Najlepsze napoje na zimę

Eggnog - koktajl jajeczny z rumem (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Eggnog - koktajl jajeczny z rumem
dla 4 osób
Składniki
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 600 ml mleka
- kilka kropli esencji waniliowej
- 100 ml bourbona lub rumu
- 100 ml 36% śmietanki
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Ucieramy żółtka z cukrem na kremowy kogel-mogel (białka zachowujemy). Mleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, powoli wlewamy do kogla-mogla, stale ucierając. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na malutkim ogniu, energicznie mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy esencję waniliową oraz alkohol, jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy i łączymy z przestudzonym koktajlem, dodajemy też 3/4 ubitej uprzednio śmietany. Schładzamy w lodówce, wlewamy do pucharków, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy gałką muszkatołową.

Glögg
Składniki
- 750 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 nasiona kardamonu
- świeża skórka z 1 pomarańczy
- 4-5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 filiżanka obranych migdałów
- 1 filiżanka ciemnych rodzynków
- 1/2 filiżanki kostek cukru
- 1,5 filiżanki aquavitu (szwedzkiego likieru o kminkowym aromacie) lub anyżówki
Sposób przygotowania
Wino wlewamy do garnka lub imbryka. Zawiązujemy w kawałek gazy nasiona kardamonu, skórkę pomarańczową, goździki, laskę cynamonu i dodajemy do wina. Podgrzewamy do zagotowania i pozwalamy następnie, by glögg mrugał na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy migdały, rodzynki i kostki cukru, szybko mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając łyżką, by dobrze rozpuścić cukier. Dodajemy aquavit lub anyżówkę i zaraz rozlewamy bardzo gorący glögg do dużych filiżanek, dodając do każdej trochę rodzynków i migdałów.

Winter Delight
(1 porcja)
Składniki
- 40 ml czerwonej wódki żurawinowej
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego (cukier i woda w proporcji 1:1; trzeba rozpuścić cukier w gorącej wodzie)
- 1 jajko
- 2 kapsułki kardamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy w garnku. Ustawiamy na małym ogniu i mieszając, podgrzewamy do 60°C (temperaturę kontrolujemy termometrem kuchennym), czyli do uzyskania konsystencji budyniu. Usuwamy kardamon.Do przygotowanego drinka można - dla dodania smaku i uzyskania ciekawego efektu kolorystycznego - wkroplić dowolny likier lub czerwony sok, np. malinowy.

Drink cydrowy
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 gruszka
- 2 pomarańcze
- kilka listków mięty
- 250 ml cydru jabłkowego
- 250 ml dobrej lemoniady
- kostki lodu
Sposób przygotowania
Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne (skórkę pozostawiamy), i lekko rozgniatamy widelcem. Jedną pomarańczę kroimy w półplastry. Owoce wrzucamy do dwóch wysokich szklanek, dodajemy miętę, wciskamy sok z drugiej pomarańczy i wlewamy cydr oraz lemoniadę. Jeśli napój nie jest wystarczająco schłodzony, wrzucamy kostki lodu.

Domowy Baileys
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 puszka (400 g) skondensowanego słodkiego mleka
- 1 i 2/3 szklanki whiskey
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gotowej polewy czekoladowej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez około 30 sekund. Wlewamy do butelki, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Przed rozlaniem do kieliszków starannie wstrząsamy. Domowy krem Baileys można przechowywać przez ok. 2 miesiące w lodówce.

Glögg bezalkoholowy
8-10 małych filiżanek
Składniki
- 75 g rodzynek
- 1 laska cynamonu o dł. 6 cm
- 12 goździków
- 8 migdałów
- 1 kawałek imbiru
- 10 kardamonu (całe kawałki)
- przyprawy do glöggu
- 50 g cukru
- 1 litr soku jabłkowego lub z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania
Wymieszać składniki, podgrzać i pozostawić pod przykryciem przez 1 godzinę. Przefiltrować. Podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Podawać z migdałami i rodzynkami.

Kawa po kapitańsku
Składniki
- Mały kieliszek (ok. 30 ml) brandy
- filiżanka kawy espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Brandy podgrzewamy z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru kręcimy kogel-mogel. Gorącą brandy wlewamy do pucharka. Na brandy wylewamy świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, trzech warstw nie mieszamy ze sobą.

Kompot z suszonych owoców
Składniki
- po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 1,5-2 l wody
- 4 łyżki cukru
- 3 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

Lamb's wool
Składniki
- 1200 ml piwa
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 20 g brązowego cukru
- 4 jabłka pokrojone na ćwiartki
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na metalowej blasze przez 20 minut. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek pływającymi po jego powierzchni.

Miętowa herbata z szałwią i tymiankiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 ml wody
- 1 łyżka zielonej herbaty
- 12 kostek cukru (lub według gustu)
- 1 pęczek mięty
- 3-4 listki szałwii
- 1 gałązka tymianku
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wodę i zaparzamy w niej zieloną herbatę przez 3-4 minuty. Przecedzamy, dodajemy cukier, listki mięty, szałwii i tymianek. Zaparzamy jeszcze 5 minut.

Pierwsza gwiazdka
Składniki
- 40 ml whiskey Jim Beam
- garść mrożonych (w sezonie świeżych) truskawek
- 30 ml syropu z marakui
- 20 ml syropu cukrowego
Do dekoracji
- plaster karamboli
- wisienka koktajlowa
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy i podajemy w kieliszku do martini. Dekorujemy plastrem karamboli i wisienką. Truskawki można również zastąpić brzoskwiniami z puszki.

Słodki grog
Składniki
- 1 szklanka soku z czerwonego grejpfruta
- 2 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
- 1 szklanka mocnej herbaty rooibos (z dwóch łyżeczek)
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska cynamonu
Mieszanka przypraw:
- 4 cm korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
- 8 goździków
- 8 ziaren zielonego kardamonu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i laski cynamonu umieszczamy w garnku razem z mieszanką przypraw i ogrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Napój przecedzamy do szklanego dzbanka, wrzucając laskę cynamonu. Doskonały z dodatkiem rumu albo korzennej wódki.