Uwaga! Bo będę jadła śledzie!
Śledzie (Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)
Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną, majonezem i świeżym szczypiorkiem
Składniki
- 6-8 filetów śledziowych matiasów
- 1/2 szklanki mleka
- 1 winne jabłko
- 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 5 dag)
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki curry
- cukier i sól do smaku
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania
Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godz. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Mieszamy: skórkę pomarańczową, jabłko, majonez, śmietanę, sok z cytryny, curry, cukier i sól. Układamy śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.
Śledzie w oleju z porem i kaparami
Składniki
- 6-8 filetów śledziowych
- śledziowych
- 1 mała puszka anchois
- 2 nieduże pory
- 1 szklanka dobrej oliwy
- 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki małych kaparów z zalewy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ew. szczypta soli
Sposób przygotowania
Filety kroimy na nieduże kawałki, anchois - na jeszcze mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki i dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oliwy. Studzimy i łączymy ze śledziami. Jeżeli potrzeba, dosalamy.
Śledzie w marynacie czerwonej, korzennej
Składniki
- 6-8 filetów śledziowych
- 4 czerwone cebule
- 5 łyżek oliwy
- 8 goździków
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 1-2 łyżki rodzynek
Sposób przygotowania
Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na jedną dobę.
Śledzie warzywne
Składniki
- 6-8 filetów śledziowych
- 2 pomidory
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gotowana marchewka
- 1 gotowana pietruszka
- 3 korniszony
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Na sos:
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania
Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Selera kroimy bardzo drobno, pietruszkę i marchewkę - w plasterki, korniszony i cebulę również w kostkę. Mieszamy składniki sosu. Warzywa rozkładamy równomiernie na śledziach i polewamy sosem.
Sałatka śledziowa z orzechami
Składniki
- 4-6 filetów śledziowych
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 2-3 konserwowe papryki
- 10 dag zielonych oliwek bez pestek
- 1 puszka białej fasoli
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Do posypania:
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka siekanej natki
Sposób przygotowania
Śledzie kroimy na kawałki, ser w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy oliwki, odsączoną fasolę. Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim śledzia. Posypujemy orzechami i natką.