Najlepsze napoje na zimę

ob
Rozgrzewające albo sycące - napoje i drinki, które najlepiej nadają się na zimowe miesiące. Dobre i na świąteczną imprezę, i na domową posiadówkę na kanapie (koniecznie pod kocem)!
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Eggnog - koktajl jajeczny z rumem

dla 4 osób

Składniki

  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 600 ml mleka
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 100 ml bourbona lub rumu
  • 100 ml 36% śmietanki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Ucieramy żółtka z cukrem na kremowy kogel-mogel (białka zachowujemy). Mleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, powoli wlewamy do kogla-mogla, stale ucierając. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na malutkim ogniu, energicznie mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy esencję waniliową oraz alkohol, jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy i łączymy z przestudzonym koktajlem, dodajemy też 3/4 ubitej uprzednio śmietany. Schładzamy w lodówce, wlewamy do pucharków, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy gałką muszkatołową.

1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Glögg

Składniki

  • 750 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 nasiona kardamonu
  • świeża skórka z 1 pomarańczy
  • 4-5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 filiżanka obranych migdałów
  • 1 filiżanka ciemnych rodzynków
  • 1/2 filiżanki kostek cukru
  • 1,5 filiżanki aquavitu (szwedzkiego likieru o kminkowym aromacie) lub anyżówki

Sposób przygotowania

Wino wlewamy do garnka lub imbryka. Zawiązujemy w kawałek gazy nasiona kardamonu, skórkę pomarańczową, goździki, laskę cynamonu i dodajemy do wina. Podgrzewamy do zagotowania i pozwalamy następnie, by glögg mrugał na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy migdały, rodzynki i kostki cukru, szybko mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając łyżką, by dobrze rozpuścić cukier. Dodajemy aquavit lub anyżówkę i zaraz rozlewamy bardzo gorący glögg do dużych filiżanek, dodając do każdej trochę rodzynków i migdałów.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Winter Delight

(1 porcja)

Składniki

  • 40 ml czerwonej wódki żurawinowej
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego (cukier i woda w proporcji 1:1; trzeba rozpuścić cukier w gorącej wodzie)
  • 1 jajko
  • 2 kapsułki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy w garnku. Ustawiamy na małym ogniu i mieszając, podgrzewamy do 60°C (temperaturę kontrolujemy termometrem kuchennym), czyli do uzyskania konsystencji budyniu. Usuwamy kardamon.Do przygotowanego drinka można - dla dodania smaku i uzyskania ciekawego efektu kolorystycznego - wkroplić dowolny likier lub czerwony sok, np. malinowy.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Drink cydrowy

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 gruszka
  • 2 pomarańcze
  • kilka listków mięty
  • 250 ml cydru jabłkowego
  • 250 ml dobrej lemoniady
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne (skórkę pozostawiamy), i lekko rozgniatamy widelcem. Jedną pomarańczę kroimy w półplastry. Owoce wrzucamy do dwóch wysokich szklanek, dodajemy miętę, wciskamy sok z drugiej pomarańczy i wlewamy cydr oraz lemoniadę. Jeśli napój nie jest wystarczająco schłodzony, wrzucamy kostki lodu.

4
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Domowy Baileys

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 puszka (400 g) skondensowanego słodkiego mleka
  • 1 i 2/3 szklanki whiskey
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gotowej polewy czekoladowej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez około 30 sekund. Wlewamy do butelki, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Przed rozlaniem do kieliszków starannie wstrząsamy. Domowy krem Baileys można przechowywać przez ok. 2 miesiące w lodówce.

5
Fot. Helena Wahlman/imagebank.sweden.se Fot. Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Glögg bezalkoholowy

8-10 małych filiżanek

Składniki

  • 75 g rodzynek
  • 1 laska cynamonu o dł. 6 cm
  • 12 goździków
  • 8 migdałów
  • 1 kawałek imbiru
  • 10 kardamonu (całe kawałki)
  • przyprawy do glöggu
  • 50 g cukru
  • 1 litr soku jabłkowego lub z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

Wymieszać składniki, podgrzać i pozostawić pod przykryciem przez 1 godzinę. Przefiltrować. Podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Podawać z migdałami i rodzynkami.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kawa po kapitańsku

Składniki

  • Mały kieliszek (ok. 30 ml) brandy
  • filiżanka kawy espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Brandy podgrzewamy z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru kręcimy kogel-mogel. Gorącą brandy wlewamy do pucharka. Na brandy wylewamy świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, trzech warstw nie mieszamy ze sobą.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Kompot z suszonych owoców

Składniki

  • po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 1,5-2 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje. 
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

8
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Lamb's wool

Składniki

  • 1200 ml piwa
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 20 g brązowego cukru
  • 4 jabłka pokrojone na ćwiartki

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na  metalowej blasze przez 20 minut. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek pływającymi po jego powierzchni.

9
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Miętowa herbata z szałwią i tymiankiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 ml wody
  • 1 łyżka zielonej herbaty
  • 12 kostek cukru (lub według gustu)
  • 1 pęczek mięty
  • 3-4 listki szałwii
  • 1 gałązka tymianku

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę i zaparzamy w niej zieloną herbatę przez 3-4 minuty. Przecedzamy, dodajemy cukier, listki mięty, szałwii i tymianek. Zaparzamy jeszcze 5 minut.

10
Fot. M&K DUKLAS / DUKLAS.PL Fot. M&K DUKLAS / DUKLAS.PL

Pierwsza gwiazdka

Składniki

  • 40 ml whiskey Jim Beam
  • garść mrożonych (w sezonie świeżych) truskawek
  • 30 ml syropu z marakui
  • 20 ml syropu cukrowego

Do dekoracji

  • plaster karamboli
  • wisienka koktajlowa

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy i podajemy w kieliszku do martini. Dekorujemy plastrem karamboli i wisienką. Truskawki można również zastąpić brzoskwiniami z puszki.

11
Fot. Marcik Kiełbiewski Fot. Marcik Kiełbiewski

Słodki grog

Składniki

  • 1 szklanka soku z czerwonego grejpfruta
  • 2 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
  • 1 szklanka mocnej herbaty rooibos (z dwóch łyżeczek)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska cynamonu

Mieszanka przypraw:

  • 4 cm korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
  • 8 goździków
  • 8 ziaren zielonego kardamonu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i laski cynamonu umieszczamy w garnku razem z mieszanką przypraw i ogrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Napój przecedzamy do szklanego dzbanka, wrzucając laskę cynamonu. Doskonały z dodatkiem rumu albo korzennej wódki.

12
Więcej na ten temat: drink, egg nog, grzaniec, koktajl