Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

Dorota Próchniewicz
Śledzie

Śledzie (Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Co to za dziwna ryba: tania, słona, niedelikatna, lecz cokolwiek by do niej dodać - pasuje! Rodzynki, ananasy, orzechy. Cebula, czosnek, marynowane grzyby. Kapary. Zioła. Curry. Miód albo majonez. Śledziom wszystko wolno!

1 z 5
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną, majonezem i świeżym szczypiorkiem

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych matiasów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 winne jabłko
  • 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 5 dag)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki curry
  • cukier i sól do smaku
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania

Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godz. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Mieszamy: skórkę pomarańczową, jabłko, majonez, śmietanę, sok z cytryny, curry, cukier i sól. Układamy śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.

2 z 5
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Śledzie w oleju z porem i kaparami

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych
  • śledziowych
  • 1 mała puszka anchois
  • 2 nieduże pory
  • 1 szklanka dobrej oliwy
  • 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki małych kaparów z zalewy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ew. szczypta soli

Sposób przygotowania

Filety kroimy na nieduże kawałki, anchois - na jeszcze mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki i dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oliwy. Studzimy i łączymy ze śledziami. Jeżeli potrzeba, dosalamy.

3 z 5
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Śledzie w marynacie czerwonej, korzennej

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych
  • 4 czerwone cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • 8 goździków
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania

Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na jedną dobę.

4 z 5
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Śledzie warzywne

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych
  • 2 pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 gotowana pietruszka
  • 3 korniszony
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku 

Na sos:

  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka majonezu

 Sposób przygotowania

Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Selera kroimy bardzo drobno, pietruszkę i marchewkę - w plasterki, korniszony i cebulę również w kostkę. Mieszamy składniki sosu. Warzywa rozkładamy równomiernie na śledziach i polewamy sosem.

5 z 5
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sałatka śledziowa z orzechami

Składniki

  • 4-6 filetów śledziowych
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 2-3 konserwowe papryki
  • 10 dag zielonych oliwek bez pestek
  • 1 puszka białej fasoli

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

 Do posypania:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka siekanej natki

 Sposób przygotowania

Śledzie kroimy na kawałki, ser w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy oliwki, odsączoną fasolę. Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim śledzia. Posypujemy orzechami i natką.

Więcej na ten temat: boże narodzenie, owoce morza, ryby, śledzie