Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Tarta cebulowa
Składniki
- po 1 cebuli czerwonej i cukrowej
- 1 por
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej zawierającego prawdziwe masło)
- 10 dag bryndzy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta tymianku
Sposób przygotowania
Obie obrane cebule i jasną część umytego pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy, czosnek rozcieramy nożem na papkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy bryndzą utartą ze śmietaną i tymiankiem. Na masę serową wykładamy cebulkę. Tartę pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 minut - do zrumienienia brzegów.
Uwaga: Podobny farsz możemy nałożyć na pizzę. W tym przypadku utarty ser warto ułożyć na wierzchu cebulowej mieszanki.

Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo
(Dla 4-6 osób)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 80 g masła
- 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
- 4 duże jajka
- 300 ml 12% śmietany
- 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę
- 1 pęczek kolendry
- garść szałwii
- 10 dag groszku
- 80 g pokruszonej na małe kawałki fety
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę i pokrojone zioła oraz groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180oC. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno.

Tartaletki z cukinią
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- 1 jajko
Farsz:
- 2 duże cukinie
- 1 łyżka soli
- 5 dag masła
- 1 pęczek dymki
- 150 ml kremówki śmietany
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.

Tarta z sardynkami
(na formę o średnicy 24 cm)
Składniki
- 300 g słonego kruchego ciasta
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa
- 1 por
- sól, pieprz
- 400 g dyni (np. piżmowej)
- 200 g sardynek z puszki
- 1 pomidor
- garść czarnych oliwek
- 2 gałązki natki
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układa-my na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą
Ciasto Neli Rubinstein:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 125 g zimnego masła
- 125 g zimnego naturalnego serka homogenizowanego
Oraz:
- 800 g ziemniaków o zwartym miąższu (np. Charlotte)
- 7 łyżek oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki tapenady z czarnych oliwek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
- 1 jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
Mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy. Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki. Resztką oliwy natłuszczamy formę, rozkładamy na dnie ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w 210°C.
Autor
Dariusz Kaźmierczuk
Tarta ze słodkimi ziemniakami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 por
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 200 g sera roquefort
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki. Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200°C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.

Tarta Tatin z wieprzowiną i suszonymi śliwkami
Składniki
- 2 cebule
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 1 kostka bulionu wołowego
- 30 g masła
- 300 g suszonych śliwek bez pestek
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 porcja kruchego ciasta Neli Rubinstein
- 1 jajko rozmącone z odrobiną wody
Sposób przygotowania
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wieprzowinę kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Rozpuszczamy kostkę bulionową w szklance letniej wody. W rondelku podgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i mięso, dodając po trochu bulion wołowy i suszone śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 15 minut, aż bulion wyparuje. Formę do ciasta smarujemy olejem, układamy suszone śliwki z cebulą i kawałki wieprzowiny, przykrywamy kruchym ciastem Neli Rubinstein, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą i nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy 25 minut w 210°C. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
Autor
Dariusz Kaźmierczyk
Tarta ziemniaczano-buraczana
dla 6 osób
Składniki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smaku
- biały ocet winny do smaku
- 1 mały czerwony burak, obrany
- 1 mały żółty burak, obrany kilka ziemniaków purpurowych lub fioletowych, obranych kilka ziemniaków białych, kremowych lub żółtych, obranych
- sól i pieprz do smaku
- 100 g startego sera gruyere
- 500 g ciasta francuskiego
- kilka gałązek tymianku i oregano
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy - szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy 2 łyżki octu i chwilę podsmażamy. Kroimy warzywa w plastry o grubości 1 cm. Wszystkie ziemniaki i buraki (każdy kolor oddzielnie) mieszamy z odrobiną oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednej blasze układamy warstwę ziemniaków, na drugiej - buraków. Wkładamy blachy do piekarnika na 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Prostokątną lub owalną formę smarujemy oliwą, na dnie ciasno układamy warstwę ziemniaków i buraków. Na nich rozkładamy cebulę, posypujemy posiekanymi listkami tymianku i oregano oraz serem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie na grubość 1/2 cm. Kładziemy płat ciasta na warzywach, dociskając brzeg do boków formy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby dać ujście parze. Pieczemy 30 minut. Wykładamy tartę na talerz (warzywami do góry). Skrapiamy oliwą i octem.
Autor
Olga Badowska
Pikantna tarta z kaparami
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g schłodzonego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 3 łyżki oliwy
- 1 kg pokrojonej w cienkie piórka cebuli
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżka osączonych kaparów
- 20 czarnych oliwek
- 16 filecików anchois
- oliwa do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Przesianą mąkę mieszamy z solą, pokrojonym na kawałeczki masłem i oliwą. Wlewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Robimy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek, listek laurowy i tymianek, mieszamy, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 45 minut, aż cebula będzie miękka. Odkrywamy rondel, pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut, aby cebula się przyrumieniła i aby odparował nadmiar płynu. Dodajemy kapary, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy nadzienie ostygnie, wyrzucamy listek laurowy. Rozgrzewamy piekarnik do 200-210°C. Formę natłuszczamy oliwą, układamy w niej rozwałkowane ciasto, formując wysoki brzeg. Na cieście równomiernie rozkładamy nadzienie cebulowe, układamy anchois i posypujemy oliwkami. Pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło.

Bolognese w cieście
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pęczek oregano
- 10 kropli sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.