Gotuję z winem, czasami nawet dodaję do potrawy
Steki z jelenia z sosem z grzańca (Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl)
Steki z jelenia z sosem z grzańca
(dla 6 osób)
Marynata:
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru muscovado
- 3 goździki
- 1 kawałek cynamonu
- 4 jagody jałowca (zmiażdżone)
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Oraz:
- 6 steków z jelenia (ewentualnie z sarny)
- 20 szalotek
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml domowego bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania
W dużej misce łączymy składniki marynaty. Zanurzamy w niej steki, tak by płyn całkowicie je przykrył. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Szalotki obieramy, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy na złoty kolor przez 30 minut. Wyjmujemy mięso z lodówki, marynatę cedzimy wprost na patelnię. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę. Mieszamy mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody, dodajemy do sosu i, mieszając, gotujemy, aż sos lekko się zagęści.
Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy steki po 4 minuty z obu stron (w środku mają być różowe!). Podajemy z szalotkami i ciepłym sosem.
Gigantyczny Kieliszek do Wina | Kieliszki kryształowe do wi... | Leonardo Kieliszek do wina ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem
(dla 4 osób)
Składniki
- 16 migdałów bez skórki
- 16 dużych suszonych śliwek bez pestek
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 bryłka kandyzowanego imbiru (można kupić np. w herbaciarniach)
- 1 kawałek cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4 goździki
- 4 kapsułki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 liść laurowy
- po kawałku skórki obranej z pomarańczy i cytryny
- 8 plastrów surowego wędzonego boczku lub pancetty
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę.
Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200°C. Podajemy na przekąskę.
Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.
Berghoff Orion korkociąg 11... | Bezwstydny korkociąg 8953 | POLIFLAME Korkociąg |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Galaretki z glögga
(dla 6 osób)
Składniki
- 8 kapsułek kardamonu
- 1 kawałek cynamonu
- cienko obrana skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny (pokrojona w paseczki)
- 4 goździki
- 75 ml wódki
- 50g rodzynek
- 200 ml porto ruby
- 12 płatków żelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
- 1 butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 150 g cukru
- 80 g obranych migdałów
Sposób przygotowania
Miażdżymy kardamon, wkładamy do miseczki razem z cynamonem, goździkami i skórką, zalewamy wódką. Przykrywamy i odstawiamy na 2 dni. Rodzynki zalewamy porto, również odstawiamy na 2 dni. Robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy według wskazówek na opakowaniu. Wódkę razem z przyprawami wlewamy do rondelka, dodajemy wino i cukier. Wlewamy również porto, w którym moczyliśmy rodzynki (te zostawiamy do dekoracji).
Podgrzewamy wszystko, chwilę przez zagotowaniem zdejmujemy z ognia, cedzimy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy, po czym wlewamy glögg do foremek na galaretki. Chłodzimy 2-3 godziny, aż się zetną. Lekko prażymy migdały. Zastudzone galaretki wyjmujemy z foremek, dekorujemy migdałami i rodzynkami.
Iittala Karafka Kartio | Karafka Nota Fratelli 36898 | Peugeot - Karafka CORDOBA |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Królik w grzanym winie
(dla 4 osób)
Składniki:
- 1 tuszka królika
Marynata:
- 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
- po 1 gałązce tymianku i rozmarynu
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone, ale z łupiną)
- 1/4 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 pomarańcza (pokrojona w plastry)
Do pieczenia:
- 1 łyżka oliwy
- 1 posiekana cebula
- 2 łodygi selera naciowego (grubo posiekane)
- 2 pokrojone w sporą kostkę marchewki
- 150 ml octu z białego wina
- 100 g cukru muscovado
- 3 łyżki rodzynek
- szczypta mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty, zanurzamy w niej królika, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i dzielimy na porcje. Marynatę cedzimy i zostawiamy. W żaroodpornym naczyniu (najlepiej w żeliwnym garnku) rozgrzewamy oliwę, przez minutę podsmażamy cebulę, selera i marchewki.
Wkładamy kawałki królika i obsmażamy. Wlewamy marynatę i dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez godzinę. Odkrywamy, dodajemy przecier pomidorowy i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Posypujemy natką i podajemy na obiad - dobrym dodatkiem będą np. ziemniaki oraz zielona sałata w lekkim sosie winegret.
Emalia Silesia Rybnik Kompl... | Tescoma Komplet garnków Ult... | WMF Komplet Garnków Bueno I... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Czekolada z winem i czekolada z winem
Składniki na ciastka:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady startej na wiórki
- 125 ml grzańca (zimnego; można kupić gotowy lub zrobić samemu, podgrzewając wino z korzennymi przyprawami)
Glazura:
- 10 łyżek grzańca (zimnego)
- 250 g cukru pudru
- 125 g migdałów
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy czekoladę i wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180°C.
Robimy glazurę, ucierając wino z cukrem pudrem. Smarujemy ciasto, posypujemy je pokrojonymi w słupki migdałami. Gdy glazura zastygnie, kroimy ciasto w trójkąty. Możemy podać z gorącą czekoladą.
Składniki na czekoladę z winem:
- 400 g brązowego cukru
- 200 g kakao
- 2 kawałki cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 8 goździków
- 500 g gorzkiej czekolady
- 2 sparzone mandarynki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina
Sposób przygotowania:
Rozcieramy kakao i cukier ze szklanką wody, dodajemy przyprawy, wlewamy jeszcze półtorej szklanki wody, podgrzewamy, mieszamy z pokruszoną czekoladą. Wkładamy mandarynki (nieobrane, przekrojone na połówki) i rozmaryn. Odstawiamy na 10 minut. Wlewamy wino i znów podgrzewamy. Przed podaniem cedzimy.
Ambition Komplet deserowy F... | AMBITION komplet kawowy Ali... | DUO komplet serwis obiadowy... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |