Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Moskole z bryndzą (Fot. Arkadiusz Ścichocki)
albo talerz kwaśnicy na żeberkach. Na deser najlepszy będzie serowy kołacz. Do popicia - herbatka "z prądem". I już robi się ciepło...

Zupa dziadowska z bryndzą
Składniki
- 2 litry wywaru z warzyw
- 20 dag bryndzy owczej
- sól, pieprz
- 50 dag makaronu łazankowego
- 2 łyżki posiekanej natki
Sposób przygotowania
Zagotuj wywar z warzyw. Bryndzę rozetrzyj w miseczce i powoli dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Posól i popieprz. Podawaj z łazankami i natką.
![]() |
![]() |
![]() |
Mariapaula zestaw obiadowy ... | OXFORD PLATEAU LIZ Serwis o... | TUŁOWICE Zestaw obiadowy 12... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kwaśnica na żeberkach
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych)
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 listek laurowy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- kawałek pora
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła na zasmażkę
- sól, pieprz
- ew. kminek
Sposób przygotowania
Żeberka umyj i w całości ugotuj w 2 litrach wody razem z odciśniętą kiszoną kapustą oraz obranymi i pokrojonymi warzywami, listkiem laurowym i zielem angielskim. Osobno ugotuj obrane ziemniaki. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją dwiema łyżkami wody spod ziemniaków i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Posól i popieprz. Podawaj z całymi ziemniakami. Możesz dodać trochę kminku.

Moskole z bryndzą
Podobno pierwsi piekli je na Podhalu ROSYJSCY JEŃCY ? stąd nazwa. Dziś możesz je zamówić w każdej niemal szanującej się regionalnej restauracji.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
- 20 dag bryndzy
- 20 dag gotowanego boczku
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj, ostudź i rozgnieć (praską lub tłuczkiem). Do ziemniaków dodaj sól, mąkę i maślankę lub kwaśne mleko. Szybko wyrób ciasto na stolnicy (za długo wyrabiane staje się rzadkie), rozwałkuj i uformuj z niego placki o grubości 1 cm. Ułóż na natłuszczonej blaszce, na każdym moskolu połóż łyżkę bryndzy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj polane skwarkami z boczku.

Gulasz po góralsku
Składniki
- 1/2 kg wieprzowiny
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2-3 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 l bulionu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do rondla. Posiekane cebule uduś na smalcu, dodaj paprykę i koncentrat. Wymieszaj z mięsem, zalej szklanką (250 ml) bulionu i duś około godziny na wolnym ogniu. Kapustę wypłucz, jeśli nie chcesz, aby była za kwaśna, odciśnij, posiekaj i wymieszaj z mięsem. Dodaj kminek, czosnek, szczyptę przyprawy do gulaszu i resztę bulionu. Duś, aż mięso i kapusta będą miękkie. Podawaj z chlebem.

Bułeczki góralskie
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- sól
Farsz:
Sposób przygotowania
Zrób rozczyn, rozcierając drożdże z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalej dwiema szklankami ciepłej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszaj z cebulą, ostudź. Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, zagnieć ponownie. Z ciasta formuj niewielkie, dość grube placuszki. Układaj je na natłuszczonej blasze, smaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia, wypełnij je nadzieniem. Piecz ok. 40 minut w temp. 200°C.

The Beatles - LET IT BE
Składniki
- 1 cebula
- 20 dag boczku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- kapusty
- 4 jajka na twardo
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i boczek pokrój w kostkę i przysmaż na oleju na złoto. Dodaj do kapusty, podlej 1/2 szklanki wody i duś, aż kapusta będzie miękka. Jajka obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Zetnij wierzch każdego ziemniaka i delikatnie wydrąż środki łyżeczką. Wydrążone ziemniaki napełnij kapuścianym farszem i przykryj ściętymi wierzchołkami. Wszystkie ziemniaki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wierzch ziemniaków skrop 3-4 łyżkami mleka i polej zasmażką. Resztą mleka podlej ziemniaki od spodu. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.

Oscypek panierowany
Składniki
- 1 duży oscypek z krowiego lub owczego mleka
- 2 jajka
- 10 dag bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Oscypek pokrój na plastry o grubości pół centymetra i obtocz najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z pieczywem, żurawinami lub sosem cumberland.

Suropieki
Składniki
- 60 dag wieprzowiny od szynki
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 nieduży burak
- 1 dag rodzynek
- 1-2 kwaśne jabłka
Sos:
- 10 dag pieczarek
- 1/4 szklanki jasnego piwa
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 dag masła
- 5 dag suszonych śliwek bez pestek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- tymianek
- ziele angielskie
- jałowiec
- ew. natka do posypania
Sposób przygotowania
Mięso pokrój na płaty, rozbij, posól, obtocz w mące, usmaż na maśle. Zrób sos: namocz śliwki. Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, pieczarki i cebulę pokrój w talarki. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, smaż przez chwilę. Warzywa podduś na smalcu, wlej piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, dodaj pieczarki z cebulą, rodzynki i osączone śliwki. Wsyp przyprawy, wymieszaj. Do sosu włóż usmażone mięso, duś do miękkości na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania włóż obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Mięso wyjmij z rondla, sos przecedź lub przetrzyj przez sitko. Suropieki możesz ułożyć na grzankach z pszennej bułki i polać sosem.

Lin po góralsku
Składniki
- 1 kg lina
- 1 pęczek dymki
- mleko
- 5 dag masła
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- sól
- sok cytrynowy
Sos pomidorowy:
- 1 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na mniejsze cząstki
- 2 pokrojone na kawałki cebule
- szczypta tymianku
- lub bazylii (najlepsza oczywiście jest świeża)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Zrób sos: rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i podgrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję purée. Przygotuj rybę: namocz pokrojone dymki przez godzinę w mleku, a potem usmaż je na maśle (2-3 minuty). Dodaj do sosu pomidorowego, ugotuj. Sprawioną i umytą rybę pokrój w cienkie dzwonka, posól, skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na złoto. Włóż do żaroodpornej formy, polej sosem, zapiekaj ok. 15 minut w temp. 200°C. Podawaj z ziemniakami.

Kluski zakopiańskie
Składniki
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 20 dag bryndzy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- sól do smaku
- 3-4 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki, przepuść je przez maszynkę razem z bryndzą. Wymieszaj ze śmietaną i jajkami, posól, dodaj tyle mąki, aby ciasto nie było twarde. Uformuj wałki na posypanej mąką stolnicy, pokrój je ukośnie (jak kopytka), gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj z kwaśną śmietaną, możesz też odsmażyć na słonince albo polać zrumienioną tartą bułką.

Pęczak z grochem na wędzonce
Składniki
- 1/2 kg pęczaku
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 30 dag wędzonych kości lub żeberek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- 10 dag wędzonej słoniny
Sposób przygotowania
Pęczak zalej 7 szklankami wody, a groch 4 szklankami wody i mocz je osobno przez całą noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły. W trzecim garnku ugotuj żeberka oraz obrane i pokrojone warzywa. Włóż listek laurowy, przypraw solą i pieprzem. Gdy warzywa i żeberka zmiękną, połącz je z ugotowanym pęczakiem i grochem (wraz z wywarami). Słoninę pokrój, wytop z niej skwarki i polej nimi gotową potrawę.

Fasola z miodem
Trudno sobie wyobrazić coś prostszego, a smakuje naprawdę wyśmienicie! Polecam z miodem RZEPAKOWYM lub GRYCZANYM
Składniki
- 1 szklanka fasoli jaś
- 1/2 szklanki miodu
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Fasolę namocz w wodzie, odstaw na całą noc, a potem ugotuj. Miód rozpuść na małym ogniu i dopraw sokiem z cytryny. Gorącą fasolę polej gorącym sosem miodowym.

Zufki
Składniki
- 15 dag suszonych śliwek bez pestek
- 15 dag suszonych gruszek
- 1 litr serwatki
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 1 łyżka mąki
- sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania
Gruszki i śliwki zalej litrem wody, mocz całą noc, a potem ugotuj w tej samej wodzie. Gdy zmiękną, dodaj serwatkę i mleko, ponownie zagotuj. Śmietanę rozetrzyj z mąką. Dodaj parę łyżek wywaru spod owoców, wymieszaj, wlej do owoców. Zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku, podawaj od razu.

Kołacz z serem
Pyszny od razu po upieczeniu, najlepiej z herbatką po góralsku. A dla dzieci z dużym kubkiem CIEPŁEGO MLEKA lub kakao
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 15 dag cukru
- 4 dag drożdży
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- olejek pomarańczowy
Masa:
- 50 dag dobrego tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 15 dag cukru
- 3 jajka
- 2 białka
- 5 dag masła
- dowolne bakalie
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 4 dag masła
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka i cukru, odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Następnie dodaj do pozostałych składników ciasta, zagnieć i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące ? powinieneś wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza, aby było pulchne. Ponownie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-50 minut. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj masę serową: masło zmiksuj z cukrem, dodając po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Z pięciu białek ubij sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj bakalie. Przygotuj kruszonkę: masło i cukier roztop w garnku, wsyp mąkę i wymieszaj - powinny powstać okruszki. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wysmarowaną tłuszczem, na wierzchu rozprowadź masę serową. Na koniec posyp kruszonką. Piecz około godziny w temperaturze 200°C. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim kołacz do przestygnięcia ? w ten sposób nie opadnie.

Hałuszki z makiem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg maku
- sól, pieprz
- 25 dag cukru
- tłuszcz do formy
- 10 dag mąki
Sposób przygotowania
Obrane i umyte ziemniaki wrzuć na 10 minut do zimnej wody, potem wyjmij, zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij w ściereczce lub kilkakrotnie złożonej gazie. Dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku. Zagnieć ciasto. Natłuść blachę kawałkiem słoniny lub masłem. Z ciasta ulep nieduże kulki, ułóż je na blasze jedna obok drugiej. Wstaw do piekarnika, piecz około pół godziny w temp. 170-180°C. Upieczone hałuszki włóż do rondla. Mak zalej wrzątkiem, przykryj, po 20 minutach osącz i przepuść 3 razy przez maszynkę lub utrzyj do białości wałkiem. Potem wsyp cukier i ucieraj jeszcze jakieś 10 minut. Masą makową zalej hałuszki, wymieszaj.