Makaron z mięsem. 10 najlepszych przepisów

MG
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami (Fot. Marcin Klaban)

Jak dowodzi przykład Włochów, makaron z sosem lub farszem można jadać codziennie i nigdy się nie znudzi. Co więcej, mieszkańcy Italii uważają, że spaghetti smakuje całkiem inaczej niż penne czy tagliatelle, nawet gdy podamy je z tym samym sosem. A że kształtów wymyślono kilkaset (a fantazja w tworzeniu sosów nie zna granic), pastą możemy delektować się w nieskończoność. Lubicie makaron z mięsem? Oto 10 pysznych przepisów.
1 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Makaron z mięsem. 10 najlepszych przepisów

Jak dowodzi przykład Włochów, makaron z sosem lub farszem można jadać codziennie i nigdy się nie znudzi. Co więcej,  mieszkańcy Italii uważają, że spaghetti smakuje całkiem inaczej niż penne czy tagliatelle, nawet gdy podamy je z tym samym sosem. A że kształtów wymyślono kilkaset (a fantazja w tworzeniu sosów nie zna granic), pastą możemy delektować się w nieskończoność. Lubicie makaron z mięsem? Oto 10 pysznych przepisów.

Spaghetti z sosem pomidorowym

(dla 4 osób)

Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
  • 4 pałki kurczaka
  • drobna sól morska
  • niecała szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 l domowego sosu pomidorowego
  • 400 g spaghetti

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.


Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).

Zdjęcie Berghoff Garnek Bistro 4410023 Zdjęcie Berghoff Garnek Tulip 1102573 Zdjęcie Garnek LAMART LTSS1885
Berghoff Garnek Bistro Berghoff Garnek Tulip Garnek LAMART
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. Sławomir Smolarek
Fot. Sławomir Smolarek

Makaron z kurczakiem i pomidorami

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę i suszone pomidory - w paski. Dymki kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, kurczaka, szynkę, dymkę i podsmażamy, aż mięso się zetnie i przyrumieni. Dodajemy pomidory (świeże i suszone), szparagi, odcedzony makaron, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Przekładamy na talerze i oprószamy wiórkami parmezanu.

Zdjęcie Kinghoff Garnek do Makaronu Kh-3327 18cm Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero do Makaronu 5,0l 24cm
Kinghoff Garnek do Makaronu... Alessi Garnek Mami do Makaronu Silit Garnek Vitaliano Nero...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 10
Fot. Miód Malina
Fot. Miód Malina

Tagliatelle z szynką parmeńską

Tagliatelle parma

(dla 1-2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską podsmażamy 2 minuty na oliwie. Dodajemy połówki pomidorków cherry i pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory. Smażymy minutę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem, już na talerzach, posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.

Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola

Zdjęcie Bodum Łyżka do makaronu BD-11382-294 Zdjęcie Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu 7112212 Zdjęcie Łyżka do makaronu 440949
Bodum Łyżka do makaronu Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu Łyżka do makaronu
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak cacciatore

Składniki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu
(1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.

Zdjęcie WMF Brytfanna Ocean Green 2111290377 Zdjęcie Odel Brytfanna aluminiowa CERAMIC TRIO 8l Zdjęcie Orion Brytfanna GLAZURA 4,5l
WMF Brytfanna Ocean Green 2... Odel Brytfanna aluminiowa C... Orion Brytfanna GLAZURA 4,5l
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 10
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fusilli z marynowanym kurczakiem i pieczarkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
  • sól, pieprz
  • 6-8 dużych pieczarek
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
  • 50 dag fusilli
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 30 dag ugotowanego zielonego groszku
  • 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)

Sposób przygotowania

Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.

Zdjęcie AEG BQ 5514 Zdjęcie ARIETE 798 Yaki Grill Zdjęcie Camry CR 6604
AEG BQ 5514 ARIETE 798 Yaki Grill Camry CR 6604
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Lazania mięsno-warzywna

(dla 6 osób)

Sos warzywny:

Beszamel:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 250 ml tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Oraz:

  • 200 g startego żółtego sera (cheddara lub goudy)
  • 12 płatów lazanii

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos. Posiekane czosnek, cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso i grubo starte marchewki. Smażymy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pora pokrojonego w plasterki, brokuły i brukselki pokrojone na kawałki. Wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody, dusimy 15 minut.

Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Do zasmażki stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Naczynie żaroodporne (25x30 cm) wykładamy płatami makaronu, układamy warstwę mięsa z warzywami, potem smarujemy beszamelem, następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, mięso i resztę beszamelu. Posypujemy serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.

Do lazanii możecie dodać także szpinak, cukinię, bakłażana, paprykę. Świetnie pasuje tu też tuńczyk, łosoś lub krewetki. Zanim położycie dolną warstwę makaronu, wlejcie kapkę wody lub oliwy - dzięki temu makaron na dnie idealnie się upiecze, nie będzie przypalony ani wysuszony.

Zdjęcie Rondel Bergner BG-6502 Zdjęcie Kela KERROS Rondel 11558 Zdjęcie Olkusz Rondel OLKUSKA 57200
Rondel Bergner Kela KERROS Rondel Olkusz Rondel OLKUSKA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 10
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pióra z boczkiem i papryką

Składniki

  • 25 dag pokrojonej w krążki cebuli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego' czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 dag chudego boczku pokrojonego w paseczki
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 10 dag pokrojonych w cząstki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • garść porwanych listków bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu + 2 łyżki startego pecorino romano (lub 6 łyżek samego parmezanu)
  • 50 dag penne

Sposób przygotowania

Szklimy cebulę na oliwie. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli i natkę. Po 30 sekundach wrzucamy boczek i podsmażamy (nie na chrupko). Dodajemy paprykę (oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski), po 5-6 min wkładamy (sparzone, obrane, oczyszczonych z pestek i pokrojone w kostkę) pomidory, dusimy jeszcze 5 min. Przyprawiamy solą, dodajemy oliwki, kapary, bazylię i oregano. Zdejmujemy z ognia po 30 sekundach. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, polewamy sosem, posypujemy serami.

Zdjęcie Hendi Patelnia 621103 Zdjęcie Stalgast Patelnia 35201 Zdjęcie Tefal Patelnia C2100752
Hendi Patelnia Stalgast Patelnia Tefal Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Makaron z wieprzowiną

Składniki

  • 40 dag  makaronu spaghetti
  • 3 łyż-ki oliwy
  • 2 marchewki pokrojonej w małą kostkę
  • 1 łodyga pokrojona w małą kostkę selera naciowego
  • 1 duża posiekana cebula
  • 70 dag mielonej cielęciny
  • 25 dag mielonej  wieprzowiny
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1,25 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1,25 szklanki pokrojonych (wraz z sosem) pomidorów z puszki
  • 1 szklanka bulionu wołowego albo cielęcego
  • 1,5 łyżeczki listków świeżego  tymianku
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • świeżo starty  parmezan

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę w rondlu o grubym dnie. Wkładamy marchewkę, selera oraz cebulę i smażymy 10 minut, aż cebula się przyrumieni, cały czas mieszając. Dodajemy cielęcinę, wieprzowinę i czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy, rozcierając grudki mięsa drewnianą łyżką, około 10 minut. Wlewamy wino, pomidory z zalewą i bulion, dodajemy tymianek i gałkę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy 3 godziny, dość często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ugotowany al dente makaron. Posypujemy parmezanem i podajemy.

Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender Concept tm4730 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender Adler AD 4610 Blender Concept tm4730 Blender TEFAL HB 850
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Alessi Tarka do sera Permenide AARU01 Zdjęcie VACU VIN Tarka do sera 4655460 Zdjęcie Tarka do Sera Gitara 59AE-895D5
Alessi Tarka do sera Permen... VACU VIN Tarka do sera 4655460 Tarka do Sera Gitara 59AE-8...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 10
Fot. üukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. üukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Ragout z jagnięciny z pappardelle

(dla 8-10 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Udziec jagnięcy nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do brytfanny, zalewamy winem i dodajemy rozmaryn oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. 40 min w temp. 180°C, Następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aby wierzch się przypiekł. Kiedy mięso wystygnie, oddzielamy je od kości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane drobno szalotki, dodajemy udziec, pokrojone karczochy, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę. W tym czasie we wrzącej osolonej wodzie gotujemy pappardelle (na półtwardo). Odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym ragout. Podajemy od razu, posypane parmezanem i skórką z cytryny.

Zdjęcie FRICO BRYTFANNA FR-1241 Zdjęcie Frico Brytfanna FR 1242 Zdjęcie Starke BRYTFANNA BERGIO 5907558749069
FRICO BRYTFANNA Frico Brytfanna Starke BRYTFANNA BERGIO
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: kuchnia włoska, makaron z kurczakiem