Pomarańcze na poprawę humoru
Mus pomarańczowy (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Sałatka pomarańczowo-ogórkowa
...czyli zupełnie nowy sposób na MIZERIĘ. Świetnie smakuje do kurczaka i białych ryb
Składniki
- 2 pomarańcze
- 1 pokrojony w cienkie plasterki ogórek
- 1/4 szklanki dobrej oliwy
- 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów
Przyprawy:
- sól, pieprz
- mielony cynamon
- mielony kmin rzymski
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Sposób przygotowania
Obierz pomarańcze i wytnij cząstki spomiędzy błonek. Przełóż na półmisek i wymieszaj z ogórkami. Zrób sos: pozostałe składniki utrzyj z przyprawami, polej pomarańcze i ogórki. Sałatkę przykryj i włóż na 10-15 minut do lodówki, aby sałatka się przegryzła.
Kaczka w pomarańczach
Składniki
- 6 pokrojonych na ćwiartki jabłek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 kaczka (barbie) o wadze 2,3-3 kg
- sól, pieprz
- 2 kostki cukru
- 5 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub sherry
Sposób przygotowania
Przygotuj nadzienie: jabłka podduś na maśle, wymieszaj z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą i pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba, dolej jeszcze nieco wody. Przygotuj sos: dokładnie umyj i sparz pomarańcze. Wytrzyj do sucha i tak długo pocieraj kostki cukru o ich skórkę, aż zrobią się żółte. Potem przełóż je na gorącą patelnię i skarmelizuj. Wlej ocet winny oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok cytrynowy. Kaczkę wyjmij z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrob i rozpuść w odrobinie gorącej wody. Dodaj do sosu pomarańczowego, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obierz dwie pomarańcze, dokładnie usuń wewnętrzną białą skórkę, powycinaj fileciki spomiędzy błonek i dodaj je do sosu. Kaczkę przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami ostatniej pomarańczy. Sos podawaj w sosjerce.
Szampańska galaretka z owocami
Najlepsza z wina wytrawnego. Jeśli kupiłeś wino słodkie, nie wsypuj cukru
Galaretka:
- 1 butelka białego wina musującego (750 ml)
- 2 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki cukru
Oraz:
- fileciki wycięte z 4-6 dużych czerwonych pomarańczy
- fileciki z 2 grejpfrutów
- cząstki mandarynek
- ew. cukier do smaku
Sposób przygotowania
Zrób galaretkę: namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody. Po 5 minutach dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą (5 minut). Uwaga: żelatyny nie wolno zagotować! Musujące wino wlej do płaskiej szklanej salaterki, dodaj żelatynę i wymieszaj. Przykryj i odstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wymieszaj cytrusy, jeśli trzeba, dosłodź je do smaku. Owoce przełóż do miseczek, posyp pokrojoną w kostkę szampańską galaretką. Możesz skropić likierem pomarańczowym i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Galaretka pomarańczowa z likierem
Składniki
- 1,250 l soku pomarańczowego
- 1 kg cukru żelującego extra (2:1)
- cienko obrana skórka z 3 pomarańczy
- 250 ml likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania
Sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty) wymieszaj z cukrem i skórką pomarańczową. Szybko zagotuj, ciągle mieszając gotuj około minuty na mocnym ogniu. Potem wyjmij skórkę pomarańczową, wlej likier, wymieszaj. Przygotowaną galaretką napełnij wyparzone słoiki i szczelnie je zamknij.
Mus pomarańczowy
Składniki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy
- 5-7 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 szklanka (250 ml) bardzo gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
Oraz:
- 4 pomarańcze
- listki mięty lub melisy
Sposób przygotowania
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszaj mikserem w metalowej miseczce sok pomarańczowy z cukrem i żółtkami. Ustaw miseczkę na większym naczyniu z gotującą się wodą (nad parą) i ubijaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć. Wtedy szybko zdejmij miseczkę znad pary, do gorącego kremu dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Krem przestudź i wstaw do lodówki. W tym czasie sparz i umyj pomarańcze, płasko zetnij wierzchy i wydrąż miąższ, pozostawiając puste skórki. Miąższ możesz zjeść lub wykorzystać do innego przepisu. Gdy zobaczysz, że krem pomarańczowy zaczyna tężeć przy brzegach, połącz go z ubitą na sztywno śmietaną. Musem napełnij środki pomarańczy, udekoruj miętą lub melisą.
Pomarańcze w cieście
Idealne na podwieczorek, jeśli znudziły ci sie już racuchy z jabłkami
Składniki
- 4 duże, ładne pomarańcze
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki mąki (+ dodatkowa mąka do panierowania)
- 1 jajko, sklarowane masło do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny i miód do smaku
- kilka listków świeżej mięty
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Obierz pomarańcze, dokładnie usuń białą skórkę. Owoce pokrój na plastry, osącz z nadmiaru soku na papierowym ręczniku i lekko oprósz mąką. Przygotuj ciasto z 1,5 łyżki mąki, namoczonych i odciśniętych wiórków kokosowych, cukru i jajka. Każdy plaster pomarańczy zanurzaj w cieście i smaż w sklarowanym maśle, a potem dokładnie osączaj na papierowym ręczniku. Przygotuj sos: jogurt przypraw do smaku sokiem cytrynowym i miodem, dodaj posiekane listki mięty, wymieszaj. Pomarańcze w cieście oprósz cukrem pudrem i podawaj z sosem jogurtowym.
Sangria
Najpopularniejsza w Hiszpanii. Jest pyszna, świetnie gasi pragnienie i odświeża, ale uwaga - ŁATWO IDZIE DO GŁOWY!
Składniki
- 4 litry białego wina (np. zinfandel)
- 1/2 szklanki brandy
- 1/4 szklanki cointreau
- 1 litr soku pomarańczowego
- 1 szklanka soku cytrynowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 6-8 kostek lodu
- 1 litr zimnej wody mineralnej
- 2 pomarańcze sparzone i pokrojone w cieniutkie plasterki
- 1-2 cytryny sparzone i pokrojone w cieniutkie plasterki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki schłodź w lodówce. Do dużego szklanego naczynia wlej wino, brandy i likier. Wymieszaj oba soki i rozpuść w nich cukier, a potem dodaj do alkoholi. Wymieszaj, wrzuć lód, wlej wodę mineralną i włóż plasterki owoców. Podawaj od razu.
Ryba w sosie pomarańczowym
Składniki
- 80 dag filetów z delikatnej białej ryby
- 15 dag masła
- 4 pomarańcze
- 2 szalotki
- 3 łyżki śmietanki 36-proc
- 1 łyżka listków estragonu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania
Z filetów rybnych usuń wszystkie pozostałe ości, mięso umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Sparz i umyj pomarańcze, jedną cieniutko obierz, a skórkę pokrój w wąskie paseczki. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok. Dwie pozostałe pomarańcze przekrój na pół i ostrym nożykiem wytnij z nich fileciki (cząstki bez błonek i białych części). Szalotki obierz, opłucz, posiekaj i zeszklij na 5 dag masła. Wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż odparuje, a sos nabierze konsystencji syropu. Zdejmij z ognia, przecedź, dodaj śmietankę, przypraw do smaku solą, pieprzem i taką ilością cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i usmaż na nim filety po 2 minuty z każdej strony. Przełóż ryby z patelni na ogrzany talerz. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzej, wlej sos pomarańczowy, dodaj skórkę, cząstki pomarańczy i listki estragonu. Podgrzewaj, mieszając, a gdy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i ogrzewaj ją przez 4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż rybę na ogrzanych talerzach, polej sosem i podawaj z kluseczkami lub ryżem.
Pomarańczówka
Składniki
- cienko obrana zewnętrzna skórka oraz biała wewnętrzna skórka (albedo) z 10 dużych pomarańczy
- 8 szklanek wytrawnego białego wina (np. sauvignon blanc)
- 2 szklanki wódki
- 1/4 szklanki ziaren kawy
- 1-2 laski wanilii
- 2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Żółte i białe skórki pomarańczy wrzuć do dużego słoja lub szklanego naczynia, dodaj wino, wódkę, kawę i wanilię. Wsyp połowę cukru, wymieszaj. Resztę cukru wsyp do rondelka i powoli skarmelizuj na ciemnozłoty kolor. Karmel wlej do naczynia z pomarańczami i alkoholem, uważając, aby się nie oparzyć. Nie przejmuj się, że karmel szybko zastyga, bo za jakiś czas na pewno rozpuści się w płynie. Teraz przykryj naczynie i odstaw je na 6 dni. Zamieszaj kilka razy dziennie. Gotową nalewkę przecedź przez gazę i wlej do czystych i wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc (najlepiej na cały rok), aby nalewka dojrzała.