Cokolwiek, byle w panierce!
Panierowana, smażona marchewka z dipem miętowym (Fot. Natalia Nowak - Bratek)
Cokolwiek, byle w panierce!
Ach! Ta chrupiąca, rumiana skorupka i delikatny, miękki środek - ciężko się oprzeć takim delicjom. Przedstawiamy same panierowane pyszności - kurczaka, pstrąga, krewetki i warzywa. Mniam!
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym
Składniki:
- 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.
Blender Lauson Abl 110 | Blender MPM MBL-13 | BLENDER HENDI |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy
(dla 2 osób)
Składniki
- 6-8 krewetek tygrysich z ogonkami
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
Panierka:
- 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu)
- 1/2 pęczka szałwii
- 2-3 łyżki sera pecorino
- sól i pieprz
Dip serowy:
- 100 g bryndzy
- 4-6 łyżek jogurtu greckiego
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Miksujemy wszystkie składniki na panierkę (tak aby pozostały małe grudki). Krewetki dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Podsmażamy na oliwie po 2 min z każdej strony. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dipu i podajemy z krewetkami.
Hendi Patera do owoców morz... | Bugatti Settimocielo do owo... | Royal Design Zestaw do owoc... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kalafior w cieście
Składniki
- 1 podzielony na różyczki kalafior
- sól
- olej do smażenia
- 1 cytryna
- 2 jajka ubite z 3 łyżkami mąki
Sposób przygotowania
Kalafiora gotujemy przez 15 min w osolonej wodzie, następnie zanurzamy różyczki w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto. Podajemy gorące, z pokrojoną cytryną.
Ariete easy fry 4611 | Philips HD9220/20 | TEFAL FF175D |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Sznycel cielęcy po wiedeńsku
Składniki
- 1/2 kg udźca cielęcego z najgrubszej jego części
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- oliwa lub olej rzepakowy
- do smażenia sól i pieprz
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Tniemy udziec na plastry dwucentymetrowej grubości, usuwamy tłuszcz i błonę. Największe części przeznaczymy na kotlety właściwe, pozostałe - wedle uznania. Rozbijamy je tłuczkiem na grubość około jednego centymetra, nie bardziej, żeby smak panierki nie zepchnął smaku mięsa na odległy, trzeci plan. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko lekko ubijamy widelcem, dodajemy troszkę soli i łyżkę zimnej wody. Nurzamy w nim jeden kotlet, kładziemy na talerzu z bułką tartą, posypujemy bułką tartą, lekko wciskamy ją w kotlet, obracamy go, posypujemy nieco mniejszą niż poprzednio ilością bułki tartej, ponownie wciskamy ją w mięso i przekładamy je na czysty talerz. Tak samo postępujemy z pozostałymi kotletami. Na dużą patelnię wlewamy tłuszcz, tak by miał głębokość co najmniej dwóch cm, rozgrzewamy go na średnim ogniu (raczej mniej niż bardziej średnim). Chodzi o to, żeby panierka rumieniła się w tym samym tempie, w jakim smaży się mięso. Wkładamy kotlety do gorącego tłuszczu, w zależności od ich rozmiarów - po jednym lub po dwa naraz, smażymy dwie minuty, przewracamy, i jeszcze dwie minuty. Przekładamy na ręczniki papierowe, osączamy z tłuszczu i podajemy z ćwiartką cytryny lub bez, w osobnych naczyniach serwując sałatkę z ziemniaków, buraków i innych warzyw.
K chenprofi tłuczek do mięsa | Gefu Carpo Tłuczek do mięsa | PrtoChef Tłuczek do Mięsa V... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Pikantny pieczony kurczak
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki pikantnego sosu chilli
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 duża pokrojona w cząstki cebula
- 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania
Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (na 3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 minut, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.
Teka HR 750 | SMEG SFP140 | BEKO BIE22300X |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Boczniaki z majonezem bazyliowym
Składniki:
Sposób przygotowania:
Robimy majonez. Bazylię blanszujemy kilka sekund, szybko odcedzamy i hartujemy w wodzie z lodem. Osuszamy i miksujemy lub ucieramy w moździerzu. Ubijamy z gotowym majonezem i parmezanem.
Panierujemy boczniaki. Mąkę wysypujemy na talerz, jajka roztrzepujemy z wodą. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z majonezem bazyliowym.
Autor: Olga Badowska
Bratwunder Patelnia Głęboka... | Olympia Patelnia Głęboka 15... | Tescoma Patelnia Głęboka Pr... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Sznycelki z indyka po mediolańsku z pomidorami i z rukolą
Składniki:
- 1 kg sznycli z piersi indyka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- 4 duże pomidory
- rukola
- oliwa
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Sznycle z indyka rozbijamy i kroimy na małe kawałki, zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach i obtaczamy w bułce. Smażymy kawałki mięsa na bardzo gorącym oleju na złoty kolor, solimy i kładziemy na papier kuchenny do osączenia z tłuszczu. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki, rukolę myjemy, osuszamy. Sznycle układamy na dużym półmisku, przykrywamy rukolą i pomidorami, a tuż przed samym podaniem lekko skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... | Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... | THK serwis obiadowy Loreno ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Pstrąg z patelni
Składniki
Sposób przygotowania
W robocie kuchennym drobno mielemy płatki i przekładamy na duży talerz, dodajemy sól i pieprz. Smarujemy pstrągi z obydwu stron roztopionym masłem, kładziemy je na płatkach i postępujemy tak samo, jak przy obtaczaniu w panierce sznycli. Smażymy na średnim ogniu w sklarowanym maśle, po 3-4 minuty z jednej strony. Podajemy z ćwiartkami cytryny oraz tym samym oprzyrządowaniem, co w przypadku sznycla.
Profi Line Patelnia do Ryb ... | VINZER Komplet 3 szt 89132 | Kapp Patelnia 48011524 4802... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, dusimy, aż sos się zredukuje. Dodajemy groszek, sól, pieprz i bazylię do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy mięso i groszek, pozostawiając sos w rondelku. Ryż gotujemy al dente. Mieszamy go z dwiema łyżkami sosu z mięsa (tak żeby nabrał koloru) i z parmezanem. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z dwoma surowymi jajkami. W dwóch miseczkach przygotowujemy składniki panierki: bułkę tartą i roztrzepane pozostałe jajka. Zwilżoną dłonią nabieramy porcję ryżu, formujemy kulkę, robimy w niej palcem zagłębienie, w które wciskamy odrobinę farszu. Zaklejamy ryż, formując kulki wielkości pomarańczy, obtaczamy je kolejno w jajku i bułce i smażymy na głębokim oleju na złoto. Następnie osączamy na papierze kuchennym i serwujemy polane sosem.
Autor: Joanna Pawełczak
Euromat Rękawice Kuchenne Z... | Euromat Rękawice Kuchenne z... | Ladelle CAFE LATTE Rękawice... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Bakłażany z miętą
Składniki:
- 4-5 bakłażanów
- oliwa do smażenia
- sól
- 2-4 łyżki oliwy extra vergine + oliwa do smażenia
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 10 posiekanych listków mięty
- ocet winny
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Bakłażany dzielimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy trochę miąższu i kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Smażymy na oliwie, aż będą miękkie. Osączamy i lekko solimy. Oliwę mieszamy z czosnkiem i miętą. Dodajemy bakłażany, skrapiamy odrobiną octu, dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i odstawiamy na kilka godzin. Podajemy na zimno.
Autor: Aneta Kosiba
Ćmielów Feston Kobaltowy Se... | KAROLINA AMELIA ECRU Serwis... | Serwis obiadowy, porcelanow... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Kulki serowe z jalapeno
Składniki
- 2 dymki (bez szczypiorku)
- 1 marynowana zielona papryczka jalapeno
- 150 dag ostrego żółtego sera
- 250 dag gęstego, naturalnego serka do smarowania
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Panierka:
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Składniki panierki mieszamy i odstawiamy. Dymki i papryczkę drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce z małymi oczkami i dokładnie mieszamy z dymką, jalapeno i pozostałymi składnikami, aż powstanie gęsta masa. Schładzamy ją w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie lepimy z niej kulki i obtaczamy je w panierce. Podajemy ze świeżymi pomidorami i rukolą. Serową masę można wykorzystać także jako farsz do pieczonej papryki lub - dodając jogurt lub śmietanę - jako dip.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Koziol Miseczka Aroma | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Pieczone ostrygi
Składniki:
- 90 g miękkiego masła
- 2-3 pory (pokrojone w paseczki)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tabasco original
- sól do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- 25 ostryg
- gruba sól morska do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby się rozgrzała. Na 15 g masła podsmażamy pory, aż lekko się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, czosnkiem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem. Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę - jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce - możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!). Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią. Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem skrapiamy jeszcze odrobiną tabasco.
Autor: Olga Badowska
Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... | WMF Brytfanka 17/4002/6040 | Ambition Patelnia Dajar 93474 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |