Ulubieniec hipsterów - pęczak

Smażony pęczak z serem i borowikami (Fot. Bogdan Biały)

Pęczak z orzechami i czosnkiem
Świetny dodatek do drobiu (dla 3-4 osób)
Składniki
- 10 dag kaszy pęczak
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy pęczak (1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonego wrzątku). Orzechy drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy orzechy i zmiażdżony czosnek, smażymy ok. 1 min, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy obie papryki, smażymy wszystko jeszcze pół minuty i dodajemy pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i podajemy, póki gorące.
![]() |
![]() |
![]() |
BABALSCY KASZA JĘCZMIENNA P... | Bio Planet Kasza jęczmienna... | SYMBIO Pęczak jęczmienny bi... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sałatka z kurczakiem
Składniki
- 1/2 szklanki pęczaku
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag piersi kurczaka
- 40 dag zielonej fasolki szparagowej
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 szklanki ziaren świeżej kukurydzy
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanych szalotek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- 15 dag koziego sera
Sposób przygotowania
Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę. Polewamy składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem.
![]() |
![]() |
![]() |
4Home Amefa Komplet noży ku... | Gerpol Komplet noży SAKO | Joseph Joseph Komplet noży ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pęczotto z grzybami
(dla 1-2 osób)
Składniki
- 10 g suszonych grzybów
- 1 biała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 100 g pęczaku
- 50 ml wytrawnego białego wina (najlepiej ze szczepu solaris z winnicy Dębogóra)
- 100 g dobrego wiejskiego masła
- 1/2 l wody w której moczyły się grzyby
- 20 g miękkiego koziego twarożku (autor przepisu używa sera Kozia Rura z gospodarstwa Kaszubska Koza w Robaczkowie)
Sposób przygotowania
Namaczamy grzyby w 1/2 l wody. Następnego dnia odcedzamy je i kroimy, a wodę z moczenia zagotowujemy. Siekamy cebulę, szklimy ją na złoty kolor na oleju. Solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy pęczak, smażymy 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlewamy wino, zagotowujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy wino odparuje, wlewamy pierwszą porcję grzybowego wywaru (tyle, aby kasza była ledwo przykryta). Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż pęczak wchłonie wywar. Wtedy dodajemy trochę osączonych i pokrojonych grzybów, wlewamy kolejną porcję wywaru i dalej gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż kasza znowu wchłonie płyn. Czynności powtarzamy do czasu, aż nie będzie już wywaru i grzybów, a ziarenka pęczaku zrobią się miękkie. Wtedy dodajemy kozi ser i bardzo dokładnie mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerz.
![]() |
![]() |
![]() |
Brabantia Rondel Vision 300... | Kela rondel CAILIN 10964 | Rondel Scanpan 64231800 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Smażony pęczak z kreuzerem i borowikami
Składniki
- 2 szklanki pęczaku
- 4 suszone borowiki
- 60 g surowego boczku
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chrzanu (najlepiej warciańskiego)
- garść świeżego lubczyku
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 120 g sera Kreuzer
- 1?szklanka jasnego piwa z małego browaru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy pęczak i gotujemy al dente, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z piwem, sosem sojowym oraz resztą lubczyku, tym razem drobno posiekanego. Na patelni, lub w woku, mocno podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz całkiem się z niego wytopi, dodajemy masło, posiekany czosnek, chrzan i pół garści grubo posiekanego lubczyku. Po 30 sekundach dodajemy grubo pokrojone, obgotowane z pęczakiem borowiki oraz miód. Solimy, pieprzymy. Gdy grzyby się zrumienią, wsypujemy pęczak. Smażymy, co minutę lub dwie dolewając odrobinę mieszaniny piwno-serowej i ciągle mieszając. Gdy płyn się skończy, potrawa jest gotowa.
![]() |
![]() |
![]() |
Profeos.eu Komplet obiadowy... | TADAR DOLCE VITA KOMPLET OB... | THK Porcelanowy komplet obi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa marcowa
Składniki
- 150 g łupanego grochu
- mięso z kością, najlepiej kilka rodzajów: golonka, gicz jagnięca lub cielęca, wołowe - łącznie około 2 kg
- 50 g pęczaku
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 8 niedużych pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Groch moczymy przez noc, odcedzamy i wkładamy do sagana razem z mięsem i pęczakiem, wlewamy 3 litry wody i gotujemy pomału przez dwie godziny, skrupulatnie usuwając szumowinę i dodając wodę w miarę potrzeby. Dodajemy grubo posiekane warzywa i liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy pomału jeszcze trzy kwadranse. Zupa ma być gęsta, lecz pozostać zupą, więc w razie potrzeby należy ją rozcieńczać wodą lub wywarem mięsnym.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Adler AD 4605 | Blender Bosch MSM66155 | Blender MPM MBL-04 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |