Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

Magazyn Kuchnia
Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami (Fot. Studio Lipov)

Zostały dwa tygodnie do Świąt. Nie rób wszystkiego na ostatnią chwilę. Zacznij szykować wigilijną kolacje już teraz.  Zobacz co możesz przygotować już dziś.
1 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z kapustą i grzybami - do zamrożenia

Kilka tygodni przed świętami przygotujmy dania, którym nie szkodzi mrożenie. Makaron do maku, uszka do barszczu, pierogi z kapustą i grzybami - odłożone w zamrażarce, będą dawały poczucie spokoju. Ulepione pierogi na przykład układamy surowe na tacy oprószonej mąką i mrozimy osobno, by się nie zlepiły. Gdy zamarzną, można je włożyć do woreczków. Do garnka wrzucamy je wprost z torebki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Mrożenie nie wadzi również masie makowej i bazie do kisielu żurawinowego. Grudniowy weekend warto też?wykorzystać na pieczenie choinkowych pierniczków.

 

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Farsz

  • 1 kg kiszonej  kapusty
  • 1 duża posiekana cebula
  • Sól, pieprz
  • 4-6 łyżek Bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania

Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zaciśnij brzegi. Uformowane pierogi gotuj w płaskim, szerokim garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym wyjmij łyżką cedzakową, osącz i przełóż na półmisek.
4-6 porcji, godzina i 30

2 z 5
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami - do zamrożenia

Nadzienie:

  • 150 g suszonych grzybów
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

 

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
  • 1 jajko
  • około 50 ml wody

 

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 ml. Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka układamy na tacy i mrozimy. Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Podajemy w barszczu.

3 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Postna kapusta - do zamrożenia

dla 6 osób

 

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 główka (2 kg) białej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • 4 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 10 jagód jałowca
  • 10 jagód ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania

Grzyby zalej wodą i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój, białą poszatkuj. Obie kapusty włóż do garnka, zalej olejem i szklanką wody,  podgrzewaj. Dodaj ziarenka przypraw, czosnek, posiekane grzyby i śliwki suszone. Zamieszaj i duś razem około godziny. Kapustę odstaw na noc, aby ostygła. Następnego dnia podgrzej do zagotowania, delikatnie mieszając, ostudź. Dodaj rodzynki i wino, zagotuj, zamieszaj, ostudź. Kapustę gotuj bez pokrywki, aż sos odparuje i całość zgęstnieje. Najlepsza jest odrobinę przypalona, po kilku dniach odsmażania. Ten ?prawie bigos? jest esencjonalny, kwaśny i słodki jednocześnie.

4 z 5
Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pierniczki

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.

5 z 5
Fot. Kamil Zieliński
Fot. Kamil Zieliński

Domowy zakwas na barszcz

* Zakwas, a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach
(ma go w ofercie m.in. firma BioFood).

Proporcje na 1,5 l:

 

Składniki

  • 3-4 średnie buraki
  • 1 łyżeczka soli (kamiennej)
  • 2 liście?laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka?ząbków czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 mała papryczka chilli
  • gałązka kopru ogrodowego

 

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Po?tym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki).