Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Magazyn Kuchnia
Moskole z bryndzą

Moskole z bryndzą (Fot. Arkadiusz Ścichocki)

Znajdziecie tu trochę klasycznych dań z kuchni regionalnej, trochę tych nowszych, lekko zmodyfikowanych na użytek turystów, czyli ceprów. Góralskie dania najlepiej smakują, kiedy wracasz do domu po długim spacerze. Na rozgrzewkę zjadasz moskola prosto z piekarnika
albo talerz kwaśnicy na żeberkach. Na deser najlepszy będzie serowy kołacz. Do popicia - herbatka "z prądem". I już robi się ciepło...
1 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa dziadowska z bryndzą

Składniki

  • 2 litry wywaru z warzyw
  • 20 dag bryndzy owczej
  • sól, pieprz
  • 50 dag makaronu łazankowego
  • 2 łyżki posiekanej natki

 

Sposób przygotowania

Zagotuj wywar z warzyw. Bryndzę rozetrzyj w miseczce i powoli dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Posól i popieprz. Podawaj z łazankami i natką.

Zdjęcie Mariapaula zestaw obiadowy 12/41 dek.snow Zdjęcie OXFORD PLATEAU LIZ Serwis obiadowy i kawowy 42/6 Zdjęcie TUŁOWICE Zestaw obiadowy 12/41 - RÓŻA Dek 114
Mariapaula zestaw obiadowy ... OXFORD PLATEAU LIZ Serwis o... TUŁOWICE Zestaw obiadowy 12...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kwaśnica na żeberkach

Składniki

 

Sposób przygotowania

Żeberka umyj i w całości ugotuj w 2 litrach wody razem z odciśniętą kiszoną kapustą oraz obranymi i pokrojonymi warzywami, listkiem laurowym i zielem angielskim. Osobno ugotuj obrane ziemniaki. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją dwiema łyżkami wody spod ziemniaków i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Posól i popieprz. Podawaj z całymi ziemniakami. Możesz dodać trochę kminku.

3 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Moskole z bryndzą

Podobno pierwsi piekli je na Podhalu ROSYJSCY JEŃCY ? stąd nazwa. Dziś możesz je zamówić w każdej niemal szanującej się regionalnej restauracji.

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
  • 20 dag bryndzy
  • 20 dag gotowanego boczku

 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj, ostudź i rozgnieć (praską lub tłuczkiem). Do ziemniaków dodaj sól, mąkę i maślankę lub kwaśne mleko. Szybko wyrób ciasto na stolnicy (za długo wyrabiane staje się rzadkie), rozwałkuj i uformuj z niego placki o grubości 1 cm. Ułóż na natłuszczonej blaszce, na każdym moskolu połóż łyżkę bryndzy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj polane skwarkami z boczku.

4 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Gulasz po góralsku

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do rondla. Posiekane cebule uduś na smalcu, dodaj paprykę i koncentrat. Wymieszaj z mięsem, zalej szklanką (250 ml) bulionu i duś około godziny na wolnym ogniu. Kapustę wypłucz, jeśli nie chcesz, aby była za kwaśna, odciśnij, posiekaj i wymieszaj z mięsem. Dodaj kminek, czosnek, szczyptę przyprawy do gulaszu i resztę bulionu. Duś, aż mięso i kapusta będą miękkie. Podawaj z chlebem.

5 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Bułeczki góralskie

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Zrób rozczyn, rozcierając drożdże z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalej dwiema szklankami ciepłej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszaj z cebulą, ostudź. Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, zagnieć ponownie. Z ciasta formuj niewielkie, dość grube placuszki. Układaj je na natłuszczonej blasze, smaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia, wypełnij je nadzieniem. Piecz ok. 40 minut w temp. 200°C.

6 z 15
Fot. Bogdan Biay
Fot. Bogdan Biay

The Beatles - LET IT BE

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę i boczek pokrój w kostkę i przysmaż na oleju na złoto. Dodaj do kapusty, podlej 1/2 szklanki wody i duś, aż kapusta będzie miękka. Jajka obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Zetnij wierzch każdego ziemniaka i delikatnie wydrąż środki łyżeczką. Wydrążone ziemniaki napełnij kapuścianym farszem i przykryj ściętymi wierzchołkami. Wszystkie ziemniaki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wierzch ziemniaków skrop 3-4 łyżkami mleka i polej zasmażką. Resztą mleka podlej ziemniaki od spodu. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.

7 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Oscypek panierowany

Składniki

  • 1 duży oscypek z krowiego lub owczego mleka
  • jajka
  • 10 dag bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Oscypek pokrój na plastry o grubości pół centymetra i obtocz najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z pieczywem, żurawinami lub sosem cumberland.

8 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Suropieki

Składniki

Sos:

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój na płaty, rozbij, posól, obtocz w mące, usmaż na maśle. Zrób sos: namocz śliwki. Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, pieczarki i cebulę pokrój w talarki. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, smaż przez chwilę. Warzywa podduś na smalcu, wlej piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, dodaj pieczarki z cebulą, rodzynki i osączone śliwki. Wsyp przyprawy, wymieszaj. Do sosu włóż usmażone mięso, duś do miękkości na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania włóż obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Mięso wyjmij z rondla, sos przecedź lub przetrzyj przez sitko. Suropieki możesz ułożyć na grzankach z pszennej bułki i polać sosem.

9 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Lin po góralsku

Składniki

  • 1 kg lina
  • 1 pęczek dymki
  • mleko
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • sól
  • sok cytrynowy

 

Sos pomidorowy:

 

Sposób przygotowania

Zrób sos: rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i podgrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję purée. Przygotuj rybę: namocz pokrojone dymki przez godzinę w mleku, a potem usmaż je na maśle (2-3 minuty). Dodaj do sosu pomidorowego, ugotuj. Sprawioną i umytą rybę pokrój w cienkie dzwonka, posól, skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na złoto. Włóż do żaroodpornej formy, polej sosem, zapiekaj ok.  15 minut w temp. 200°C. Podawaj z ziemniakami.

10 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kluski zakopiańskie

Składniki

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 20 dag bryndzy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • jajka
  • sól do smaku
  • 3-4 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania

Obierz ziemniaki, przepuść je przez maszynkę razem z bryndzą. Wymieszaj ze śmietaną i jajkami, posól, dodaj tyle mąki, aby ciasto nie było twarde. Uformuj wałki na posypanej mąką stolnicy, pokrój je ukośnie (jak kopytka), gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj z kwaśną śmietaną, możesz też odsmażyć na słonince albo polać zrumienioną tartą bułką.

11 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pęczak z grochem na wędzonce

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pęczak zalej 7 szklankami wody, a groch 4 szklankami wody i mocz je osobno przez całą noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły. W trzecim garnku ugotuj żeberka oraz obrane i pokrojone warzywa. Włóż listek laurowy, przypraw solą i pieprzem. Gdy warzywa i żeberka zmiękną, połącz je z ugotowanym pęczakiem i grochem (wraz z wywarami). Słoninę pokrój, wytop z niej skwarki i polej nimi gotową potrawę.

12 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Fasola z miodem

Trudno sobie wyobrazić coś prostszego, a smakuje naprawdę wyśmienicie! Polecam z miodem RZEPAKOWYM lub GRYCZANYM

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolę namocz w wodzie, odstaw na całą noc, a potem ugotuj. Miód rozpuść na małym ogniu i dopraw sokiem z cytryny. Gorącą fasolę polej gorącym sosem miodowym.

13 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zufki

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gruszki i śliwki zalej litrem wody, mocz całą noc, a potem ugotuj w tej samej wodzie. Gdy zmiękną, dodaj serwatkę i mleko, ponownie zagotuj. Śmietanę rozetrzyj z mąką. Dodaj parę łyżek wywaru spod owoców, wymieszaj, wlej do owoców. Zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku, podawaj od razu.

14 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kołacz z serem

Pyszny od razu po upieczeniu, najlepiej z herbatką po góralsku. A dla dzieci z dużym kubkiem CIEPŁEGO MLEKA lub kakao

 

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag cukru
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • olejek pomarańczowy

 

Masa:

 

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 dag masła
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka i cukru, odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Następnie dodaj do pozostałych składników ciasta, zagnieć i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące ? powinieneś wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza, aby było pulchne. Ponownie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-50 minut. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj masę serową: masło zmiksuj z cukrem, dodając po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Z pięciu białek ubij sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj bakalie. Przygotuj kruszonkę: masło i cukier roztop w garnku, wsyp mąkę i wymieszaj - powinny powstać okruszki. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wysmarowaną tłuszczem, na wierzchu rozprowadź masę serową. Na koniec posyp kruszonką. Piecz około godziny w temperaturze 200°C. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim kołacz do przestygnięcia ? w ten sposób nie opadnie.

15 z 15
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Hałuszki z makiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg maku
  • sól, pieprz
  • 25 dag cukru
  • tłuszcz do formy
  • 10 dag mąki

 

Sposób przygotowania

Obrane i umyte ziemniaki wrzuć na 10 minut do zimnej wody, potem wyjmij, zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij w ściereczce lub kilkakrotnie złożonej gazie. Dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku. Zagnieć ciasto. Natłuść blachę kawałkiem słoniny lub masłem. Z ciasta ulep nieduże kulki, ułóż je na blasze jedna obok drugiej. Wstaw do piekarnika, piecz około pół godziny w temp. 170-180°C. Upieczone hałuszki włóż do rondla. Mak zalej wrzątkiem, przykryj, po 20 minutach osącz i przepuść 3 razy przez maszynkę lub utrzyj do białości wałkiem. Potem wsyp cukier i ucieraj jeszcze jakieś 10 minut. Masą makową zalej hałuszki, wymieszaj.

Więcej na ten temat: kuchnia góralska, kuchnia polska