Dla początkujących - dania z pieczarkami

Magazyn Kuchnia
Pieczarki, jako jedne z niewielu grzybów można jeść na surowo, np. w sałatkach. Świetnie smakują też podsmażone z cebulką jako farsz do naleśników. Wypróbuj nasze przepisy - tych dań nie można zepsuć. Smacznego!
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Faszerowane pieczarki

Składniki

  • 20 dużych pieczarek
  • sok z cytryny
  • 10 dag pokrojonych orzechów laskowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka masła
  • pęczek natki
  • sól, biały pieprz
  • 1 kajzerka (obrana ze skórki i namoczona w mleku)
  • 1 jajko
  • 5 dag grubo pokruszonych solonych chipsów ziemniaczanych

Sposób przygotowania

Oczyść i umyj pieczarki, dokładnie je osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, bo inaczej ściemnieją. Trzonki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami, roztartym czosnkiem i posiekaną natką. Delikatnie mieszaj, dodając po łyżce miękkie masło. Połącz z odciśniętymi bułkami, wbij jajko, dobrze wymieszaj i przypraw do smaku. Tak przygotowaną masą napełnij kapelusze pieczarek, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz jakieś 10 minut w temp. 170°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C i zapiekaj jeszcze 10 minut. Farsz możesz przyprawić odrobiną pokruszonych lub zmielonych suszonych prawdziwków, będzie apetycznie pachniał.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 udka i 4 podudzia kurczaka
  • 2 cytryny
  • 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
  • 8 gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola

Składniki:

  • 1.4 kg szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki
  • 0.5 kg pieczarek
  • 300 g sera gorgonzola

Sposób przygotowania:

Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 min z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty. W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku. Umieszczamy 'torcik' na 10 min w piekarniku (180oC), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.

3
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Tort naleśnikowy

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
Na sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 100 g tartego ementalera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę obieramy, czyścimy i drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy ok. 15 min. Robimy sos beszamelowy: postępujemy tak jak w przepisie podstawowym, a następnie dodajemy do niego tarty ementaler i podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy pieczarki z cebulą. Chwilkę razem dusimy i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mikserem składniki ciasta i smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Robimy tort. W żaroodpornym naczyniu układamy naleśnik. Smarujemy go sosem beszamelowym i przykrywamy następnym naleśnikiem. Postępujemy tak aż do wyczerpania naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku kładziemy łyżkę masła, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 min.

Autor: Maria Szkop

4
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Klopsiki z indyka i pieczarek

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.

5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

(dla 5-6 osób)

Składniki

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
  • 300 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
  • sól
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 10 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy miniaturowej
  • 10 dag groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej, przesmaż pastę curry, dodaj bulion, mleko kokosowe i soczewicę. Gotuj 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki kukurydze oraz groszek. Gotuj 6-8 minut, przypraw cukrem.

7

Pasta z tofu i pieczarek

Składniki:

  • 20 dag tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki rukoli
  • 10 małych pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Osączamy tofu. Czosnek i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie przez około 10 minut. Miksujemy wszystko w blenderze. Podajemy z sezamowymi paluszkami lub jako dip do surowych warzyw.

8
Więcej na ten temat: pieczarki