Gotuję z winem, czasami nawet dodaję do potrawy

Magazyn Kuchnia
Steki z jelenia z sosem z grzańca

Steki z jelenia z sosem z grzańca (Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl)

Gdy temperatura niska, pomaga grzane wino. Jeszcze zimno? No to chlup - trochę grzańca do sosu. I parę łyżek do marynaty. Do ciasta też nie zaszkodzi. Teraz na twarz wychodzi ten właściwy rumieniec
1 z 5
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Steki z jelenia z sosem z grzańca

(dla 6 osób)

 

Marynata:

  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 3 goździki
  • 1 kawałek cynamonu
  • 4 jagody jałowca (zmiażdżone)
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

W dużej misce łączymy składniki marynaty. Zanurzamy w niej steki, tak by płyn całkowicie je przykrył. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Szalotki obieramy, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy na złoty kolor przez 30 minut. Wyjmujemy mięso z lodówki, marynatę cedzimy wprost na patelnię. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę. Mieszamy mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody, dodajemy do sosu i, mieszając, gotujemy, aż sos lekko się zagęści.

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy steki po 4 minuty z obu stron (w środku mają być różowe!). Podajemy z szalotkami i ciepłym sosem.

Zdjęcie Gigantyczny Kieliszek do Wina Zdjęcie Kieliszki kryształowe do wina 5789 Zdjęcie Leonardo Kieliszek do wina białego Volterra 020764
Gigantyczny Kieliszek do Wina Kieliszki kryształowe do wi... Leonardo Kieliszek do wina ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. M&K Duklas Duklas.pl
Fot. M&K Duklas Duklas.pl

Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę.

Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200°C. Podajemy na przekąskę.

Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.

Zdjęcie Berghoff Orion korkociąg 1105000 Zdjęcie Bezwstydny korkociąg 8953 Zdjęcie POLIFLAME Korkociąg
Berghoff Orion korkociąg 11... Bezwstydny korkociąg 8953 POLIFLAME Korkociąg
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. M&K Duklas Duklas.pl
Fot. M&K Duklas Duklas.pl

Galaretki z glögga

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 8 kapsułek kardamonu
  • 1 kawałek cynamonu
  • cienko obrana skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny (pokrojona w paseczki)
  • 4 goździki
  • 75 ml wódki
  • 50g rodzynek
  • 200 ml porto ruby
  • 12 płatków żelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 1 butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina
  • 150 g cukru
  • 80 g obranych migdałów

 

Sposób przygotowania

Miażdżymy kardamon, wkładamy do miseczki razem z cynamonem, goździkami i skórką, zalewamy wódką. Przykrywamy i odstawiamy na 2 dni. Rodzynki zalewamy porto, również odstawiamy na 2 dni. Robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy według wskazówek na opakowaniu. Wódkę razem z przyprawami wlewamy do rondelka, dodajemy wino i cukier. Wlewamy również porto, w którym moczyliśmy rodzynki (te zostawiamy do dekoracji).
Podgrzewamy wszystko, chwilę przez zagotowaniem zdejmujemy z ognia, cedzimy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy, po czym wlewamy glögg do foremek na galaretki. Chłodzimy 2-3 godziny, aż się zetną. Lekko prażymy migdały. Zastudzone galaretki wyjmujemy z foremek, dekorujemy migdałami i rodzynkami.

Zdjęcie Iittala Karafka Kartio Zdjęcie Karafka Nota Fratelli 36898 Zdjęcie Peugeot - Karafka CORDOBA
Iittala Karafka Kartio Karafka Nota Fratelli 36898 Peugeot - Karafka CORDOBA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. M&K Duklas Duklas.pl
Fot. M&K Duklas Duklas.pl

Królik w grzanym winie

(dla 4 osób)

 

Składniki:

 

Marynata:

  • 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
  • po 1 gałązce tymianku i rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone, ale z łupiną)
  • 1/4 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 pomarańcza (pokrojona w plastry)

 

Do pieczenia:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty, zanurzamy w niej królika, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i dzielimy na porcje. Marynatę cedzimy i zostawiamy. W żaroodpornym naczyniu (najlepiej w żeliwnym garnku) rozgrzewamy oliwę, przez minutę podsmażamy cebulę, selera i marchewki.

Wkładamy kawałki królika i obsmażamy. Wlewamy marynatę i dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez godzinę. Odkrywamy, dodajemy przecier pomidorowy i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Posypujemy natką i podajemy na obiad - dobrym dodatkiem będą np. ziemniaki oraz zielona sałata w lekkim sosie winegret.

Zdjęcie Emalia Silesia Rybnik Komplet garnków PURPLE CLASSICO 4 19029 Zdjęcie Tescoma Komplet garnków Ultima 780610 Zdjęcie WMF Komplet Garnków Bueno Induction 05/8900/4290
Emalia Silesia Rybnik Kompl... Tescoma Komplet garnków Ult... WMF Komplet Garnków Bueno I...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. M&K Duklas Duklas.pl
Fot. M&K Duklas Duklas.pl

Czekolada z winem i czekolada z winem

Składniki na ciastka:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią
  • jajka
  • 250 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady startej na wiórki
  • 125 ml grzańca (zimnego; można kupić gotowy lub zrobić samemu, podgrzewając wino z korzennymi przyprawami)

 

Glazura:

  • 10 łyżek grzańca (zimnego)
  • 250 g cukru pudru
  • 125 g migdałów

 

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy czekoladę i wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180°C.
Robimy glazurę, ucierając wino z cukrem pudrem. Smarujemy ciasto, posypujemy je pokrojonymi w słupki migdałami. Gdy glazura zastygnie, kroimy ciasto w trójkąty. Możemy podać z gorącą czekoladą.

 

Składniki na czekoladę z winem:

  • 400 g brązowego cukru
  • 200 g kakao
  • 2 kawałki cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 8 goździków
  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 2 sparzone mandarynki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Rozcieramy kakao i cukier ze szklanką wody, dodajemy przyprawy, wlewamy jeszcze półtorej szklanki wody, podgrzewamy, mieszamy z pokruszoną czekoladą. Wkładamy mandarynki (nieobrane, przekrojone na połówki) i rozmaryn. Odstawiamy na 10 minut. Wlewamy wino i znów podgrzewamy. Przed podaniem cedzimy.

Zdjęcie Ambition Komplet deserowy Fala OPT13982 Zdjęcie AMBITION komplet kawowy Alicante 12el. Zdjęcie DUO komplet serwis obiadowy kawowy 30el FALA DU-5907666509173
Ambition Komplet deserowy F... AMBITION komplet kawowy Ali... DUO komplet serwis obiadowy...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: grzane wino, przepisy na zimę