Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

ob
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem

Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem (Fot. BBS)

Jeśli szykujecie się na wielkie karnawałowe świętowanie, przygotujcie się również na jutro. Na ból głowy i inne nieprzyjemne kacowe dolegliwości najlepsze są rzeczy tłuste, kwaśne i rozgrzewające. I nie martwcie się, będzie dobrze!
1 z 22
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kaszanka z jajkami

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g kaszanki
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek lubczyku
  • tosty lub bagietka do podania

Sposób przygotowania

Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę i smażymy 
2-3 minuty, aż zmięknie. Wrzucamy kawałki kaszanki i smażymy jeszcze 5 minut. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem, przykrywamy i smażymy 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami lub chrupiącą bagietką.

2 z 22
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Bloody Bull (Bloody Mary z bulionem)

Składniki

  • 40 ml  wódki
  • 40 ml  zimnego bulionu
  • 40 ml  soku pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka  chrzanu
  • kilka kropli  sosu Worcestershire
  • kilka kropli  tabasco
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • lód
  • seler naciowy lub cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Dekorujemy selerem naciowym lub cytryną.

3 z 22
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Puszysta jajecznica chrzanowa

(dla 2 osób)

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy stalową miseczkę o cienkich ściankach. Wbijamy jajka i lekko ubijamy, aż powoli zaczną się ścinać. Po 2-3 minutach jajecznica powinna być gotowa. Dodajemy chrzan i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zrumienionej w opiekaczu chrupiącej kromce chleba, z dodatkiem pomidorków koktajlowych z rozmarynem.

4 z 22
Fot. BBS
Fot. BBS

Rosół według pięciu przemian

Potrawa skomponowana według zasady pięciu przemian: Ogień-Ziemia-Metal-Woda-Drzewa.

 Składniki

  • 30 dag mięsa wołowego
  • i 2 małe wołowe kości
  • 40 dag jagnięciny
  • 1 kurczak
  • lub 1 ogon wołowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 5-6 goździków
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • lub 6 jagód jałowca

Sposób przygotowania

Przygotowanie: Kości i wszystkie gatun-ki mięsa zalewamy zimną wodą, tak by je przykryła, i gotujemy, aż pojawią się szumowiny. Przecedzamy, płuczemy garnek. Wlewamy świeżą wodę (4 l).

O Wodę zagotowujemy, wkładamy całe mięso i kości, Z wlewamy olej i zagotowujemy. M Wrzucamy imbir oraz przyprawy do smaku: goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu, nasiona kolendry. WSolimy. D Wlewamy sok z cytryny. O Dodajemy słodką paprykę lub jagody jałowca. Rosół gotujemy na małym ogniu pod przykryciem minimum 2,5 godz. Można gotować go na małym ogniu przez całą noc  jednak mięso należy wyjąć zaraz po ugotowaniu (i wykorzystać do innej potrawy), a rosół dalej gotować tylko na kościach. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową (Z), trochę suszonych ziół (M), i chwilę pogotujemy (warzywa powinny być chrupkie). Na koniec dodajmy jeszcze trochę sosu sojowego (W), natkę pietruszki, (D) i nieco kurkumy (O). Rosół z warzywami można zabrać w termosie do pracy na drugie śniadanie.

5 z 22
Fot. TimeMachine
Fot. TimeMachine

Soljanka

(dla 6 osób)

Składniki

  • 300 g wołowiny (antrykot lub rozbratel)
  • 30 g smalcu
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 200 ml soku z ogórków kiszonych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie odkrawając tłuszczu, podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor. Na tym samym tłuszczu obsmażamy boczek - w całości, z każdej strony. Zagotowujemy bulion, wkładamy podsmażoną wołowinę, gotujemy 1,5 godziny - do miękkości. Szklimy posiekaną cebulę na tym samym smalcu, na którym smażyło się mięso. Pod koniec smażenia dodajemy do niej trochę przecieru pomidorowego i smażymy, mieszając, aż zabarwi się na czerwono. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym boczkiem. Gotujemy, aż boczek zmięknie. Teraz wrzucamy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy 15 minut, dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem skrapiamy zupę sokiem z cytryny, każdą porcję dekorując kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

6 z 22
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Szczi

Składniki

  • 50 dag  kapusty kiszonej
  • 4 łyżki  masła
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 marchewka
  • 2 dag  pietruszki
  • 10 dag  cebuli
  • 3-4 łyżki  przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • śmietana
  • natka, szczypiorek, koperek

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, wlewamy tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykrywamy i dusimy 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kroimy marchewkę, pietruszkę i cebulę, podsmażamy je na pozostałym maśle. Dodajemy przecier, smażymy razem jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Następnie wlewamy resztę wrzącego rosołu, gotujemy przez 20-30 minut. Dodajemy sól, pieprz i listek laurowy, gotując razem jeszcze 5-10 minut. Przelewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.

7 z 22
Fot. BBS
Fot. BBS

Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem

Przepis dla 4-6 osób

Składniki

  • 2-3 łyżki mąki
  • 50 dag kurczaka (kawałki piersi, udka bez kości i skóry)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka (40 dag) krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 5-6 suszonych moreli
  • 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól do smaku i pieprz

Sposób przygotowania

Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

8 z 22
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa musztardowa

dla 4 osób

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub grzybów leśnych
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 obrany i starty na drobnej tarce ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • 1 pokrojona w cienkie krążki cebulka dymka

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy masło i lekko je rumienimy. Wkładamy grzyby, smażymy, mieszając, aż sok, który puszczą, całkowicie wyparuje (10 minut). Oprószamy mąką, zasmażamy przez minutę, mieszając. Wlewamy bulion i sherry, dodajemy musztardę i startego ziemniaka. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, przed podaniem dekorujemy krążkami dymki.

9 z 22
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim

dla 6 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 12 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 12 plastrów bekonu lub szynki
  • 6 angielskich muffinów przekrojonych na połówki (lub bułek)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki

Sos holenderski

  • 200 g masła
  • 150 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

W rondlu topimy masło, smażymy na nim szynkę - po minucie z każdej strony. Robimy sos: masło podgrzewamy, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35°C. W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak aby płyn lekko bulgotał. Jajka wbijamy kolejno najpierw do filiżanki lub na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy je do wody z octem. Gotujemy, od czasu do czasu delikatnie odwracając jajka łyżką, aby białko zamknęło się wokół żółtka (3-5 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Delikatnie osuszamy jajka drugim kawałkiem ręcznika kuchennego. Tostujemy połówki muffinów, układamy po dwie na sześciu podgrzanych talerzykach. Na każdej połówce kładziemy kawałek szynki i jajko w koszulce, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i podajemy.

10 z 22
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Ostra zupa pomidorowa

Składniki

  • 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 10 g cukru pudru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 15 g przecieru pomidorowego
  • 10 g chrzanu
  • 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
  • 60 ml wódki
  • 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 4 cienkie plasterki cytryny

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.

11 z 22
Fot. Jakub Pajewski
Fot. Jakub Pajewski

Angielska lemoniada

Składniki

  • 1 l wody mineralnej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka soku i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • listki mięty
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Odmierzamy szklankę wody, zagotowujemy ją i rozpuszczamy w niej cukier, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy całkiem się rozpuści, schładzamy. Dodajemy sok, skórkę z cytryny i resztę wody, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Podajemy z plasterkami cytryny, lodem i listkami mięty.

12 z 22
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa z kefirem

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 małe pory
  • 2 małe cebule
  • 1 mała pietruszka
  • 1 żółtko
  • 4 pojemniki (po 50 dag) kefiru
  • sól
  • 3 listki lubczyku
  • szczypta cukru
  • trochę pieprzu
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Jarzyny rozdrabniamy i miksujemy z żółtkiem. Dodajemy kefir, mieszamy i przyprawiamy solą, lubczykiem, cukrem oraz pieprzem. Wlewamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z wiejskim chlebem.

13 z 22
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożona krwawa Mary

(ok. 6 porcji)

Składniki

  • 500 ml soku pomidorowego
  • mała garstka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli selerowej
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wódki
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu Tabasco

Sposób przygotowania

Miksujemy razem sok pomidorowy, natkę pietruszki, sól selerową, sok i wódkę oraz oba sosy. Wlewamy do zabawnych foremek, np w kształcie serca, i zamrażamy. Gdy drink zastygnie, wyjmujemy go z foremek, dekorujemy grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem.

14 z 22
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Ogórki orientalne

Składniki

  • 1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro)

Sposób przygotowania

Ogórki płuczemy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przepłukujemy je wodą, odcedzamy i przekładamy do miski. W małym rondelku zagotowujemy resztę składników, mieszając, aż cukier się rozpuści. Ciepłą marynatą polewamy ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.

15 z 22
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Gulasz z chorizo i kurczaka

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 4-5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 20 dag chorizo
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 20 dag (obranych ze skórki i posiekanych) pomidorów
  • 40 dag mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.

16 z 22
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Zupa wietnamska z wieprzowiną

(dla 6 osób)

Składniki

  • 35 dag szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 20 dag) pokrojona w cieniutkie paseczki
  • 2 pory
  • 1 łyżka posiekvanego świeżego imbiru
  • 2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 1 kubek (mogą być wszystkie razem lub jedno zioło) porwanych liści kolendry
  • bazylii
  • mięty

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pocięte pory i imbir. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i rosół. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka, czyli około 10 minut. Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki. Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy garścią ziół.

17 z 22
Fot. Marcin Kielbiewski
Fot. Marcin Kielbiewski

Zupa cytrynowa

(dla 4 osób)

Składniki

  • 30 dag cielęciny z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml śmietany
  • 6 dag kaszy jęczmiennej
  • 2 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Opłukane mięso, obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę wkładamy do garnka z 1 l wody, solimy i gotujemy rosół. Oddzielnie gotujemy kaszę w 1 1/2 szklanki wody z dodatkiem masła. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy trochę rosołu, mieszamy i łączymy z resztą zupy. Solimy do smaku, wrzucamy posiekaną natkę, wlewamy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy żółtkami i śmietaną. Podajemy z cienkimi plasterkami cytryny.

18 z 22
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem

(na 9-10 szklanek 200 ml)

Składniki

  • 2-2,5 kg zielonych, kwaskowatych jabłek (najlepiej odmiany Granny Smith)
  • 1,5-2 kg soczystej marchewki
  • 1 cały średniej wielkości świeży korzeń imbiru
  • lód

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Usuwamy pianę z wierzchu, odmierzamy litr soku. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę, odmierzamy 850 ml soku. Następnie wyciskamy sok z imbiru, odmierzamy 2-3 łyżki. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy z lodem. Uwaga: jeśli nie mamy w domu sokowirówki, możemy użyć jednodniowego soku marchewkowego oraz nie pasteryzowanego soku jabłkowego. Jeśli napój ma być przeznaczony dla dorosłych, sok jabłkowy można zastąpić bardzo zimnym cydrem. Aby otrzymać sok z imbiru, należy pokroić obrany korzeń na kawałeczki, zmiksować go w blenderze, a następnie zawinąć w podwójnie złożoną gazę i mocno wycisnąć.

19 z 22
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Kwaśna zupa z rukoli

Składniki

  • 50 g masła
  • 3 dymki (posiekane)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 400 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  • 600-700 ml bulionu drobiowego
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 200 g rukoli
  • 4 łyżki tabasco green
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

W garnku na maśle szklimy dymki, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wrzucamy ziemniaki i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy śmietankę, tabasco i posiekaną rukolę, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Lekko studzimy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, rozlewamy do miseczek i skrapiamy jeszcze tabasco.

20 z 22

Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym

(Dla 4-6 osób)

Składniki

  • 150 g czerwonej fasoli
  • 1 listek laurowy
  • 3 cebule
  • 4-5 goździków
  • sól
  • 100 ml oleju
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonych

Do smaku:

  • pieprz, chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g)

Ciasto:

  • 1/2 szklanki grubej polenty instant
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100 g tartego ostrego żółtego sera
  • sól

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, po czym gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i jedną cebulą naszpikowaną goździkami. Solimy w połowie gotowania. Na rozgrzanym oleju, w garnku o grubym dnie, szklimy pozostałe cebule pokrojone w kostkę, dodajemy mięso i smażymy, aż przestanie być różowe. Dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sos sojowy oraz pół szklanki wody i dusimy przez 30 minut. Dodajemy odcedzoną fasolę i pomidory, jeśli trzeba - trochę wody z gotowania fasoli. Mie-szamy, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 30 minut. Mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej - wszystkie mokre. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W naczyniu żaroodpornym układamy chilli con carne. Mieszamy ze sobą szybko wszystkie składniki ciasta. Wilgotnym ciastem zalewamy chilli i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto się zrumieni.

21 z 22
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sorbet z buraków

Składniki

  • 10 buraków
  • 1 szklanka soku jabłkowego z kartonu
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Buraki pieczemy (180 st.), aż będą miękkie (ok. 1/2 godz.). Następnie miksujemy wraz z sokiem jabłkowym. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Przekładamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika, mieszając co jakiś czas, aby masa nie zamarzła. Wyjmujemy pół godziny przed podaniem. Nakładamy do pucharków łyżką do lodów.

22 z 22
Fot. Giedré Barauskiené
Fot. Giedré Barauskiené

Ziemniaki pieczone z jajkiem, prosciutto i chilli

(dla 4 osób)

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kawałek masła
  • 12 plastrów prosciutto lub szynki serrano
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 120 g startego cheddara
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • 1-2 suszone czerwone papryczki chilli (oczyszczone z pestek)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Płuczemy i obieramy ziemniaki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy mniej więcej 20 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy na cząstki. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy kawałki ziemniaków na średnim ogniu na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smarujemy masłem cztery żaroodporne miseczki. Wykładamy je szynką i wypełniamy ziemniakami. Mieszamy śmietanę, starty ser, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą ziemniaki w miseczkach. Do każdej wbijamy po jajku, posypujemy pokruszonymi papryczkami. Wstawiamy miseczki do brytfanny, wlewamy do niej wodę, tak aby sięgała do połowy naczynek. Pieczemy w 180°C przez jakieś 20 minut, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.

Więcej na ten temat: dania na kaca, jajecznica, rosół