znudzi. Co więcej, mieszkańcy Italii uważają, że spaghetti smakuje całkiem inaczej niż penne czy tagliatelle, nawet gdy podamy je z tym samym sosem. A że kształtów wymyślono kilkaset (a fantazja w tworzeniu sosów nie zna granic), pastą możemy delektować się w nieskończoność. Lubicie makaron z mięsem? Oto 10 pysznych przepisów.
Spaghetti z sosem pomidorowym
(dla 4 osób)
Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo
Składniki
- kilka łyżek oliwy
- 1 średnia posiekana cebula
- 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
- 4 pałki kurczaka
- drobna sól morska
- niecała szklanka wytrawnego białego wina
- 1 l domowego sosu pomidorowego
- 400 g spaghetti
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.
Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff Garnek Bistro | Berghoff Garnek Tulip | Garnek LAMART |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Makaron z kurczakiem i pomidorami
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g makaronu casarecce
- 2 piersi kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 4 plastry parmeńskiej szynki
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 4 cebule dymki
- 20 drobnych cienkich szparagów
- 2 pomidory
- 120 g pomidorków koktajlowych
- garść natki pietruszki i bazylii
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- do posypania makaronu parmezan
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę i suszone pomidory - w paski. Dymki kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, kurczaka, szynkę, dymkę i podsmażamy, aż mięso się zetnie i przyrumieni. Dodajemy pomidory (świeże i suszone), szparagi, odcedzony makaron, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Przekładamy na talerze i oprószamy wiórkami parmezanu.
![]() |
![]() |
![]() |
Kinghoff Garnek do Makaronu... | Alessi Garnek Mami do Makaronu | Silit Garnek Vitaliano Nero... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tagliatelle z szynką parmeńską
Tagliatelle parma
(dla 1-2 osób)
Składniki
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 1-2 łyżki oliwy
- 4 pomidorki cherry
- 3 suszone pomidory
- 2 średnie ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 150 g makaronu tagliatelle
- 2-4 łyżki startego parmezanu
- do dekoracji listki bazylii
Sposób przygotowania
Pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską podsmażamy 2 minuty na oliwie. Dodajemy połówki pomidorków cherry i pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory. Smażymy minutę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem, już na talerzach, posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.
Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola
![]() |
![]() |
![]() |
Bodum Łyżka do makaronu | Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu | Łyżka do makaronu |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kurczak cacciatore
Składniki
- 80 dag pomidorów
- 15 dag malutkich pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu sherry (lub balsamicznego)
- 1 spory kurczak (pokrojony na 8 porcji) lub 1,5 kg kawałków kurczaka
- sól, pieprz
- 1,5 łyżeczki pokrojonego świeżego rozmarynu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka (450 ml) pokrojonych pomidorów w zalewie
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- mała garstka pokrojonych w paski listków bazylii
- 2 łyżki osączonych kaparów
- 45-50 dag makaronu penne
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu
(1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.
![]() |
![]() |
![]() |
WMF Brytfanna Ocean Green 2... | Odel Brytfanna aluminiowa C... | Orion Brytfanna GLAZURA 4,5l |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Fusilli z marynowanym kurczakiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
- sól, pieprz
- 6-8 dużych pieczarek
- 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
- 50 dag fusilli
- 1 posiekana czerwona cebula
- 30 dag ugotowanego zielonego groszku
- 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)
Sposób przygotowania
Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.
![]() |
![]() |
![]() |
AEG BQ 5514 | ARIETE 798 Yaki Grill | Camry CR 6604 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Lazania mięsno-warzywna
(dla 6 osób)
Sos warzywny:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- 1 por
- 1 brokuł
- 250 g brukselek
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
Beszamel:
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki
- 250 ml tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Oraz:
- 200 g startego żółtego sera (cheddara lub goudy)
- 12 płatów lazanii
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos. Posiekane czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso i grubo starte marchewki. Smażymy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pora pokrojonego w plasterki, brokuły i brukselki pokrojone na kawałki. Wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody, dusimy 15 minut.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do zasmażki stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Naczynie żaroodporne (25x30 cm) wykładamy płatami makaronu, układamy warstwę mięsa z warzywami, potem smarujemy beszamelem, następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, mięso i resztę beszamelu. Posypujemy serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.
Do lazanii możecie dodać także szpinak, cukinię, bakłażana, paprykę. Świetnie pasuje tu też tuńczyk, łosoś lub krewetki. Zanim położycie dolną warstwę makaronu, wlejcie kapkę wody lub oliwy - dzięki temu makaron na dnie idealnie się upiecze, nie będzie przypalony ani wysuszony.
![]() |
![]() |
![]() |
Rondel Bergner | Kela KERROS Rondel | Olkusz Rondel OLKUSKA |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pióra z boczkiem i papryką
Składniki
- 25 dag pokrojonej w krążki cebuli
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego' czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 dag chudego boczku pokrojonego w paseczki
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 10 dag pokrojonych w cząstki zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- garść porwanych listków bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu + 2 łyżki startego pecorino romano (lub 6 łyżek samego parmezanu)
- 50 dag penne
Sposób przygotowania
Szklimy cebulę na oliwie. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli i natkę. Po 30 sekundach wrzucamy boczek i podsmażamy (nie na chrupko). Dodajemy paprykę (oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski), po 5-6 min wkładamy (sparzone, obrane, oczyszczonych z pestek i pokrojone w kostkę) pomidory, dusimy jeszcze 5 min. Przyprawiamy solą, dodajemy oliwki, kapary, bazylię i oregano. Zdejmujemy z ognia po 30 sekundach. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, polewamy sosem, posypujemy serami.
![]() |
![]() |
![]() |
Hendi Patelnia | Stalgast Patelnia | Tefal Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Makaron z wieprzowiną
Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 3 łyż-ki oliwy
- 2 marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 1 łodyga pokrojona w małą kostkę selera naciowego
- 1 duża posiekana cebula
- 70 dag mielonej cielęciny
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1,25 szklanki wytrawnego białego wina
- 1,25 szklanki pokrojonych (wraz z sosem) pomidorów z puszki
- 1 szklanka bulionu wołowego albo cielęcego
- 1,5 łyżeczki listków świeżego tymianku
- spora szczypta startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę w rondlu o grubym dnie. Wkładamy marchewkę, selera oraz cebulę i smażymy 10 minut, aż cebula się przyrumieni, cały czas mieszając. Dodajemy cielęcinę, wieprzowinę i czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy, rozcierając grudki mięsa drewnianą łyżką, około 10 minut. Wlewamy wino, pomidory z zalewą i bulion, dodajemy tymianek i gałkę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy 3 godziny, dość często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ugotowany al dente makaron. Posypujemy parmezanem i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Adler AD 4610 | Blender Concept tm4730 | Blender TEFAL HB 850 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g penne
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag chorizo
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Tarka do sera Permen... | VACU VIN Tarka do sera 4655460 | Tarka do Sera Gitara 59AE-8... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ragout z jagnięciny z pappardelle
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 1,5-2 kg udźca jagnięcego
- sól, pieprz
- odrobina oliwy
- 2 kieliszki białego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 2 szalotki
- 20 dag karczochów
- 10 dag suszonych pomidorów
- 1 pęczek pietruszki
- 1 garść startego parmezanu
- skórka z 1 cytryny
- 500 g makaronu pappardelle
Sposób przygotowania
Udziec jagnięcy nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do brytfanny, zalewamy winem i dodajemy rozmaryn oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. 40 min w temp. 180°C, Następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aby wierzch się przypiekł. Kiedy mięso wystygnie, oddzielamy je od kości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane drobno szalotki, dodajemy udziec, pokrojone karczochy, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę. W tym czasie we wrzącej osolonej wodzie gotujemy pappardelle (na półtwardo). Odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym ragout. Podajemy od razu, posypane parmezanem i skórką z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
FRICO BRYTFANNA | Frico Brytfanna | Starke BRYTFANNA BERGIO |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |