Ulubieniec hipsterów - pęczak

Magazyn Kuchnia
Pęczak ma same zalety - jest tani jak barszcz, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i świetnie pasuje do gulaszu
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Pęczak z orzechami i czosnkiem

Świetny dodatek do drobiu (dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 10 dag kaszy pęczak
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak (1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonego wrzątku). Orzechy drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy orzechy i zmiażdżony czosnek, smażymy ok. 1 min, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy obie papryki, smażymy wszystko jeszcze pół minuty i dodajemy pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i podajemy, póki gorące.

Zdjęcie BABALSCY KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK BIO 500g Zdjęcie Bio Planet Kasza jęczmienna BIO 500g Zdjęcie SYMBIO Pęczak jęczmienny bio 400g
BABALSCY KASZA JĘCZMIENNA P... Bio Planet Kasza jęczmienna... SYMBIO Pęczak jęczmienny bi...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z kurczakiem

Składniki

  • 1/2 szklanki  pęczaku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 30 dag  piersi kurczaka
  • 40 dag  zielonej fasolki szparagowej
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 szklanki  ziaren świeżej kukurydzy
  • 1 łyżka  świeżego majeranku
  • 1/2 łyżeczki  soli morskiej
  • 2 łyżki  białego octu winnego
  • 2 łyżki  posiekanych szalotek
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól i pieprz
  • 15 dag  koziego sera

 

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę. Polewamy składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem.

Zdjęcie 4Home Amefa Komplet noży kuchennych 5szt 104671 Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Joseph Joseph Komplet noży Elevate ze stojakiem
4Home Amefa Komplet noży ku... Gerpol Komplet noży SAKO Joseph Joseph Komplet noży ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Pęczotto z grzybami

(dla 1-2 osób)

 

Składniki

  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 100 g pęczaku
  • 50 ml wytrawnego białego wina (najlepiej ze szczepu solaris z winnicy Dębogóra)
  • 100 g dobrego wiejskiego masła
  • 1/2 l wody w której moczyły się grzyby
  • 20 g miękkiego koziego twarożku (autor przepisu używa sera Kozia Rura z gospodarstwa Kaszubska Koza w Robaczkowie)

 

Sposób przygotowania

Namaczamy grzyby w 1/2 l wody. Następnego dnia odcedzamy je i kroimy, a wodę z moczenia zagotowujemy. Siekamy cebulę, szklimy ją na złoty kolor na oleju. Solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy pęczak, smażymy 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlewamy wino, zagotowujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy wino odparuje, wlewamy pierwszą porcję grzybowego wywaru (tyle, aby kasza była ledwo przykryta). Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż pęczak wchłonie wywar. Wtedy dodajemy trochę osączonych i pokrojonych grzybów, wlewamy kolejną porcję wywaru i dalej gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż kasza znowu wchłonie płyn. Czynności powtarzamy do czasu, aż nie będzie już wywaru i grzybów, a ziarenka pęczaku zrobią się miękkie. Wtedy dodajemy kozi ser i bardzo dokładnie mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerz.

Zdjęcie Brabantia Rondel Vision 30000174 Zdjęcie Kela rondel CAILIN 10964 Zdjęcie Rondel Scanpan 64231800
Brabantia Rondel Vision 300... Kela rondel CAILIN 10964 Rondel Scanpan 64231800
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Smażony pęczak z kreuzerem i borowikami

Składniki

  • 2 szklanki pęczaku
  • 4 suszone borowiki
  • 60 g surowego boczku
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu (najlepiej warciańskiego)
  • garść świeżego lubczyku
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 120 g sera Kreuzer
  • 1?szklanka jasnego piwa z małego browaru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy pęczak i gotujemy al dente, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z piwem, sosem sojowym oraz resztą lubczyku, tym razem drobno posiekanego. Na patelni, lub w woku, mocno podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz całkiem się z niego wytopi, dodajemy masło, posiekany czosnek, chrzan i pół garści grubo posiekanego lubczyku. Po 30 sekundach dodajemy grubo pokrojone, obgotowane z pęczakiem borowiki oraz miód. Solimy, pieprzymy. Gdy grzyby się zrumienią, wsypujemy pęczak. Smażymy, co minutę lub dwie dolewając odrobinę mieszaniny piwno-serowej i ciągle mieszając. Gdy płyn się skończy, potrawa jest gotowa.

Zdjęcie Profeos.eu Komplet obiadowy BLOOM 30EL OPT13720 Zdjęcie TADAR DOLCE VITA KOMPLET OBIADOWY KWADRATOWY 18el Zdjęcie THK Porcelanowy komplet obiadowy Wave 6os. OPT4400
Profeos.eu Komplet obiadowy... TADAR DOLCE VITA KOMPLET OB... THK Porcelanowy komplet obi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Zupa marcowa

Składniki

  • 150 g łupanego grochu
  • mięso z kością, najlepiej kilka rodzajów: golonka, gicz jagnięca lub cielęca, wołowe - łącznie około 2 kg
  • 50 g pęczaku
  • marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebule
  • 8 niedużych pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • liście laurowe
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Groch moczymy przez noc, odcedzamy i wkładamy do sagana razem z mięsem i pęczakiem, wlewamy 3 litry wody i gotujemy pomału przez dwie godziny, skrupulatnie usuwając szumowinę i dodając wodę w miarę potrzeby. Dodajemy grubo posiekane warzywa i liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy pomału jeszcze trzy kwadranse. Zupa ma być gęsta, lecz pozostać zupą, więc w razie potrzeby należy ją rozcieńczać wodą lub wywarem mięsnym.

Zdjęcie Blender Adler AD 4605 Zdjęcie Blender Bosch MSM66155 Zdjęcie Blender MPM MBL-04
Blender Adler AD 4605 Blender Bosch MSM66155 Blender MPM MBL-04
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: kasza, pęczak