13 pomysłów na jadalne prezenty świąteczne
Kokosanki z płatkami owsianymi (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)
Gwiazdki czekoladowo-orzechowe
(na 50-60 gwiazdek)
Składniki
- 90 g miękkiego masła
- 100 ml mascarpone
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka suszonych żurawin
- 3 łyżki ulubionego dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego)
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z mascarpone, cukrem i solą. Oddzielnie ubijamy jajka i dodajemy do masy maślano-serowej. Łączymy z mielonymi orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia. Zawijamy ciasto w przezroczystą folię, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy do grubości 1/2 cm, wycinamy mniejsze i większe gwiazdki. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - każdy rodzaj w oddzielnej miseczce. Mniejsze gwiazdki smarujemy czekoladą, na wierzchu układamy po 3 suszone żurawiny. Na większych gwiazdkach układamy po kropelce dżemu i przyklejamy mniejsze ciastka.
OPAKOWANIE:
1. Przygotowujemy skrzynkę po mandarynkach.
2. Okrywamy skrzynkę białym pergaminem i przewiązujemy wstążką.
3. Dno skrzynki również wyściełamy pergaminem. Układamy ciasteczka i dekorujemy gałązkami borówki brusznicy albo ostrokrzewu.
Kokosanki z płatkami owsianymi
Składniki
- 8 łyżek masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- po 1 szklance mąki pszennej, pokruszonych płatków kukurydzianych i płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1?łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do?pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Miksujemy masło z oboma rodzajami cukru oraz ziarenkami wanilii. Wbijamy jajko i ucieramy, aż masa będzie puszysta i gładka. Łączymy pozostałe składniki i dodajemy do masy, mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyściełamy pergaminem i łyżeczką kładziemy na niej porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka). Zachowujemy odstęp, bo ciastka wyrosną. Pieczemy 12 minut na złoty kolor. Upieczone kokosanki zdejmujemy z blachy i studzimy - najlepiej na kratce.
Domowy keczup
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- po 1/4 łyżeczki cynamonu
- mielonego ziela angielskiego
- mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 110 g cukru muscovado
- 125 ml octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.
Delikatne ciasteczka cytrynowe
Składniki
- 1 i 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dwie blachy do pieczenia wyściełamy pergaminem. Mieszamy 2/3 szklanki cukru i olejek cytrynowy. W innej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. Masło ucieramy z resztą cukru i skórką z cytryny na bladą, puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Łączymy z mąką i sokiem z cytryny. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Obtaczamy w cukrze i układamy na blachach do pieczenia. Lekko spłaszczamy każdą kulkę. Pieczemy 8-10 minut.
Domowe pesto alla genovese
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
- 1 szklanka startego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 1 szklanka startego sera pecorino romano
- 4 szklanki liści bazylii
Sposób przygotowania
W blenderze lub malakserze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, dużą garść ziół i łyżeczkę pieprzu. Miksujemy na gładką masę. Dalej miksując, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu wlewamy oliwę i miksujemy, aż połączy się z ziołami. Solimy, pieprzymy do smaku. Możemy też zastąpić połowę bazylii natką pietruszki. Uwaga: świeże pesto szybko brązowieje. Aby zapobiec dopływowi tlenu, domowy sos w słoiczkach zalewamy cienką warstwą oliwy. Powinien wytrzymać w lodówce do 2 tygodni.
Shortbread
(na 40 sztuk)
Składniki
- 350 g mąki
- 140 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 210 g masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Mieszamy mąkę z cukrem i solą, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło oraz mleko, delikatnie wyrabiamy ciasto palcami. Teraz albo:
1) przekładamy ciasto w całości do prostokątnej lub okrągłej foremki o średnicy 24 cm, a po upieczeniu kroimy na porcje;
albo: 2) wkładamy ciasto na 2 godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami ciastka, układamy na wyściełanej papierem do pieczenia blasze i nakłuwamy widelcem. Ciastka pieczemy 35 minut, a ciasto w całości - przez 50 minut, w obu przypadkach w 160°C.
Żurawiny i orzechy w czerwonym winie
(na 4 słoiki o pojemności 1/2 l)
Składniki
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 kieliszek ciemnego rumu
- 300 g cukru trzcinowego
- 4 kawałki cynamonu
- 2 laski wanilii
- 6-8 gwiazdek anyżu
- 6 goździków
- 750 g świeżych żurawin amerykańskich
- 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
W rondlu podgrzewamy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. W wyparzonych słoikach układamy równe porcje żurawin i orzechów. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. Do brytfanki lub formy do pieczenia wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 35-45 minut (w słoikach powinny się pojawić pęcherzyki powietrza). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim brytfankę ze słoikami jeszcze na 30 minut. Tak zawekowane przetwory wytrzymają 3-4 miesiące. Po otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu tygodnia. Owoce podajemy do lodów, pieczonych jabłek lub panna cotty. Sprawdzą się też jako dodatek do dań wytrawnych.
Herbatniki cytrynowe
(na 50 sztuk)
Składniki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 żółtka
- 300 g mąki
- 150 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.
Pierniczki
Pierniki:
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 90 g miodu gryczanego
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej (typ 650)
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
- 1 białko
- 120-150 g cukru pudru (przesianego przez bardzo gęste sitko)
Ewentualnie:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
Cukier, masło, miód, jajka oraz przyprawę piernikową wkładamy do metalowej miski, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Należy uważać, aby masa się nie ścięła, jej temperatura nie powinna przekraczać 50°C. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm (na blacie posypanym odrobiną mąki) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 175°C przez 10-12 minut. Aby pierniczki były błyszczące, po upieczeniu i wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70-80°C) na ok. 10 minut.
Robimy lukier: Ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut. Nie używamy miksera, bo masa się napowietrzy! Jeśli lukier wydaje się nam za rzadki, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go paroma kroplami soku z cytryny. Malujemy wzorki tutką skręconą z pergaminu lub folii, w której odcinamy malutki rożek, aby lukier mógł się wydostawać.
Konfit z cytryn w soli i oliwie
(dla 6 osób)
Składniki
- 6 cytryn
- 3 posiekane szalotki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1/3 szklanki soli morskiej
- 2 łyżki cukru
- 1-2 szklanki dobrej oliwy (można też użyć mieszaniny oliwy i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - pół na pół)
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wkładamy do niej cytryny, po 1-2 minutach wyjmujemy i płuczemy, aby usunąć warstwę wosku. Osączamy, dokładnie osuszamy, obcinamy końcówki, a potem kroimy w cieniutkie plasterki, usuwając pestki. W jednej miseczce mieszamy szalotki i czosnek, w drugiej ? cukier i sól. Na dnie szerokiego, niskiego słoika lub pojemnika kładziemy plasterki cytryn, tak aby nie zachodziły na siebie. Posypujemy najpierw szalotkami z czosnkiem, potem mieszanką soli i cukru. Układamy następną warstwę cytryn itd. Czynności powtarzamy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinny się znajdować sól i cukier. Szczelnie zamykamy i wkładamy na 3 dni do lodówki. Po jednym dniu odwracamy słoik dnem do góry, po kolejnym odwracamy ponownie ? w ten sposób owoce zamarynują się równomiernie. Po wyjęciu z lodówki przekładamy cytryny na sitko i czekamy 15-20 minut, aż spłynie cały sok, który puściły owoce. Wyparzamy litrowy słoik, wkładamy do niego cytryny, dopełniamy taką ilością oliwy, aby owoce były przykryte.
Cytrynowy konfit nadaje się do jedzenia od razu, można też wstawić go do lodówki - będzie dobry przez miesiąc. Pasuje do ryb oraz do pieczonej lub grillowanej wieprzowiny.
Wytrawne ciastka z makiem
(na 30 ciastek)
Składniki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 60 g zimnego masła
- 2 łyżki maku
Sposób przygotowania
Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy (180°C, 10-15 minut). Jeśli któreś ciastko zbytnio wyrośnie - spłaszczamy je łyżką. Takie ciastka pasują do sera lub foie gras.
OPAKOWANIE:
1. Przygotowujemy drewniane pudełko po serze camembert (takie ma na przykład Camembert Le Rustique).
2. Ostudzone ciastka układamy po kilka w piramidki i związujemy kawałkiem rafii lub wstążką.
3. Z ozdobnego papieru wycinamy kółko i wkładamy je do przykrywki pudełka. Spód pudełka wyściełamy cieniutką bibułą.
4. Z zewnątrz oklejamy pudełko aksamitną wstążką. Można też wziąć tylko spód pudełka, ułożyć w nim więcej ciastek i zawinąć w celofan.
Ocet cynamonowy
Składniki
- 3-5 gałązek bazylii (najlepiej cytrynowej)
- kawałek cynamonu (o długości około 8 cm)
- 2 szklanki octu winnego z białego wina
- do dekoracji bazylia
Sposób przygotowania
Do czystego i wyparzonego słoja włóż listki i łodyżki bazylii, rozgnieć je lekko drewnianą łyżką. Dodaj złamany na połowę cynamon, wlej ocet, a słoik zakręć. Odstaw na co najmniej 4 dni, a najdłużej na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Krótko dojrzewający ocet jest łagodniejszy, ten dwutygodniowy ma już mocny aromat. Potem przecedź przez plastikowe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy i przelej ocet do czystych butelek lub słoiczków. Włóż po jednej ładnej, dokładnie umytej, świeżej łodyżce bazylii do każdej butelki lub słoika, dobrze zamknij. Taki ocet dodaje smaku marynatom do mięsa i sosom do sałatek, jest także świetny do pikli. Zachowa zapach przez kilka miesięcy, najwyżej bazylia może stracić kolor.
Latte macarons z marakują
(na 30 sztuk)
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 120 g zmielonych na mąkę migdałów
- 20 g kakao
- 3 białka
- sól
- 2 krople soku z cytryny
- 30 g drobnego cukru
- 6 owoców marakui
- 275 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
Sposób przygotowania
Łączymy cukier puder, zmielone migdały, i kakao, przesiewamy przez sitko. Do białek dodajemy szczyptę soli i 2 krople soku z cytryny, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy drobny cukier (cały czas ubijając), a następnie połowę suchych składników. Dobrze mieszamy, dodajemy resztę suchych składników i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe makaroniki na ciepłą blachę. Pieczemy 14 minut w 155°C i studzimy. Robimy nadzienie: przecieramy przez sitko miąższ marakui, odmierzamy 125 g uzyskanego soku i podgrzewamy. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy gorący sok z marakui i mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, by masa odpoczęła, a następnie przekładamy nią ciastka - sklejamy po dwie sztuki.