Naleśniki, pancakes i bliny na słodko
Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłka (Fot. BBS)
Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłka
Marynata do jabłek:
- 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- kora cynamonowa
- 2 duże jabłka
Ciasto:
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
- 170 ml mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.
Naleśniki z serem
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 100 ml wody niegazowanej
- 200 g mąki
- po szczypcie soli i cukru
- 50 ml oleju lub kawałek słoniny
Nadzienie:
- 400 g białego sera
- cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 100 g cukru
Sposób przygotowania
Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.
Naleśniki czekoladowe
Składniki
- 3 spore gruszki
- 5 dag cukru
Ciasto naleśnikowe:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 3 dag masła
- 5 dag kakao
- 5 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- sól
- ew. kieliszek brandy lub rumu
Oraz:
- lody waniliowe albo bita śmietana do podania
Sposób przygotowania
Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.
Naleśniki Suzette
(dla 4 osób)
Naleśniki:
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 2 żółtka + 2 jaka
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 100 g masła
Sos:
- 150 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 ml soku i 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek
- 75 ml likieru pomarańczowego
- 50 ml koniaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka oraz żółtka i, stopniowo wlewając mleko, wyrabiamy ciasto na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodajemy cukier, likier, ekstrakt waniliowy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed smażeniem dodajemy 1 łyżkę zrumienionego płynnego masła i nieco cieplej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Na pozostałym maśle smażymy cieniutkie naleśniki (pierwszy sobie odpuszczamy, i tak będzie kiepski). Trzymamy w cieple. Robimy sos. Rozpuszczamy masło z cukrem, a gdy się zezłoci, dodajemy sok oraz skórkę z mandarynek i likier pomarańczowy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Połową sosu nasączamy naleśniki, składamy dwa razy na pół i podgrzewamy w pozostałym sosie. Gorące polewamy koniakiem i po chwili podpalamy. Podajemy płonące.
Makowe naleśniki z sosem morelowym
Składniki
- 1 kg greckiego jogurtu
- 1/4 szklanki cukru
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
- 15-20 dag suszonych moreli
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Ciasto makowe:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 duże jajka
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżka suchego maku
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- sklarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania
Robimy krem jogurtowy: duże sitko wykładamy podwójnie gazą, zawieszamy nad miską. Do sitka wkładamy jogurt, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 8 godzin, aż spłynie ?serwatka?, a na sitku pozostanie gęsty serek. Mieszamy go z cukrem i wanilią. Robimy sos morelowy: w rondelku mieszamy umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlewamy 2,5 szklanki wody, zagotowujemy pod przykryciem i dusimy 20 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawiamy przykryte na godzinę. Patelnię smarujemy sklarowanym masłem, kolejno smażymy 12 naleśników. Pośrodku każdego układamy porcję jogurtowego nadzienia, składamy dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki albo jak krokiety. Do naleśników podajemy sos morelowy.
Bliny na słodko
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- sól
- cukier
- pieprz
- 1 jajko
- 160 g mąki gryczanej
Oraz:
- konfitura z wiśni
- do podania kwaśna gęsta śmietana
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą soli i cukru. Gdy podrosną, miksujemy z resztą składników i odstawiamy na 40 minut. Ciasto wylewamy chochlą na gorący olej, formując placki o średnicy 15 cm, smażymy z dwóch stron na złoto. Bliny podajemy ciepłe z konfiturą i śmietaną.
Racuchy piwne z jabłkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.