Ciasta z m±ki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej

Ciasto jabłkowe z żytniej m±ki (Fot. Kamil Zieliński)

Ciasta z m±ki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej
Nie sam± pszenn± człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów m±ki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana... Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny. Że z żytniej da się upiec co¶ innego, niż chleb. SprawdĽcie nas!
Ciasto jabłkowe z żytniej m±ki
(na keksówkę o długo¶ci 18 cm)
Składniki
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 75 g masła
- 50 g płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g m±ki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g płatków migdałowych
- masło i m±ka do formy
Sposób przygotowania
Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, mi±ższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, ł±czymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy m±kę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczon± i obsypan± m±k± formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.

Ciasto gryczane z orzechami i czekolad±
(na tortownicę o ¶rednicy 20 cm)
Składniki
- 170 g ciemnej czekolady (70-proc.)
- 120 g masła
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 80 ml pełnotłustego jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g m±ki gryczanej
- 60 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Czekoladę siekamy i roztapiamy wraz z masłem w k±pieli wodnej, zdejmujemy z ognia, studzimy. Ucieramy żółtka z połow± cukru, jogurtem, ekstraktem waniliowym i sol±. Mieszamy z czekolad± i masłem, dodajemy m±kę gryczan± i mielone orzechy. Ubijamy białka z reszt± cukru na sztywn± pianę i porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Napełniamy ciastem natłuszczon± i wy¶ciełan± pergaminem tortownicę, pieczemy 25-30 minut w 180 st. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy, kroimy na porcje, gdy całkowicie ostygnie.

Smażone ciastka jęczmienne
(na około 35 sztuk)
Suche składniki:
- 3 szklanki pełnoziarnistej m±ki jęczmiennej
- 1/4 łyżeczki soli
Mokre składniki:
- 1,5 szklanki gor±cego mleka
- 3 łyżki miodu
Oraz:
- 3/4 szklanki rodzynek
- olej do smażenia
- ew. kwa¶na ¶mietana
- lub ser ple¶niowy do podania
Sposób przygotowania
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej - mokre. ٱczymy je, dodajemy rodzynki. Z ciasta lepimy kulki wielko¶ci małej mandarynki, lekko je spłaszczamy. Na patelnię wlewamy tłuszcz (do około 1 cm wysoko¶ci), smażymy placuszki po 2 minuty z każdej strony. Os±czamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Możemy podać np. z kwa¶n± ¶mietan± lub serem ple¶niowym - ¶wietna będzie cambozola.

Szwedzkie ciasto z m±k± owsian±
(na tortownicę o ¶rednicy 22 cm)
Składniki
- 200 g m±ki owsianej
- 3 jajka
- 240 g cukru
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- 8 połówek gruszek z syropu
- masło i tarta bułka do przygotowania formy
- ew. bita ¶mietanka
Sposób przygotowania
Krótko prażymy m±kę na suchej patelni, stale mieszaj±c - aż zacznie pachnieć orzechowo. Studzimy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałeczku masło, stale ucieraj±c. Wsypujemy porcjami prażon± m±kę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, wlewaj±c łyżkę wody i kilka kropli olejku migdałowego. Dodajemy dwie połówki gruszek pokrojone w centymetrow± kostkę, mieszamy. Ciastem napełniamy natłuszczon± i obsypan± tart± bułk± tortownicę. Na wierzchu układamy pokrojone w cieńsze cz±stki pozostałe połówki gruszek, pieczemy 50-55 minut w 175 st. Studzimy, kroimy na porcje, a je¶li chcemy - podajemy ze ¶mietank±.

Ciastka z m±ki jęczmiennej
(około 20 ciastek)
Składniki
- 500 g m±ki jęczmiennej
- 750 g płatków jęczmiennych
- 125 g masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- 1 l ma¶lanki
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki, rozsmarowujemy masę na wy¶ciełanej pergaminem blasze. Zaznaczamy nożem kwadratowe porcje. Pieczemy 20 minut w 200 st. Kroimy i podajemy ciepłe - na słodko z dżemem lub na słono, posmarowane masłem i oprószone szczypt± soli ziołowej.