Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

Tartaletki migdałowe z masą cytrynową (Fot. Paulina Kolondra)

Curling - Tartaletki migdałowe z masą cytrynową
Z małymi tartaletkami można trenować - kto popchnie ciasteczko bliżej filiżanki z kawą.
(na 6 tartaletek o śr. 8-9 cm lub na formę o śr. 24 cm)
Ciasto:
- 60 g całych nieobranych migdałów'
- 3/4 szklanki mąki pszennej (krupczatka lub typ 500)
- 1/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- szczypta soli
- 50 g zimnego masła
- 50 g zimnego masła
- 1-2 żółtka
- 3-4 łyżki oliwy (najlepsza będzie oliwa o kwiatowym zapachu, np. włoska fruttato intenso)
Masa:
- 3 spore cytryny (najlepiej ekologiczne, niepryskane)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy (tej samej, której użyliśmy do ciasta)
Sposób przygotowania
Migdały rozsypujemy na blasze, prażymy 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kontrolujemy, czy się nie przypalają, od czasu do czasu mieszamy. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Podwyższamy temperaturę piekarnika do 220°C. W blenderze mielemy prażone migdały (ze skórką), dodajemy mąkę, cukier i sól, miksujemy na proszek. Dodajemy kawałeczki zimnego masła i - palcami lub w blenderze - wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtka i oliwę, zagniatamy. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek na tartaletki (lub formy na tartę). Przykrywamy pergaminem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy (nie usuwamy pergaminu!) suszonym grochem lub fasolą, pieczemy 10 minut ?na biało?, a potem usuwamy pergamin oraz groch i dopiekamy na złoty kolor (3-5 minut). Czekamy, aż ciasto wystygnie. W tym czasie robimy masę. Ścieramy skórkę z jednej cytryny (jeśli nie mamy niepryskanych cytryn, trzeba je wyszorować i sparzyć), ze wszystkich wyciskamy sok: powinno wyjść 200 ml. Sok i skórkę cytrynową miksujemy z mąką kukurydzianą, cukrem, jajkami i żółtkami. Zagotowujemy, mieszając, zmniejszamy ogień, gotujemy 2-3 minuty, nie przerywając mieszania (inaczej krem się zwarzy). Po zdjęciu z ognia dodajemy kawałki zimnego masła, stale mieszając, aż połączy się z masą. Wlewamy oliwę i jeszcze chwilę mieszamy, aż masa będzie gładka. Rozprowadzamy ją na kruchym cieście, a gdy zupełnie ostygnie, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować wierzch cienkimi plasterkami cytryny; dobrym dodatkiem będzie bita śmietana.

Hokej na lodzie - Makaroniki z miodowym kremem mascarpone
Też można trenować na stole z makaronikami zamiast krążka
Makaroniki:
- 180 g cukru pudru
- 110 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego w proszku,
- 100 g białek (mniej więcej 3; białka trzymamy w lodówce przez 2 dni)
- 50 g drobnego cukru
Krem:
- 250 g mascarpone
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania
Mieszamy cukier puder, migdały i barwnik. Odstawiamy. Miksujemy białka, gdy zrobią się puszyste, powoli wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aż powstanie masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo beza będzie za sucha, wystarczy 50 ruchów łyżką). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyściełaną pergaminem. Odstawiamy na 30-60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pieczemy ok. 15 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odrobinę kremu na połowę upieczonych skorupek. Przykrywamy resztą. Ciastka wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy na godzinę przed podaniem.

Saneczkarstwo - Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Na sankach zawsze fajnie mieć coś do przegryzienia w kieszeni jak się sanki ciągnie na górkę
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 garści płatków owsianych
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.

Skoki narciarskie - Karmelowe skrzydełka
Leci... leci... leci...
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka (należy odciąć ostre końcówki, ew. naciąć skrzydełka w stawie)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki grubej soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 limonki
- 3 pomarańcze (o ile to możliwe - czerwone)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha)
- szczypta chilli w proszku
Sposób przygotowania
Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy skórki z limonki i cytryny. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy około godziny w 230°C, co jakiś czas potrząsając blachą. Skrzydełka powinny się mocno przyrumienić.
Wycinamy fileciki z pomarańczy (cząstki spomiędzy błonek) - robimy to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok. Fileciki drobno kroimy, układamy na sitku ponad miseczką z sokiem i lekko naciskamy, aby uzyskać więcej soku. Cukier wsypujemy do rondla, skrapiamy łyżeczką wody, gotujemy, potrząsając rondlem, aż się stopi i nabierze koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty.
Upieczone skrzydełka wkładamy do miski, polewamy karmelem, mieszamy, dodając resztę skórki z limonki i pomarańczy oraz imbir, sos chilli i chilli w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu - jeśli skrzydełka mają być daniem głównym, podajemy po 4-6 sztuk na osobę, najlepiej z zieloną sałatką w sosie winegret.

Biegi narciarkie - Gulasz z dzika
Bo te biegi to są przecież przez las, a tam dzik i grzyby.
(dla 4 osób)
Składniki
- 600 g surowej szynki z dzika
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- główka czosnku
- garść jagód jałowca
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano)
- 1/2 l wytrawnego czerwonego wina (np. chianti)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łodyga selera naciowego
- 250 g pomidorów z puszki (z zalewą)
- garść suszonych borowików
- sól
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę.
Wkładamy do naczynia, dodajemy połowę pokrojonej w talarki cebuli i marchewki, połowę pokrojonego w kostkę selera, rozgnieciony czosnek, zmiażdżone w moździerzu jagody jałowca, liście laurowe i ziarna pieprzu. Obsypujemy igiełkami rozmarynu, listkami szałwii i oregano.
Zalewamy winem, tak aby prawie całkiem zakryło mięso. Lekko ugniatamy ręką. Przykrywamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dziczyzna powinna się marynować minimum 8-10 godzin, a najlepiej przez całą dobę. Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy je. Warzywa wyrzucamy - po długim marynowaniu nie będą już smaczne. Marynatę cedzimy i odstawiamy.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i lekko rumienimy ze wszystkich stron. Wrzucamy pozostałe surowe warzywa, podsmażamy. Dodajemy marynatę, pomidory z zalewą, umyte i pokrojone borowiki oraz trochę ziół. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Gulasz podajemy z makaronem lub domowymi kopytkami z dodatkiem ziół.
Uwaga: przepis możemy nieco urozmaicić, dodając do gulaszu dobrą kiełbasę z dzika. Kroimy ją w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do mięsa na 30 minut przed końcem duszenia.

Łyżwiarstwo figurowe - Beza orzechowa z kremem kawowym
Toeloop, rittberger, axel, a teraz skocz i zrób bezę.
Beza
- 8 białek (razem 240 g)
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 375 g orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych)
Oraz
Sposób przygotowania
Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną zmieniać konsystencję, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wciąż ubijając). Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z orzechami i wykładamy na blachę wyściełaną pergaminem, dzieląc na dwa blaty w kształcie kółek. Pieczemy 25-30 min w 150°C (beza ma być lekko mokra w środku). Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bitą śmietaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy: czekolady i kremu.

Łyżwiarstwo szybkie - Mrożony Bellini
Przygotowanie jest super szybkie, podanie błyskawiczne, a efekt piorunujący.
(ok. 6 porcji)
Składniki
- 200 ml purée z brzoskwini (ok. 4 dojrzałe owoce, obrane ze skórki)
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml prosecco lub cavy
Sposób przygotowania
Miksujemy purée z sokiem, delikatnie dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do niedużych szklanek
lub waflowych rożków i mrozimy.

Narciarstwo - Kaczka w pomarańczach
Najpierw sporo przygotowań, ale po wstawieniu do piekarnika już jest z górki.
Składniki
- 6 pokrojonych na ćwiartki jabłek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 kaczka (barbie) o wadze 2,3-3 kg
- sól, pieprz
- 2 kostki cukru
- 5 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub sherry
Sposób przygotowania
Przygotuj nadzienie: jabłka podduś na maśle, wymieszaj z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą i pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba, dolej jeszcze nieco wody. Przygotuj sos: dokładnie umyj i sparz pomarańcze. Wytrzyj do sucha i tak długo pocieraj kostki cukru o ich skórkę, aż zrobią się żółte. Potem przełóż je na gorącą patelnię i skarmelizuj. Wlej ocet winny oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok cytrynowy. Kaczkę wyjmij z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrob i rozpuść w odrobinie gorącej wody. Dodaj do sosu pomarańczowego, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obierz dwie pomarańcze, dokładnie usuń wewnętrzną białą skórkę, powycinaj fileciki spomiędzy błonek i dodaj je do sosu. Kaczkę przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami ostatniej pomarańczy. Sos podawaj w sosjerce.

Bitwa na śnieżki - Śniegowe kule
Co za niedopatrzenie, ze nie ma takiej konkurencji
Składniki
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania
Na blasze rozsypujemy płatki migdałowe, prażymy 5-6 minut w 180°C, studzimy, drobno mielemy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 160°C. Masło ucieramy na pianę, stopniowo dodając ekstrakt waniliowy i szklankę cukru pudru. Mieszamy mąkę z solą i migdałami, dodajemy po łyżce do masy maślanej, miksując na niskich obrotach. Z ciasta lepimy kulki (2 cm średnicy), układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 12-15 minut. Wyjmujemy, zostawiamy 2 minuty na blasze, potem studzimy kilka minut na kratce. Obtaczamy w reszcie cukru pudru.