Śniadanie dla dwojga. Menu miłości

MG
Do Walentynek warto przygotować się porządnie i starannie zaplanować nie tylko wieczór, ale też poranek. Pyszne jedzenie jest bardzo sexy, przekonasz się nazajutrz
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Kawa, papieros i gazeta. Wersja minimalistyczna

Kawa przy śniadaniu to absolutna podstawa. Potrzebna jest zawsze i bez względu na stopień zaawansowania związku.

Składniki

  • 50 ml Baileys
  • 20 ml espresso
  • 25 ml gorącego mleka

Sposób przygotowania

Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso, a następnie dodaj 50 ml Baileys. Dolej 25 ml gorącego mleka, a całość przykryj mleczną pianką posypaną wiórkami czekoladowymi.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Jajka na milion sposobów

Klasyczne i najprostsze rozwiązanie - jajecznica. Łatwa, zawsze się udaje i daje sporo energii. Jeśli czujecie się na siłach, warto na tak ważny posiłek jak śniadanie przygotować coś ekstra jak jajka po benedyktyńsku:

Jajka z sosem holenderskim

Składniki

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 12 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 12 plastrów szynki lub bekonu
  • 6 angielskich muffinów przekrojonych na połówki (lub bułek)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki 

Sos holenderski

  • 200 g masła
  • 150 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

W rondlu topimy masło, smażymy na nim szynkę - po minucie z każdej strony. Robimy sos: masło podgrzewamy, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35°C. W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak aby płyn lekko bulgotał. Jajka wbijamy kolejno najpierw do filiżanki lub na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy je do wody z octem. Gotujemy, od czasu do czasu delikatnie odwracając jajka łyżką, aby białko zamknęło się wokół żółtka (3-5 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Delikatnie osuszamy jajka drugim kawałkiem ręcznika kuchennego. Tostujemy połówki muffinów, układamy po dwie na sześciu podgrzanych talerzykach. Na każdej połówce kładziemy kawałek szynki i jajko w koszulce, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i podajemy.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Croissanty, dżemik i sok pomarańczowy

Ten wariant wymaga poświęceń trzeba wstać kapkę wcześniej, niż druga połówka iść do spożywczaka na dole i kupić croissanty, albo chociaż drożdżówki. Podawać  do łóżka z dżemem, albo miodem. A jak już jesteś na dole, to kup też kwiatki dla dziewczyny!

Croissanty

Składniki

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (40°C)
  • 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1 czubata łyżka suszonych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 30 dag zimnego masła
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mieszamy mleko z cukrem i drożdżami, czekamy 5 minut, aż mieszanina się spieni. Dodajemy 3 i 3/4 szklanki mąki wymieszanej z solą, wyrabiamy mikserem przez 6-7 minut na niskich obrotach. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy rękami jeszcze 2 minuty. Dodajemy po trochu mąkę, stale zagniatając. Ciasto jest gotowe, kiedy jest miękkie i lekko klei się do ręki. Wtedy przestajemy dodawać mąkę. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 3,5-4 cm, zawijamy w przezroczystą folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Masło układamy na desce wyłożonej przezroczystą folią, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozwałkowujemy, formując prostokąt o wym. 20 x 15 cm. Wkładamy do lodówki. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto drożdżowe na prostokąt o jednym boku trzy razy dłuższym niż drugi (np. 20 x 60 cm). Układamy ciasto na stolnicy krótszym bokiem w swoją stronę, pośrodku kładziemy rozwinięte z folii masło. Zawijamy masło w ciasto, oprószamy odrobiną mąki i rozwałkowujemy: najpierw odwracamy ciasto tak, aby znowu jego krótszy bok był ułożony w naszą stronę, wałkujemy, aby powstał równy placek o bokach jak poprzednio (20 x 60 cm). Składamy go na 3 części - powstanie kwadrat o boku 20 cm. Zawijamy ten kwadrat w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem wyjmujemy ciasto, ponownie rozwałkowujemy je na prostokąt o poprzednich wymiarach, znowu składamy. Czynności te powtarzamy jeszcze 2 razy (w sumie mamy 4 etapy wałkowania), po każdym rozwałkowaniu wkładamy ciasto na godzinę do lodówki, z wyjątkiem ostatniego wałkowania, po którym ciasto musi odpoczywać w lodówce co najmniej 8 godzin (nie dłużej jednak niż 18 godzin). Gotowe ciasto rozwałkowujemy do grubości 6 mm, wycinamy trójkąty o podstawie 14 i wysokości 16 cm. Rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka i nadajemy kształt rogalików. Żółtko roztrzepujemy z małą ilością wody i smarujemy croissanty. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, rogaliki jeszcze raz smarujemy żółtkiem, pieczemy 5 minut. Potem obniżamy temperaturę do 190°C i dopiekamy przez 10 minut.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pieczywo kruche, twarożek, warzywa

Jeśli ukochana jest na diecie, przygotuj coś lekkiego. Bezpieczny będzie twarożek i kruche pieczywo.

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Koktajl owocowy

Dla tych na diecie świetnie sprawdza się także koktajl. Wystarczy mleko, albo jogurt plus owoce.

Koktajl bananowo-ananasowy

Składniki

  • 1/2 szklanki chudego mleka (źródło protein)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego ananasa (neutralizuje toksyny i blokuje rozwój bakterii, odchudza)
  • 1 dojrzały banan (ma tryptofan - aminokwas, który przekształca się w serotoninę odpowiedzialną za dobre samopoczucie)
  • 1 łyżka miodu, najlepiej akacjowego (źródło energii)
  • 3 kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (wraz z kostkami lodu). Podajemy w kieliszkach koktajlowych.

Uwaga! W niedzielny poranek z Ukochaną, kiedy to musimy wzmocnić nasze rozedrgane serca, zastąpmy chude mleko mleczkiem kokosowym wymieszanym pół na pół z malibu. Wybranka z pewnością wybaczy to małe odstępstwo od diety Fit.

5
Fot. Shutterstock/verchik Fot. Shutterstock/verchik

Granola z jogurtem

Granola jest doskonałym rozwiązaniem na szybkie śniadanie - oczywiście jeśli przygotujesz ją wcześniej.

Granola

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (lub miodu)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka drobno zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 suszonych owoców(moreli, bananów, jabłek)

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki migdałowe, pestki dyni i wiórki kokosowe. Osobno połącz ekstrakt waniliowy, miód i sok pomarańczowy i przyprawy. Wlej miód do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Wysyp wszystko na dużą blachę, piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pamiętaj aby co jakiś czas zamieszać płatkami, żeby się nie przypaliły. Po upieczeniu, gdy granola wystygnie dodajemy pokrojone morele, albo suszone banany lub jabłka. Przesypujemy do słoików. Najlepiej smakuje z jogurtem lub  twarożkiem i świeżymi owocami.

6
Więcej na ten temat: diety, śniadanie