Wakacyjna sylwetka kształtuje się w zimę

MG
Granola

Granola (Fot. Shutterstock/verchik)

By pięknie wyglądać na plaży (np w Tunezji) - trzeba ćwiczyć i poty wylewać. Ale żeby mieć siłę na te wszystkie przysiady i brzuszki trzeba zjeść porządne, zdrowe śniadanie. Oto nasze propozycje
1 z 5
Fot. Shutterstock/verchik
Fot. Shutterstock/verchik

Granola

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (lub miodu)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka drobno zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 suszonych owoców(moreli, bananów, jabłek)

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki migdałowe, pestki dyni i wiórki kokosowe. Osobno połącz ekstrakt waniliowy, miód i sok pomarańczowy i przyprawy. Wlej miód do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Wysyp wszystko na dużą blachę, piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pamiętaj aby co jakiś czas zamieszać płatkami, żeby się nie przypaliły. Po upieczeniu, gdy granola wystygnie dodajemy pokrojone morele, albo suszone banany lub jabłka. Przesypujemy do słoików. Najlepiej smakuje z jogurtem lub  twarożkiem i świeżymi owocami.

2 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
  • garść owoców jagodowych
  • 1/2 startego jabłka
  • 3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
  • 1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
  • 2-3 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać - oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.

3 z 5
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika

Składniki

  • 25 dag białego sera
  • 15-20 dag jogurtu naturalnego lub śmietany
  • garść kiełków rzodkiewki
  • garść kiełków słonecznika
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Mieszamy biały ser z jogurtem (lub śmietaną). Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 200 g miękkiego białego twarogu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

5 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Jogurt z owocami i orzechami

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 250 ml gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 kiwi
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżka suszonych żurawin
  • 1 łyżka posiekanych migdałów oraz orzechów laskowych
  • do polania miód
  • ewentualnie płatki owsiane

 

Sposób przygotowania

Mocno schłodzony jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy obrane, pokrojone kiwi oraz suszone owoce, orzechy i migdały. Jogurt polewamy obficie miodem bezpośrednio przed podaniem.

Więcej na ten temat: dieta, granola, płatki owsiane