Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz
Gulasz z chorizo i kurczaka (Fot. Marcin Klaban)
Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz
Nie musisz codziennie siekać, gotować i mieszać. Gotuj raz na kilka dni, to się opłaca, oszczędzisz masę czasu.
Gulasz możesz przyrządzać nie tylko z mięsa wołowego. Równie dobrze sprawdzi się w nim wieprzowina czy drób, a nawet... ryba (zobacz przepis wideo na dole slajdu). Żeby był rozgrzewający, dodaj do niego curry, kurkumę, imbir albo ostrą paprykę.
Gulasz możesz podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, ulubioną kaszą czy kuskusem. Gotowy można również zapiec pod skorupką z ciasta francuskiego lub kruchego, albo ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, wymieszanych z jajkiem.
Korzenny gulasz z kurczakiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 podudzia z kością kurczaka
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- garść suszonych moreli
- sól, pieprz
- 1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
- 2 szklanki kuskusu
Sposób przygotowania
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.
Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.
Altom Valdinox Modern. Komp... | Ambition Fussion komplet ga... | Silit Zestawy garnków 21092... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz wołowo-bakłażanowy z Kapadocji
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie. dodajemy pokrojone w kostkę mięso, smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy, pieprzymy. Morele i estragon siekamy, wrzucamy do garnka owoce i połowę estragonu. Dodajemy pomidory razem z zalewą oraz porcję wody odmierzoną puszką po pomidorach. Dusimy na małym ogniu 30-40 minut, aż powstanie gęsty gulasz. Doprawiamy solą i pieprzem (możemy dodać też odrobinę chilli). Posypujemy resztą posiekanego estragonu.
Autor: Tomek Woźniak
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | Chodzież Serwis obiadowy Gl... | THK serwis obiadowy Garden ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz po góralsku
Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2-3 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 l bulionu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do rondla. Posiekane cebule uduś na smalcu, dodaj paprykę i koncentrat. Wymieszaj z mięsem, zalej szklanką (250 ml) bulionu i duś około godziny na wolnym ogniu. Kapustę wypłucz, jeśli nie chcesz, aby była za kwaśna, odciśnij, posiekaj i wymieszaj z mięsem. Dodaj kminek, czosnek, szczyptę przyprawy do gulaszu i resztę bulionu. Duś, aż mięso i kapusta będą miękkie. Podawaj z chlebem.
Gerpol Komplet noży SAKO | Home& You Komplet Noży ... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz z chorizo i kurczaka
(Dla 4 osób)
Składniki
- 4-5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 20 dag chorizo
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 20 dag (obranych ze skórki i posiekanych) pomidorów
- 40 dag mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 1 gałązka tymianku
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.
Fartuszek PRL - Rzeczy niem... | Fartuszki-Świntuszki - Fart... | Personalizowany fartuszek d... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie - nie odcedzając - mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.
Ladelle CAFE LATTE Rękawice... | Melconi Silikonowe rękawice... | Pikselowe Rękawice Kuchenne |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz z patelni
Niemcy kochają kiełbasy, parówki, serdelki. Podobno statystyczny obywatel pochłania co roku aż 25 kg różnorodnych wędlin! Po najlepsze kiełbaski trzeba się wybrać do Turyngii lub Berlina
Składniki
- 50 dag czerwonej pikantnej kiełbasy
- 8 małych ziemniaków
- 20 czarnych oliwek
- 1 ostra papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, czarny pieprz
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - około 15 minut (młode ziemniaki możesz ugotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 minut. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego. Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Ambition Patelnia Głęboka T... | Julienne Patelnia Głęboka I... | Fissler Patelnia Patelnia G... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz jagnięcy
Składniki:
- 60 dag łopatki jagnięcej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 cebula czerwona
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (lub 3 ziarna zmiażdżone w moździerzu)
- 1 gałązka rozmarynu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów pelati
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Później dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy go ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
Autor: Tomasz Woźniak
Gefu CARA Pojemnik na kuche... | Gomer Fartuch i akcesoria k... | Koziol 3014526 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Jagnięcina z Guinnessem zapiekana w cieście
(Dla 4 osób)
Składniki
- 35 dag łopatki jagnięcej bez kości
- oliwa
- 2 duże marchewki
- 200 g pieczarek
- 250 ml piwa Guinness
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jagnięcinę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchew oraz pieczarki kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso będzie zrumienione, a warzywa lekko miękkie, wlewamy piwo (ostrożnie, bo będzie się pienić). Gdy alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy musztardę i masło. Zdejmujemy gulasz z ognia i starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne (okrągłe, śr. 25 cm) wykładamy połową rozmrożonego ciasta francuskiego i wlewamy gulasz, przykrywamy go pozostałym ciastem. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor.
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 | Guardini 2szt foremki C0TC9A | Nuova R2S Komplet: 4 Rameki... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz z buraków z kawą
Składniki:
- 180 g czarnej soczewicy (namoczonej przez godzinę w gorącej wodzie)
- sól i czarny pieprz
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 buraki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 kostki (30 g) gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut - aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.
Autor: Marta Dymek
Balvi: Deska do krojenia se... | MID Zestaw z deską do kroje... | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gulasz z tofu w sosie curry
Składniki
- 50 dag tofu
- 2 pory
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 400 ml rosołu
- 2 listki laurowe
- 2 średnie jabłka
- 2 papryczki chilli
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- sól
Sposób przygotowania
Szklankę ryżu zalewamy 2 szklankami wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 min pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i owijamy garnek kocem, aby ryż ?doszedł?. Tofu kroimy w kostkę, pory w krążki grubości 1 cm, cebule w plastry. Rumienimy cebulę i tofu na oleju, polewamy rosołem. Dodajemy pory, papryczki, listki laurowe. Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Dodajemy do gulaszu. Mąkę ziemniaczaną łączymy z jogurtem i z curry, wlewamy do rondla z tofu. Przyprawiamy solą i cytryną. Posypujemy sezamem. Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.
Bloomingville pojemniki kuc... | Creative Tops Komplet: 3 Pu... | Joseph Joseph Pojemniki 98244 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |