Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach
Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami (Fot. Marcin Klaban)
Ryby pieczone - Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem
Składniki
- 1/2 kg szpinaku
- 1 kg świeżych filetów lub suszonego dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 8 łyżek oliwy
- 3 listki bobkowe
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Przebieramy i myjemy liście szpinaku, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, siekamy. Rozdrabniamy filety (rybę suszoną należy wcześniej wymoczyć). Mieszamy ze szpinakiem, dodając zgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszankę wkładamy do kamionkowego naczynia posmarowanego czterema łyżkami oliwy, a resztą tłuszczu polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy liście bobkowe, posypujemy bułką tartą i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 st.
Resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree -alternatywna zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska może wydawać się zbyt skomplikowana, jeśli trzeba do niej robić puree z ziemniaków. Tymczasem to doskonały sposób na wykorzystanie rozmaitych resztek potraw - w jej skład wchodzą bowiem resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree. Uprościłam ten przepis, nakładając na wierzch kremową polentę, która po zapiekaniu jest chrupiąca. To skraca czas pracy w kuchni, a wydłuża czas na leniuchowanie (albo zajęcie się pozostałymi czynnościami).
Liczba porcji: 4-6
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 45 minut
Składniki:
- 200 g soczewicy (najlepiej puy lub beluga)
- 1 torebka herbaty lapsang
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 8 pieczarek
- 10 pomidorów cherry
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki pasty drożdżowej Marmite
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Kremowa polenta:
- 200 g kaszy kukurydzianej polenta
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- sól
Sposób przygotowania
Zalej soczewicę dużą ilością zimnej wody (około 1 litra) i zagotuj razem z herbatą. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 20-25 minut lub aż będzie al dente.
Odsącz soczewicę, zachowując 200 ml płynu z gotowania.
W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Posiekaj drobno pomidory i pokrój grubo grzyby. Obierz marchew i pokrój w małą kostkę.
Wlej olej na dużą patelnię, włóż marchew, pomidory, paprykę i cebulę. Delikatnie podsmażaj, aż cebula się zeszkli (około 10 minut).
Dodaj soczewicę, płyn z gotowania, pieczarki, przecier pomidorowy i Marmite. Mieszaj, aż przecier i Marmite się rozpuszczą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przykryj na czas przygotowania polenty.
Zagotuj bulion z ziołami.
Wymieszaj kaszę polentę z oliwą.
Gdy bulion się zagotuje, powoli dodaj kaszę. Mieszaj przez kilka minut, aż masa się zagęści i zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia i w miarę potrzeby dopraw.
Następnie wlej masę z soczewicą do głębokiej formy do pieczenia o wymiarach 26 x 20 cm, a po wierzchu polej wcześniej przygotowaną polentą.
Możesz na wierzchu narysować widelcem linie - dzięki temu po upieczeniu polenta będzie bardziej chrupiąca.
Piecz w piekarniku pod uprzednio rozgrzanym opiekaczem przez 5 minut lub aż wierzch będzie chrupiący.
Droga do sukcesu
Masę z soczewicą możesz przyrządzić kilka dni wcześniej. Możesz też zamrozić ją w szczelnym pojemniku. Polentę najlepiej przyrządzać tuż przed podaniem, bo jeśli będzie zbyt długo stać, to stwardnieje i straci kremową konsystencję.
Jeśli masz mało czasu, możesz użyć już ugotowanej soczewicy z puszki.
Podpowiedzi
Sposoby na polentę:
Mieszaj bez przerwy drewnianą łyżką, żeby nie porobiły się grudki.
Jeśli masz wrażenie, że polenta zbyt szybko gęstnieje, zdejmij ją z ognia i mocno zmiksuj.
Krewetki, owoce morza - Paella z krewetkami
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
- 1 łyżka kurkumy
- 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
- sól i pieprz
- 1 czerwona papryka
- 300 g ryżu do paelli
- 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
- 16 podgotowanychtygrysich krewetek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.
Ciasto drożdzowe - Bread and butter pudding
Dla 4-6 osób:
Składniki
- 5-6 plastrów, 60 g delikatnego, suchego białego chleba
- kostka solonego masła
- 500 ml tłustego mleka
- 300 ml gęstej kremowej śmietany
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 4 łyżki stołowe ciemnego rumu
- 4 łyżki stołowe jasnego rumu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw karaibskich
- 2 łyżki stołowe cukru demerara
- 125 g cukru pudru
- 1 szklanka mieszanki suszonych owoców
- 1 carmbola
Sposób przygotowania
Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
Włóż posiekaną carambolę do małej patelni i dodaj 1 łyżkę stołową cukru demerara, 2 łyżki stołowe ciemnego rumu i mieszankę przypraw. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut. Odstaw na bok aby się schłodziło.
Wlej mleko i śmietanę do głębokiego naczynia żaroodpornego. Dodaj jajka, żółtka i ubijaj aż się dobrze połączą. Następnie dodaj drobny cukier, mieszankę owoców, ekstrakt z wanilii i cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj. Wlej schłodzony wywar z caramboli do naczynia i wymieszaj widelcem z pozostałymi składnikami.
Posmaruj chleb masłem z obu stron i odetnij skórki. Pokrój chleb na trójkąty i ułóż w naczyniu tak aby kawałki nachodziły na siebie. Wciśnij chleb w mieszankę aby dobrze nasiąkł. Posyp z wierzchu resztką cukru demerara i piecz w piekarniku przez 30 minut aż się delikatnie zarumieni.
Aby zrobić polewę, delikatnie rozpuść dżem z guawy na patelni i wymieszaj z resztką rumu. Powstałą miksturą posmaruj wierzch puddingu. Włóż pudding do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut.
Kutia - pierogi z makiem
(Dla 4 osób)
Farsz:
- 20 dag maku
- 1/2 litra mleka
- 5 dag masła
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka rodzynek
- garść orzechów
- 1 żółtko
Ciasto:
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- gorąca woda
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Robimy farsz: przebrany i opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuszczamy trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i drobno posiekane orzechy. Farsz studzimy i mieszamy z żółtkiem. Robimy ciasto: z mąki wymieszanej z solą usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 15 min. Potem je cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz. Sklejamy i zaciskamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Możemy podawać je od razu po wyjęciu z wody lub odsmażyć na rumiano na świeżym maśle.
Resztki mięsa - zrobić sałatkę
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 małe cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- szczypta chilli
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 10 listków radicchio
- 1/2 pęczka roszponki
- sól
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.
Migdały, bakalie - granola,
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 garści płatków owsianych
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160 st. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.