Pomarańcze na poprawę humoru

Magazyn kuchnia
Mus pomarańczowy

Mus pomarańczowy (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Gdy na dworze zimno, mokro i wieje, zaproś gości na spotkanie optymistyczne. Zafundujesz gościom solidną dawkę witaminy C w czystej - i bardzo smacznej - formie. Śpiewam i tańczę i jem pomarańcze
1 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka pomarańczowo-ogórkowa

...czyli zupełnie nowy sposób na MIZERIĘ. Świetnie smakuje do kurczaka i białych ryb

 

Składniki

  • pomarańcze
  • 1 pokrojony w cienkie plasterki ogórek
  • 1/4 szklanki dobrej oliwy
  • 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów

 

Przyprawy:

  • sól, pieprz
  • mielony cynamon
  • mielony kmin rzymski
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Sposób przygotowania

Obierz pomarańcze i wytnij cząstki spomiędzy błonek. Przełóż na półmisek i wymieszaj z ogórkami. Zrób sos: pozostałe składniki utrzyj z przyprawami, polej pomarańcze i ogórki. Sałatkę przykryj i włóż na 10-15 minut do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

2 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kaczka w pomarańczach

Składniki

 

Sposób przygotowania

Przygotuj nadzienie: jabłka podduś na maśle, wymieszaj z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą i pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba, dolej jeszcze nieco wody. Przygotuj sos: dokładnie umyj i sparz pomarańcze. Wytrzyj do sucha i tak długo pocieraj kostki cukru o ich skórkę, aż zrobią się żółte. Potem przełóż je na gorącą patelnię i skarmelizuj. Wlej ocet winny oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok cytrynowy. Kaczkę wyjmij z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrob i rozpuść w odrobinie gorącej wody. Dodaj do sosu pomarańczowego, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obierz dwie pomarańcze, dokładnie usuń wewnętrzną białą skórkę, powycinaj fileciki spomiędzy błonek i dodaj je do sosu. Kaczkę przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami ostatniej pomarańczy. Sos podawaj w sosjerce.

3 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szampańska galaretka z owocami

Najlepsza z wina wytrawnego. Jeśli kupiłeś wino słodkie, nie wsypuj cukru

 

Galaretka:

  • 1 butelka białego wina musującego (750 ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru

 

Oraz:

  • fileciki wycięte z 4-6 dużych czerwonych pomarańczy
  • fileciki z 2 grejpfrutów
  • cząstki mandarynek
  • ew. cukier do smaku

 

Sposób przygotowania

Zrób galaretkę: namocz żelatynę w 3/4 szklanki zimnej wody. Po 5 minutach dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą (5 minut). Uwaga: żelatyny nie wolno zagotować! Musujące wino wlej do płaskiej szklanej salaterki, dodaj żelatynę i wymieszaj. Przykryj i odstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wymieszaj cytrusy, jeśli trzeba, dosłodź je do smaku. Owoce przełóż do miseczek, posyp pokrojoną w kostkę szampańską galaretką. Możesz skropić likierem pomarańczowym i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

4 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Galaretka pomarańczowa z likierem

Składniki

  • 1,250 l soku pomarańczowego
  • 1 kg cukru żelującego extra (2:1)
  • cienko obrana skórka z 3 pomarańczy
  • 250 ml likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania

Sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty) wymieszaj z cukrem i skórką pomarańczową. Szybko zagotuj, ciągle mieszając gotuj około minuty na mocnym ogniu. Potem wyjmij skórkę pomarańczową, wlej likier, wymieszaj. Przygotowaną galaretką napełnij wyparzone słoiki i szczelnie je zamknij.

5 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Mus pomarańczowy

Składniki

 

Oraz:

  • 4 pomarańcze
  • listki mięty lub melisy

 

Sposób przygotowania

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszaj mikserem w metalowej miseczce sok pomarańczowy z cukrem i żółtkami. Ustaw miseczkę na większym naczyniu z gotującą się wodą (nad parą) i ubijaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć. Wtedy szybko zdejmij miseczkę znad pary, do gorącego kremu dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Krem przestudź i wstaw do lodówki. W tym czasie sparz i umyj pomarańcze, płasko zetnij wierzchy i wydrąż miąższ, pozostawiając puste skórki. Miąższ możesz zjeść lub wykorzystać do innego przepisu. Gdy zobaczysz, że krem pomarańczowy zaczyna tężeć przy brzegach, połącz go z ubitą na sztywno śmietaną. Musem napełnij środki pomarańczy, udekoruj miętą lub melisą.

6 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pomarańcze w cieście

Idealne na podwieczorek, jeśli znudziły ci sie już racuchy z jabłkami

 

Składniki

  • 4 duże, ładne pomarańcze
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki mąki (+ dodatkowa mąka do panierowania)
  • 1 jajko, sklarowane masło do głębokiego smażenia

 

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny i miód do smaku
  • kilka listków świeżej mięty
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Obierz pomarańcze, dokładnie usuń białą skórkę. Owoce pokrój na plastry, osącz z nadmiaru soku na papierowym ręczniku i lekko oprósz mąką. Przygotuj ciasto z 1,5 łyżki mąki, namoczonych i odciśniętych wiórków kokosowych, cukru i jajka. Każdy plaster pomarańczy zanurzaj w cieście i smaż w sklarowanym maśle, a potem dokładnie osączaj na papierowym ręczniku. Przygotuj sos: jogurt przypraw do smaku sokiem cytrynowym i miodem, dodaj posiekane listki mięty, wymieszaj. Pomarańcze w cieście oprósz cukrem pudrem i podawaj z sosem jogurtowym.

7 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sangria

Najpopularniejsza w Hiszpanii. Jest pyszna, świetnie gasi pragnienie i odświeża, ale uwaga - ŁATWO IDZIE DO GŁOWY!

 

Składniki

  • 4 litry białego wina (np. zinfandel)
  • 1/2 szklanki brandy
  • 1/4 szklanki cointreau
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku cytrynowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 6-8 kostek lodu
  • 1 litr zimnej wody mineralnej
  • 2 pomarańcze sparzone i pokrojone w cieniutkie plasterki
  • 1-2 cytryny sparzone i pokrojone w cieniutkie plasterki

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki schłodź w lodówce. Do dużego szklanego naczynia wlej wino, brandy i likier. Wymieszaj oba soki i rozpuść w nich cukier, a potem dodaj do alkoholi. Wymieszaj, wrzuć lód, wlej wodę mineralną i włóż plasterki owoców. Podawaj od razu.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ryba w sosie pomarańczowym

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z filetów rybnych usuń wszystkie pozostałe ości, mięso umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Sparz i umyj pomarańcze, jedną cieniutko obierz, a skórkę pokrój w wąskie paseczki. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok. Dwie pozostałe pomarańcze przekrój na pół i ostrym nożykiem wytnij z nich fileciki (cząstki bez błonek i białych części). Szalotki obierz, opłucz, posiekaj i zeszklij na 5 dag masła. Wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż odparuje, a sos nabierze konsystencji syropu. Zdejmij z ognia, przecedź, dodaj śmietankę, przypraw do smaku solą, pieprzem i taką ilością cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i usmaż na nim filety po 2 minuty z każdej strony. Przełóż ryby z patelni na ogrzany talerz. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzej, wlej sos pomarańczowy, dodaj skórkę, cząstki pomarańczy i listki estragonu. Podgrzewaj, mieszając, a gdy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i ogrzewaj ją przez 4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż rybę na ogrzanych talerzach, polej sosem i podawaj z kluseczkami lub ryżem.

9 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pomarańczówka

Składniki

  • cienko obrana zewnętrzna skórka oraz biała wewnętrzna skórka (albedo) z 10 dużych pomarańczy
  • 8 szklanek wytrawnego białego wina (np. sauvignon blanc)
  • 2 szklanki wódki
  • 1/4 szklanki ziaren kawy
  • 1-2 laski wanilii
  • 2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania

Żółte i białe skórki pomarańczy wrzuć do dużego słoja lub szklanego naczynia, dodaj wino, wódkę, kawę i wanilię. Wsyp połowę cukru, wymieszaj. Resztę cukru wsyp do rondelka i powoli skarmelizuj na ciemnozłoty kolor. Karmel wlej do naczynia z pomarańczami i alkoholem, uważając, aby się nie oparzyć. Nie przejmuj się, że karmel szybko zastyga, bo za jakiś czas na pewno rozpuści się w płynie. Teraz przykryj naczynie i odstaw je na 6 dni. Zamieszaj kilka razy dziennie. Gotową nalewkę przecedź przez gazę i wlej do czystych i wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc (najlepiej na cały rok), aby nalewka dojrzała.

Więcej na ten temat: pomarańcze