Dla początkujących - dania z pieczarkami

Faszerowane pieczarki
Składniki
- 20 dużych pieczarek
- sok z cytryny
- 10 dag pokrojonych orzechów laskowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kostka masła
- pęczek natki
- sól, biały pieprz
- 1 kajzerka (obrana ze skórki i namoczona w mleku)
- 1 jajko
- 5 dag grubo pokruszonych solonych chipsów ziemniaczanych
Sposób przygotowania
Oczyść i umyj pieczarki, dokładnie je osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, bo inaczej ściemnieją. Trzonki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami, roztartym czosnkiem i posiekaną natką. Delikatnie mieszaj, dodając po łyżce miękkie masło. Połącz z odciśniętymi bułkami, wbij jajko, dobrze wymieszaj i przypraw do smaku. Tak przygotowaną masą napełnij kapelusze pieczarek, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz jakieś 10 minut w temp. 170°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C i zapiekaj jeszcze 10 minut. Farsz możesz przyprawić odrobiną pokruszonych lub zmielonych suszonych prawdziwków, będzie apetycznie pachniał.

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 udka i 4 podudzia kurczaka
- 2 cytryny
- 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
- 8 gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.

Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola
Składniki:
- 1.4 kg szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki
- 0.5 kg pieczarek
- 300 g sera gorgonzola
Sposób przygotowania:
Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 min z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty. W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku. Umieszczamy 'torcik' na 10 min w piekarniku (180oC), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.

Tort naleśnikowy
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1/2 l mleka
- 100 g tartego ementalera
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 g mąki
- 2 jaja
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do posmarowania tortu
Sposób przygotowania:
Pieczarki i cebulę obieramy, czyścimy i drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy ok. 15 min. Robimy sos beszamelowy: postępujemy tak jak w przepisie podstawowym, a następnie dodajemy do niego tarty ementaler i podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy pieczarki z cebulą. Chwilkę razem dusimy i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mikserem składniki ciasta i smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Robimy tort. W żaroodpornym naczyniu układamy naleśnik. Smarujemy go sosem beszamelowym i przykrywamy następnym naleśnikiem. Postępujemy tak aż do wyczerpania naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku kładziemy łyżkę masła, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 min.
Autor: Maria Szkop

Klopsiki z indyka i pieczarek
Składniki
- 20 dag pieczarek
- oliwa lub olej do smażenia
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
- sól
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki pasty curry
- 4 szklanki bulionu
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 10 dag pieczarek
- 1 puszka kukurydzy miniaturowej
- 10 dag groszku cukrowego
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej, przesmaż pastę curry, dodaj bulion, mleko kokosowe i soczewicę. Gotuj 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki kukurydze oraz groszek. Gotuj 6-8 minut, przypraw cukrem.
Pasta z tofu i pieczarek
Składniki:
- 20 dag tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki rukoli
- 10 małych pieczarek
- oliwa do smażenia
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Osączamy tofu. Czosnek i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie przez około 10 minut. Miksujemy wszystko w blenderze. Podajemy z sezamowymi paluszkami lub jako dip do surowych warzyw.