Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

MG
Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami (Fot. Marcin Klaban)

Dobre było, ale teraz już nie masz na to ochoty. Nie wyrzucaj! Podpowiadamy jak wykorzystać pozostałości ze świątecznego stołu. Jeśli już jest jasne, że po raz kolejny udało Ci się zrobić o wiele za dużo jedzenia, niż twoja rodzina jest w stanie zjeść, wtedy otwierasz szeroko zamrażarkę i mrozisz. Większość dań nadaje się do tego i może poleżeć kilka miesięcy w zamrażarce. zamrażanie jest formą przechowywania, która pozwala najlepiej zachować walory smakowe i odżywcze produktów. Potrawy przeznaczone do mrożenia trzeba najpierw odpowiednio przygotować czyli ugotować, upiec, Świetnie mrożenie znoszą: zupy - barszcz, grzybowa i zupa rybna - bardzo fajnie się sprawdzają zamrożone. Bezpieczniej mrozić je w plastikowych sztywnych pojemnikach. Można też podzielić zupy na mniejsze porcje, wtedy łatwiej rozmrażać i zajmują mniej miejsca w zamrażarce. mięsa i pasztety - najlepiej zapakować w foliowy worek i zamknąć szczelnie. Mięso najlepiej nadaje się do mrożenia, bo traci wtedy najmniej wartości odżywczych pierogi i uszka - warto przed mrożeniem natłuść żeby się nie posklejały - np. oliwą. Najpierw poukładaj na płasko na desce wyłożonej folią, żeby się nie posklejały. Wstaw do zamrażarki, jak już zamarzną przełóż do woreczka i zamknij szczelnie. Nie mroź wszystkich pierogów razem, bo to się źle kończy. bigos - nawet mu to na dobre wyjdzie. Najpierw go zagrzej dobrze, później ostudź i taki możesz mrozić cały - ile tam masz w garnku, ale warto go sobie poporcjować w mniejszych pojemnikach, czy woreczkach - wtedy szybciej się rozmraża. Drugie rozwiązanie jest równie proste, wszystko można przetworzyć, ale tu czas działa na twoją niekorzyść, więc im szybciej wszystko zjesz tym lepiej.
1 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Ryby pieczone - Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem

Składniki

  • 1/2 kg  szpinaku
  • 1 kg świeżych filetów lub suszonego  dorsza
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 mały pęczek  natki pietruszki
  • 8 łyżek  oliwy
  • 3 listki bobkowe
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przebieramy i myjemy liście szpinaku, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, siekamy. Rozdrabniamy filety (rybę suszoną należy wcześniej wymoczyć). Mieszamy ze szpinakiem, dodając zgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszankę wkładamy do kamionkowego naczynia posmarowanego czterema łyżkami oliwy, a resztą tłuszczu polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy liście bobkowe, posypujemy bułką tartą i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 st.

2 z 7
Fot. BBC
Fot. BBC

Resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree -alternatywna zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska może wydawać się zbyt skomplikowana, jeśli trzeba do niej robić puree z ziemniaków. Tymczasem to doskonały sposób na wykorzystanie rozmaitych resztek potraw - w jej skład wchodzą bowiem resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree. Uprościłam ten przepis, nakładając na wierzch kremową polentę, która po zapiekaniu jest chrupiąca. To skraca czas pracy w kuchni, a wydłuża czas na leniuchowanie (albo zajęcie się pozostałymi czynnościami).

Liczba porcji: 4-6

Przygotowanie: 30 minut

Gotowanie: 45 minut

Składniki:

  • 200 g soczewicy (najlepiej puy lub beluga)
  • 1 torebka herbaty lapsang
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 8 pieczarek
  • 10 pomidorów cherry
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki pasty drożdżowej Marmite
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kremowa polenta:

  • 200 g kaszy kukurydzianej polenta
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sól

Sposób przygotowania

Zalej soczewicę dużą ilością zimnej wody (około 1 litra) i zagotuj razem z herbatą. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 20-25 minut lub aż będzie al dente.

Odsącz soczewicę, zachowując 200 ml płynu z gotowania.

W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Posiekaj drobno pomidory i pokrój grubo grzyby. Obierz marchew i pokrój w małą kostkę.

Wlej olej na dużą patelnię, włóż marchew, pomidory, paprykę i cebulę. Delikatnie podsmażaj, aż cebula się zeszkli (około 10 minut).

Dodaj soczewicę, płyn z gotowania, pieczarki, przecier pomidorowy i Marmite. Mieszaj, aż przecier i Marmite się rozpuszczą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przykryj na czas przygotowania polenty.

Zagotuj bulion z ziołami.

Wymieszaj kaszę polentę z oliwą.

Gdy bulion się zagotuje, powoli dodaj kaszę. Mieszaj przez kilka minut, aż masa się zagęści i zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia i w miarę potrzeby dopraw.

Następnie wlej masę z soczewicą do głębokiej formy do pieczenia o wymiarach 26 x 20 cm, a po wierzchu polej wcześniej przygotowaną polentą.

Możesz na wierzchu narysować widelcem linie - dzięki temu po upieczeniu polenta będzie bardziej chrupiąca.

Piecz w piekarniku pod uprzednio rozgrzanym opiekaczem przez 5 minut lub aż wierzch będzie chrupiący.

Droga do sukcesu

Masę z soczewicą możesz przyrządzić kilka dni wcześniej. Możesz też zamrozić ją w szczelnym pojemniku. Polentę najlepiej przyrządzać tuż przed podaniem, bo jeśli będzie zbyt długo stać, to stwardnieje i straci kremową konsystencję.

Jeśli masz mało czasu, możesz użyć już ugotowanej soczewicy z puszki.

Podpowiedzi

Sposoby na polentę:

Mieszaj bez przerwy drewnianą łyżką, żeby nie porobiły się grudki.

Jeśli masz wrażenie, że polenta zbyt szybko gęstnieje, zdejmij ją z ognia i mocno zmiksuj.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krewetki, owoce morza - Paella z krewetkami

(dla 6 osób)

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g ryżu do paelli
  • 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
  • 16 podgotowanychtygrysich krewetek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.

Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.

4 z 7
Fot. Juriah Mosin /shutterstock
Fot. Juriah Mosin /shutterstock

Ciasto drożdzowe - Bread and butter pudding

Dla 4-6 osób:

Składniki

  • 5-6 plastrów, 60 g delikatnego, suchego białego chleba
  • kostka solonego masła
  • 500 ml tłustego mleka
  • 300 ml gęstej kremowej śmietany
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki stołowe ciemnego rumu
  • 4 łyżki stołowe jasnego rumu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw karaibskich
  • 2 łyżki stołowe cukru demerara
  • 125 g cukru pudru
  • 1 szklanka mieszanki suszonych owoców
  • 1 carmbola

 

Sposób przygotowania

Podgrzej piekarnik do 180 stopni.

Włóż posiekaną carambolę do małej patelni i dodaj 1 łyżkę stołową cukru demerara, 2 łyżki stołowe ciemnego rumu i mieszankę przypraw. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut. Odstaw na bok aby się schłodziło.

Wlej mleko i śmietanę do głębokiego naczynia żaroodpornego. Dodaj jajka, żółtka i ubijaj aż się dobrze połączą. Następnie dodaj drobny cukier, mieszankę owoców, ekstrakt z wanilii i cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj. Wlej schłodzony wywar z caramboli do naczynia i wymieszaj widelcem z pozostałymi składnikami.

Posmaruj chleb masłem z obu stron i odetnij skórki. Pokrój chleb na trójkąty i ułóż w naczyniu tak aby kawałki nachodziły na siebie. Wciśnij chleb w mieszankę aby dobrze nasiąkł. Posyp z wierzchu resztką cukru demerara i piecz w piekarniku przez 30 minut aż się delikatnie zarumieni.

Aby zrobić polewę, delikatnie rozpuść dżem z guawy na patelni i wymieszaj z resztką rumu. Powstałą miksturą posmaruj wierzch puddingu. Włóż pudding do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut.

5 z 7
Fot. Andrzej Gałązka
Fot. Andrzej Gałązka

Kutia - pierogi z makiem

(Dla 4 osób)

Farsz:

  • 20 dag maku
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka rodzynek
  • garść orzechów
  • 1 żółtko

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Robimy farsz: przebrany i opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuszczamy trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i drobno posiekane orzechy. Farsz studzimy i mieszamy z żółtkiem. Robimy ciasto: z mąki wymieszanej z solą usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 15 min. Potem je cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz. Sklejamy i zaciskamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Możemy podawać je od razu po wyjęciu z wody lub odsmażyć na rumiano na świeżym maśle.

6 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Resztki mięsa - zrobić sałatkę

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 małe cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • szczypta chilli
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 10 listków radicchio
  • 1/2 pęczka roszponki
  • sól

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Migdały, bakalie - granola,

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 garści płatków owsianych
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160 st. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.